Λαδόπιτα Κιμώλου
Παραδοσιακή πίτα της Κιμώλου, μια ελληνική παραλλαγή της ιταλικής πίτσας. Το σίγουρο είναι ότι θα σας εντυπωσιάσει η νοστιμιά της, αν και τόσο απλή!
Υλικά
• 750 γραμμ. αλεύρι σκληρό
• 4 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 φακελάκι ξερή μαγιά (σκόνη)
• 1/2 κ.γ. ζάχαρη
• 1 κ.γ. αλάτι
• όσο σηκώσει (περίπου 1½ ποτήρι νερού) νερό χλιαρό
• 3 ντομάτες ώριμες και σφιχτές
• 3 ξερά κρεμμύδια
• 2 χρωματιστές πιπεριές
• 1/4 φλ. Ελαιόλαδο
• 1 κ.γ. ρίγανη
• λίγες ψιλοκομμένες ελιές
• αλάτι
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκανίτσα.
Πασπαλίζουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά με τα δάχτυλα.
Λίγο λίγο προσθέτουμε το νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη ομοιόμορφη που δεν κολλάει στα χέρια.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ.
Βάζουμε μέσα τη ζύμη.
Σκεπάζουμε το μπολ καλά με μεμβράνη ή πανί και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο και ν' ανέβει, περίπου 45 λεπτά έως 1 ώρα.
Στο μεταξύ αφαιρούμε τους σπόρους από τις ντομάτες και τα υγρά τους και τις ψιλοκόβουμε σε καρέ.
Κόβουμε και τα κρεμμύδια και τις πιπεριές σε καρέ.
Μόλις ανέβει (διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη) λαδώνουμε ρηχό ταψί για πίτα 36 εκ. ή το ρηχό ταψί του φούρνου.
Με τα δάχτυλα απλώνουμε τη ζύμη μέχρι να πιάσει όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Τοποθετούμε επάνω τα ψιλοκομμένα λαχανικά, ντομάτες, κρεμμύδι, πιπεριές και τις ελιές ψιλοκομμένες.
Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε τη λαδόπιτα.
Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 170 βαθμούς κελσίου στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα του φούρνου, για 50 λεπτά και μέχρι να ροδίσει η λαδόπιτα.
Extra tips επιτυχίας
1. Ξεκουράστε σωστά την ζύμη για να αναπτυχθεί σωστά η γλουτένη.
2. Αδιαβροχοποιήστε την ζύμη αλείφοντας την ελαιόλαδο.
3. Στεγνώστε καλά τα λαχανικά πασπαλίζοντας τα με αλάτι, για να βγάλουν τα υγρά τους και ταμπονάροντας τα.
• 750 γραμμ. αλεύρι σκληρό
• 4 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 φακελάκι ξερή μαγιά (σκόνη)
• 1/2 κ.γ. ζάχαρη
• 1 κ.γ. αλάτι
• όσο σηκώσει (περίπου 1½ ποτήρι νερού) νερό χλιαρό
• 3 ντομάτες ώριμες και σφιχτές
• 3 ξερά κρεμμύδια
• 2 χρωματιστές πιπεριές
• 1/4 φλ. Ελαιόλαδο
• 1 κ.γ. ρίγανη
• λίγες ψιλοκομμένες ελιές
• αλάτι
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκανίτσα.
Πασπαλίζουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά με τα δάχτυλα.
Λίγο λίγο προσθέτουμε το νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη ομοιόμορφη που δεν κολλάει στα χέρια.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ.
Βάζουμε μέσα τη ζύμη.
Σκεπάζουμε το μπολ καλά με μεμβράνη ή πανί και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο και ν' ανέβει, περίπου 45 λεπτά έως 1 ώρα.
Στο μεταξύ αφαιρούμε τους σπόρους από τις ντομάτες και τα υγρά τους και τις ψιλοκόβουμε σε καρέ.
Κόβουμε και τα κρεμμύδια και τις πιπεριές σε καρέ.
Μόλις ανέβει (διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη) λαδώνουμε ρηχό ταψί για πίτα 36 εκ. ή το ρηχό ταψί του φούρνου.
Με τα δάχτυλα απλώνουμε τη ζύμη μέχρι να πιάσει όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Τοποθετούμε επάνω τα ψιλοκομμένα λαχανικά, ντομάτες, κρεμμύδι, πιπεριές και τις ελιές ψιλοκομμένες.
Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε τη λαδόπιτα.
Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 170 βαθμούς κελσίου στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα του φούρνου, για 50 λεπτά και μέχρι να ροδίσει η λαδόπιτα.
Extra tips επιτυχίας
1. Ξεκουράστε σωστά την ζύμη για να αναπτυχθεί σωστά η γλουτένη.
2. Αδιαβροχοποιήστε την ζύμη αλείφοντας την ελαιόλαδο.
3. Στεγνώστε καλά τα λαχανικά πασπαλίζοντας τα με αλάτι, για να βγάλουν τα υγρά τους και ταμπονάροντας τα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου