Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Ασουρές


Ασουρές


Ασουρές 

Μια παραδοσιακή ανατολίτικη συνταγή της Τουρκίας νόστιμη χάρη στα ξερά φρούτα, τα όσπρια και το σιτάρι. Μοιάζει με δικές μας συνταγές, τη Βαρβάρα της Βόρειας Ελλάδας 


Προετοιμασία: 10 λεπτά | Μαγείρεμα: 1 ώρα και 40 λεπτά | Σύνολο: 1 ώρα και 50 λεπτά
Συνταγή για: 12 μερίδες


Υλικά συνταγής:
Σιτάρι: 1 κούπα
Ρεβίθια: 1/2 κούπα
Ξερά μικρά φασόλια: 1/2 κούπα
Νερό: 3 1/2 λίτρα
Ζάχαρη: 2 κούπες
Ξερά βερίκοκα: 150 γρ.
Ξερά σύκα: 200 γρ.
Άσπρα ωμά αμύγδαλα: 150 γρ.
Ξανθή σταφίδα: 150 γρ.
Κουκουνάρια: 50 γρ.
Αλάτι: 1 κουταλάκι
Νισεστέ: 2 κουταλιές
Ροδόνερο: 5 κουταλιές
Διάφοροι ξηροί καρποί: 10 - 12 κουταλιές (προαιρετικά για το σερβίρισμα) Σπόρια από ρόδι: 10 - 12 κουταλιές (προαιρετικά για το σερβίρισμα)

Οδηγίες:
1. Βάζετε αποβραδίς το σιτάρι, τα φασόλια και τα ρεβίθια σε ξεχωριστά μπολ με νερό, να μουλιάσουν. Την επομένη βράζετε το στάρι με τα 3 1/2 λίτρα νερό να βράσει, μέχρι να "σκάσει" (περίπου 1 ώρα). Ταυτόχρονα βράζετε ξεχωριστά τα φασόλια και ξεχωριστά τα ρεβίθια, να μαλακώσουν αλλά να μην λιώσουν και τα στραγγίζετε.
2. Παίρνετε 2 κουταλιές βρασμένο σιτάρι, μαζί με ζουμί και το λιώνετε στο μπλέντερ. Το ξαναβάζετε στην κατσαρόλα μαζί με το αλάτι. Αφού πάρει βράση, προσθέτετε τη ζάχαρη και τα βρασμένα όσπρια και αφήνετε να βράσει άλλα 20 λεπτά.
3. Κόβετε σε φέτες τα ξερά σύκα και βερίκοκα. Τα προσθέτετε στην κατσαρόλα μαζί με τα αμύγδαλα (κρατάτε λίγα για το γαρνίρισμα), το κουκουνάρι και τις σταφίδες και βράζετε για 15 λεπτά.
4. Διαλύετε τον νισεστέ στο ροδόνερο και το προσθέτετε στον ασουρέ. Ανακατεύετε και σβήνετε τη φωτιά. Αφήνετε το γλυκό να ξεκουραστεί για μισή ώρα και μετά τον μοιράζετε σε μπολάκια. Όταν κρυώσει τον γαρνίρετε με αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια και σπόρια ροδιού, αν θέλετε πασπαλίζετε με λίγη κανέλα και σερβίρετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου