Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Ντάκος κρητικός ή κουκουβάγια


Ντάκος κρητικός ή κουκουβάγια

Αυτά που με συνδέουν με την Κρήτη είναι κάποιοι καλοί φίλοι , όμορφες αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια σε διακοπές με τους γονείς μου, όπως επίσης και οι διακοπές με το σύζυγό μου.
Δεν ξέρω αν η συνταγή που παραθέτω είναι η αυθεντική ή όχι, ξέρω όμως ότι είναι αυτή που αρέσει σ’ εμάς κι ας με συγχωρέσουν οι φίλοι Κρητικοί αν κάτι δεν συμφωνεί με την γνήσια συνταγή.
Όσο αφορά το «θεϊκό» αυτό έδεσμα, αυτό που ξέρω είναι ότι το όνομά του το οφείλει στο παξιμάδι, το οποίο μοιάζει με τα μάτια της κουκουβάγιας.

Τα υλικά μας:
1 κρητικό ντάκο ή κριθαροκουλούρα
φέτα τριμμένη, ή ανθότυρο ή ξυνομυζήθρα
1 ντομάτα ώριμη
¼ κρεμμύδι ξερό
2 – 3 φετάκια πιπεριάς για το στόλισμα
1 ελιά επίσης για στόλισμα
ελαιόλαδο άφθονο
αλάτι και ρίγανη
Το φτιάχνουμε:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το βάζουμε σε ένα πιατάκι και το πασπαλίζουμε με μπόλικο αλάτι να ψηθεί.
Τρίβουμε την ντομάτα στο χοντρό μέρος του τρίφτη και με ένα πιρούνι τρίβουμε το τυρί, όποιο από τα 3 τυριά επιλέξουμε.
Όταν θα έρθει η ώρα να κάνουμε τη συναρμολόγηση, ξεπλένουμε το κρεμμύδι ελαφρά από τα πολλά αλάτια και τα υγρά του.
Βάζουμε την κουλούρα μέσα σε ένα πιάτο και την σπάμε προσεκτικά, χωρίς να χαλάσουμε το σχήμα της και χωρίς να θρυμματιστεί εντελώς.
Από πάνω ρίχνουμε με προσοχή τη ντομάτα, το κρεμμύδι, το τυρί, την πιπεριά, την ελιά, τη ρίγανη και μία γενναία δόση ελαιόλαδου!!!!
Εμείς δεν το μουσκεύουμε το παξιμάδι καθόλου, το αφήνουμε να απορροφήσει το λάδι και τα υγρά της ντομάτας, αλλά εάν τα δόντια σας το απαιτούν μπορείτε να το μουσκέψετε πριν ρίξετε τη ντομάτα με λίγο νερό ή για πιο extreme καταστάσεις με ρακή!!!
Μπορεί να γίνει μία ωραιότατη συνοδός σε όλα μας τα πιάτα, αλλά και σαν ανεξάρτητη ύπαρξη μπορεί κάλλιστα να σταθεί στο τραπέζι μας, η παγωμένη ρακή εννοείται δεν λείπει.
Καλή μας όρεξη λοιπόν και καλή εβδομάδα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου