Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Βασιλόπιτα κέικ γεμιστό

Βασιλόπιτα κέικ γεμιστό






Φοβάστε να φτιάξετε βασιλόπιτα, με τα πολύπλοκα μείγματα, τις μαγιές και τα απανωτά φουσκώματα που, συχνά, δεν πετυχαίνουν; Ηρθε η ώρα να φτιάξετε την πιο πετυχημένη, μυρωδάτη και λαχταριστή βασιλόπιτα, με τα χέρια σας, που θα εντυπωσιάσει με την εμφάνιση και τη νοστιμιά της τους καλεσμένους σας. Πανεύκολη, πλούσια και ασυνήθιστη!
Χρόνος Προετοιμασίας: 45΄
Χρόνος Εκτέλεσης: Ψήσιμο: 1 ώρα


Υλικά:

Για 16 κομμάτια
Για το κέικ
4 αυγά (προτιμήστε βιολογικά)
300 γρ. ζάχαρη
200 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ, λιωμένη (χωρίς όμως να κάψει) και κρυωμένη
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
Για τη γέμιση
200 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο, τριμμένη στη χονδρή πλευρά του τρίφτη
115 γρ. φουντούκια, τριμμένα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη
4 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
½ κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
Για την επικάλυψη
100 γρ. μαργαρίνη
60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γρ. καρυδόψιχα, ψιλοκοπανισμένη
100 γρ. σοκολάτα γάλακτος, τριμμμένη στην χονδρή πλευρά του τρίφτη
3 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
½ κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
ζάχαρη άχνη και σκόνη κακάο, ανακατεμένα και κοσκινισμένα, για το πασπάλισμα




Εκτέλεση:


Για την επικάλυψη: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω τη μαργαρίνη σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει, αλλά χωρίς να κάψει.
Σε ένα μπολ ανακατεύω καλά το αλεύρι, την καρυδόψιχα, την τριμμένη σοκολάτα γάλακτος, την καστανή ζάχαρη και την κανέλα. Προσθέτω τη λιωμένη μαργαρίνη και ανακατεύω με ένα πιρούνι, μέχρι να φτιάξω ένα μείγμα που να μοιάζει με χονδρά τρίμματα. Το βάζω σε ένα νάιλον σακουλάκι και το αφήνω στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσω την υπόλοιπη συνταγή.

Για τη γέμιση: Ανακατεύω σε ένα μεγάλο μπολ την κουβερτούρα, τα φουντούκια, την καστανή ζάχαρη και την κανέλα. Σκεπάζω το μπολ και το αφήνω κατά μέρος.

Για το κέικ: Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα. Προσθέτω τη λιωμένη αλλά κρύα μαργαρίνη και το γιαούρτι και χτυπάω για λίγο ακόμα, μέχρι να ενωθούν καλά. Σταματάω το μίξερ και προσθέτω σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας με μια μαρίζ.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Βουτυρώνω ελαφρώς μια στρογγυλή και βαθιά φόρμα με διάμετρο 26 - 28 εκ., κατά προτίμηση με αποσπώμενα τοιχώματα, για εύκολο ξεφορμάρισμα. Ρίχνω στη φόρμα το 1/3 της ποσότητας του κέικ, ισιώνω την επιφάνεια με μια σπάτουλα και αδειάζω επάνω του τη μισή ποσότητα από τη γέμιση. Σκεπάζω με το άλλο 1/3 του μείγματος κέικ και από πάνω απλώνω το υπόλοιπο μείγμα της γεμισης. Στο στάδιο αυτό βάζω στο μείγμα και το «φλουρί», τυλιγμένο σε λίγο αλουμινόχαρτο. Σκεπάζω με το υπόλιπο μείγμα για κέικ και ισιώνω καλά την επιφάνεια.
Τέλος, πασπαλίζω καλά όλη την επιφάνεια με το μείγμα-τρίμμα της επικάλυψης που έχω αφήσει στο ψυγείο.
Ψήνω τη βασιλόπιτα για 1 ώρα. Την αφήνω να κρυώσει για 5 λεπτά και στη συνέχεια την ξεφορμάρω. Οταν κρυώσει τελείως την πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη και σκόνη κακάο.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου