Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Μαρμελάδα σύκο

Μαρμελάδα σύκο




Η φωτογραφία είναι από του προσωπικό αρχείο του Ηλία Σωτηρόπουλου.

Περιγραφή συνταγής



«Είναι η εποχή έχει γεμίσει ο τόπος σύκα. Όσοι είναι ακόμα στην εξοχή είναι η καλύτερή τους. Θα σας δώσω μια ωραία ιδέα τι να κάνετε τα σύκα που δεν προλαβαίνετε να φάτε. Θα φτιάξετε μια ωραία μαρμελάδα και ετικέτες. Χαρίστε τη στους φίλους σας που δεν είναι στην εξοχή, να σας θυμούνται όταν τρώνε το πρωινό τους», Αύρα Πανουσοπούλου.

Συστατικά και τρόπος παρασκευής συνταγής
ζάχαρη
πρωινό
σύκα
οικιακή οικονομία
Πλένουμε τα σύκα με άφθονο νερό.
Στραγγίζουμε και ανοίγουμε στη μέση να σιγουρευτούμε ότι είναι καλά.
Δεν χρειάζεται να τα ξεφλουδίσουμε εκτός αν είναι ποικιλία χονδρόφλουδη.
Όπως είναι ανοιγμένα στη μέση τα βάζουμε στην πιο μεγάλη ρηχή κατσαρόλα που χωράει στην κουζίνα μας.
θα τους βάλουμε ελάχιστο νερό -περίπου μισό ποτήρι- και τα βάζουμε στη φωτιά να βράσουν.
Μόλις αρχίσουν να βράζουν θα βγάλουν κι αυτά τους χυμούς τους και θα τα ανακατέψουμε για να τα διαλύσουμε.
Όταν γίνουν σαν πολτός με κομμάτια μέσα, θα προσθέσουμε ένα κιλό ζάχαρη και θα συνεχίσουμε να βράζουμε και να ανακατεύουμε τη μαρμελάδα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Αυτό που θέλουμε είναι να δέσει η μαρμελάδα όσο πιο γρήγορα γίνεται για να μην βράσουν πολύ ώρα τα φρούτα και χάσουν το άρωμά τους και το ωραίο χρώμα τους. Αυτός είναι κι ο λόγος που χρειαζόμαστε μεγάλη και ρηχή κατσαρόλα.
Αν τη βράσουμε σε χαμηλή φωτιά θα αργήσει και θα χάσουμε γεύση και άρωμα...
Κάνουμε παρέα στην μαρμελάδα μας όση ώρα εκείνη βράζει και την ανακατεύουμε.
Αν μας αρέσει προσθέτουμε κι ένα δικό μας αρωματικό π.χ. αρμαρόριζα, λουίζα, βασιλικό, δάφνη, μαστίχα, κονιάκ ή ότι άλλο πιστεύουμε πως ταιριάζει και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει η κουζίνα χάλια γιατί πιτσιλάει παντού. Τότε είναι έτοιμη!
Στο μεταξύ έχουμε έτοιμα καθαρά και στεγνά βάζα και για να συντηρηθούν πολύ καιρό εκτός ψυγείου θα τα βάλουμε σε ένα ταψί στο φούρνο στους 100 βαθμούς να αποστειρωθούν.
Μόλις η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη την κατεβάζουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε τα βαζάκια.
Κλείνουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσουν.
Θα φτιάξουμε ετικετούλες και θα τις αποθηκεύσουμε σε μέρος δροσερό και σκοτεινό. Τις δωρίζουμε στους φίλους μας που δεν είναι στην εξοχή για να μας θυμούνται όταν τρώνε πρωινό.

ΠΗΓΗ  http://www.lovecooking.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου