Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Γλυκά του κουταλιού "Δέσιμο σιροπιού"

Γλυκά του κουταλιού "Δέσιμο σιροπιού"









Σε όλες τις περιπτώσεις που παρασκευάζουμε γλυκό κουταλιού χρησιμοποιώντας φρέσκα φρούτα, πλένουμε πολύ καλά τα φρούτα.Όταν παρασκευάζουμε γλυκό του κουταλιού δεν απομακρυνόμαστε από το χώρο εργασίας καθόλου. Ανακατεύουμε από την αρχή της διαδικασίας ,κατά διαστήματα με στεγνή ξύλινη σπάτουλα ελέγχοντας συχνά για την πυκνότητα του σιροπιού.Για να ελέγξουμε αν έχει “δέσει” το σιρόπι ακολουθούμε διάφορες διαδικασίες όπως μέτρημα χρόνου στάξιμο σε κόμπους κλπ ,όμως όλα είναι σχετικά γιατί παράγοντες όπως η περιεκτικότητα υγρών κάθε φρούτου μας κάνει να δοκιμάζουμε κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο το «δέσιμο». Το σιρόπι είναι ίσως λίγο δύσκολο στάδιο και η τέχνη του δεν διδάσκεται αλλά μαθαίνεται με πείρα. Ωστόσο κάποια κόλπα που θα αναφέρω πιο κάτω μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά.Επίσης τα πιο μαλακά φρούτα απαιτούν μια διαδικασία παραπάνω « μούλιασμα» σε ασβεστόνερο, κάτι που βοηθάει λίγο να σκληραίνουν και να κρατήσουν τη φόρμα τους καθώς βράζουν.Κάποια άλλα φρούτα τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα κατά τη διάρκεια του δεσίματος του σιροπιού ώστε να παραμείνουν τραγανά και να μη γίνουν μαρμελάδα.Για να ελέγξουμε λοιπόν αν έχει δέσει το σιρόπι μας ακολουθούμε τα παρακάτω μαγικά και μαθαίνουμε!!!

Βυθίζουμε στο σιρόπι μια στεγνή ξύλινη σπάτουλα και την ανασηκώνουμε ώστε να στάζει στην κατσαρόλα. Αν η ροή του υγρού είναι συνεχής το σιρόπι θέλει βράσιμο . Αν το υγρό ρέει με τη μορφή «κόμπων» στάζουμε έναν κόμπο σε ένα πιατάκι: αν ο κόμπος σταθεί και δεν απλώσει το σιρόπι είναι έτοιμο.

Ρίχνουμε μια δυο σταγόνες σιροπιού σε ποτήρι με κρύο νερό. Πρέπει να πέφτει σαν μια μαλακιά κλωστούλα , η οποία δεν πρέπει να μαζέψει μέσα στο νερό αλλά να είναι σαν πηκτό υγρό.Βάζουμε μια κουταλιά σε στεγνό πιατάκι .Όταν κρυώσει, σέρνουμε πάνω τη μύτη του κουταλιού: να γίνεται δρόμος που δεν κλείνει.Εγώ, σε όλα μου τα γλυκά και τις μαρμελάδες , ακολουθώ την πρακτική συνταγή της μητέρας μου. Βάζω μια κουταλιά σιρόπι σε ένα μικρό πιατάκι και το τοποθετώ στην κατάψυξη για 5-6 λεπτά. Βγάζοντας το ελέγχω αν το σιρόπι πέφτει σε κόμπους και έτσι είναι έτοιμο. Για τις μαρμελάδες προσέχω αν μαζεύεται στην άκρη του πιάτου και δεν απλώνει ξανά.

Μπορείτε να διαλέξετε έναν ή περισσότερους τρόπους ελέγχου και έτσι θα αποκτήσετε τη δική σας εμπειρία.Γλυκά που έδεσαν πιο πολύ ίσως μετά από καιρό ζαχαρώσουν . Υπάρχει και πάλι λύση. Βάζετε το γλυκό σε κατσαρόλα προσθέτετε λίγο νερό και το ξαναβράζετε.
Γλυκά που δεν έδεσαν καλά ίσως εμφανίσουν μούχλα μετά από λίγο καιρό . Αν είναι μόνο επιφανειακή αφαιρούμε τη μούχλα και βράζουμε το γλυκό ξανά να δέσει.
Όπως κι αν πειραματιστείτε θα έχετε ένα γλυκό αποτέλεσμα φτιαγμένο από τα χεράκια σας!!!!

 

ΠΗΓΗ http://www.asproylas.gr

1 σχόλιο:

  1. Αυτό το κείμενο το έχετε αντιγράψει από τη σελίδα μου και για του λόγου το αληθές από εδώ
    http://asproylas.blogspot.gr/2009/07/blog-post_07.html
    Χωρίς ποτέ να σας δοθεί άδεια από μένα
    Παρακαλώ πολύ όπως το αφαιρέσετε άμεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή