Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Μικρά λουκουμαδάκια.

Μικρά λουκουμαδάκια.




Αυτή η συνταγή είναι αν θελετε να σερβίρετε κάτι ξεχωριστό σε ένα παρτι, αφού μια δόση από τα παρακάτω συστατικα αρκεί για περίπου 12 λουκουμαδάκια. 


Συστατικά και τρόπος παρασκευής συνταγής
1 φακελάκι ξηρή μαγια2 κ.σ. ζεστό νερό3 και 1/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο έξτρα για το εξωτερικό αλεύρωμα1 φλ. γάλα (θερμοκρασία δωματίου)2-4 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη (μαλακωμένο)1 μεγάλο αβγό2 κ.σ. ζάχαρη1 κ.σ. αλεύρι1 κ.σ. αλάτιΛάδι για τηγάνιζάχαρη-κανέλα για το «κύλισμα»

Σε μια μεγάλη λεκάνη ή μπολ, ανακατεύουμε τη μαγιά με το ζεστό νερό και αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά, μέχρι να κάνει λίγο αφρό.Προσθέτουμε το αλεύρι, το γάλα, το βούτυρο, το αβγό, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.Ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και σκεπάζουμε το μπολ ή τη λεκάνη μας με μια πετσέτα για περίπου μια ώρα.Αλευρώνουμε τα χέρια μας και σε μια αλευρωμένη επιφανεια πατικώνουμε τη ζύμη να γίνει περίπου 1,3 εκ.Κόβουμε κύκλους στη ζύμη με το ανάποδο ενός ποτηριού και κάνουμε μια τρύπα σε κάθε κέντρο τους με το δάχτυλό μας (τη ξεχειλώνουμε και λίγο για να μην κλείσει καθώς ο λουκουμάς μας θα φουσκώσει). Αν θέλουμε καλύπτουμε με μια πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε για 20-30 λεπτά ακόμα χωρίς όμως αυτό να είναι κάτι απαραίτητο -απλά θα τα κάνει ελαφρύτερα.Σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρολα ζεσταίνουμε το λάδι χωρίς να το αφήσουμε να κάψει. Δοκιμάστε να ρίξτε ένα κομματάκι ψωμί και θα καταλάβεται πως το λάδι είναι στη σωστή θερμοκρασία όταν αρχίσει να τσιτσιρίζει.Τους τηγανιζουμε δυο-δυο αναποδογυρίζοντάς τους με μια κουτάλα τρυπητή μέχρι να φουσκώσουν και να χρυσίσουν, περίπου δυο λεπτά από την κάθε πλευρά.Τους μεταφέρουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και μετά τους κυλάμε στη ζάχαρη και την κανέλα όσο είναι ακόμα ζεστοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου