Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Tarhana Çorbası (Τραχανόσουπα)

Tarhana Çorbası (Τραχανόσουπα)

Εφτασε η εποχή να απολαύσουμε τον τραχανά που κλείνει μέσα του Αυγουστιάτικο ήλιο!
Η τραχανόσουπα αναφέρεται σαν η πρώτη στιγμιαία σούπα. Βρίσκεται στην ζωή των Βυζαντινών και των Περσών ήδη απο τον 11ο αιώνα.
Ο αφυδατωμένος τραχανάς μεταφέρεται εύκολα, διατηρείται για αρκετό καιρό, δε
ν χρειάζεται να ψάχνεις λαχανικά ή γαλακτοκομικά γιατί τα περιέχει και είναι μιά άκρως θρεπτική και συνάμα θερμαντική τροφή. Γενικά είναι ιδανική τροφή για μετακινούμενες ομάδες, όπως οι νομάδες-κτηνοτρόφοι, οι στρατιώτες κλπ.

Ανάλογα με το τί είδους τραχανά θα χρησιμοποιήσουμε (ξυνό ή γλυκό αλευροτραχανά, ή τραχανά με σπασμένο στάρι και λαχανικά, ή ξυνόχοντρο) ο τρόπος μαγειρέματος της σούπας διαφέρει.
Ο τραχανάς όμως δεν γίνεται σούπα μόνο. Είναι βασικό συστατικό στα γεμιστά, στους ντολμάδες, τις πίτες κλπ.


Τι θα χρειαστούμε
1/2 ποτήρι τραχανά 
4 ποτήρια νερό*
 
2 Κ.σ. Ντοματοπελτέ
 
2 Κ.σ. Ελαιόλαδο
 
1-2 πρέζες αλάτι
Δυόσμο ή Μαϊντανό ψιλοκομμένο
 
Λίγο κόκκινο πιπέρι ή μπούκοβο
 
Φρέσκο βούτυρο
 
Τυρί για το γαρνίρισμα

(*) Γιά έξτρα γεύση αντικαθιστούμε το νερό με ζωμό κοτόπουλου. Στην περίπτωση αυτή ελλατώνουμε το επιπλέον αλάτι.

Πως φτιάχνουμε την τραχανόσουπαΣε μιά κατσαρόλα βάζουμε τα κομμάτια του τραχανά, ρίχνουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν και αφήνουμε 1-2 ώρες να μουλιάσει. Υπολογίζουμε 2 Κ.σ. τραχανά για κάθεκούπα νερό.
Ανάβουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το λάδι, το
 υπόλοιπο νερό ή τον ζωμό, το αλατάκι και τον πελτέ.
Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε για 20 λεπτά. Στην περίπτωση που θα χρησιμοποιήσουμε αλευροτραχανά, προσέχουμε να μην πιάσει. Αν μας φανεί πηχτή η σούπα προσθέτουμε ζεστό νερό, να πάρουμε αρκετό και νόστιμο ζουμάκι.
Πως την απολαμβάνουμεΗ σούπα αυτή σερβίρεται ζεστή όσο αντέχουμε, γαρνιρισμένη με λίγη θρυμματισμένη φέτα και ψιλοκομμένο δυόσμο ή μαϊντανό (ανάλογα την εποχή). Στα μεγάλα κρύα και τις παγωνιές, προσθέτουμε 1 κ.γ. φρέσκο βούτυρο και έξτρα μπούκοβο ή πιπέρι.

Η τραχανόσουπα που γίνεται με πληγούρι (όπως τον τραχανά που έφτιαξα φέτος), έχει γεύση αλλά και όψη και οσμή κρεατόσουπας με μυρωδάτα λαχανικά.Στην Τουρκία σερβίρεται κυρίως σαν πρωϊνό.

Κι' άν δεν προλάβατε να φτιάξετε τον δικό σας τραχανά το καλοκαίρι, λύση υπάρχει: έτοιμος τραχανάς ή έτοιμο μίγμα για στιγμιαία σούπα και....

.... Afyiet olsun

ΠΗΓΗ  http://thalassa-mazi.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου