Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Αφράτο γαλακτομπούρεκο

Αφράτο γαλακτομπούρεκο
Αφράτο γαλακτομπούρεκο
Μία πολύ νόστιμη συνταγή για αφράτο γαλακτομπούρεκο. 

Υλικά:

1 1/2 κιλό γάλα

1 φλυτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό

1 1/2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη

4 κουταλιές της σούπας βούτυρο

3 βανίλιες

6 αυγά

ξύσμα από 1 λεμόνι (προαιρετικά)

1/2 κιλό φύλλο κρούστας

1/2 φλυτζάνι τσαγιού βούτυρο για τα φύλλα

ΣΙΡΟΠΙ:

2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη

2 1/ φλυτζάνια τσαγιού νερό

1 κουταλιά της σούπας γλυκόζη

λίγο χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο να είναι ζεστή. Στη συνέχεια ανακατεύουμε τα αυγά ξεχωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια και τα ρίχνουμε στην κρέμα.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη το βούτυρο τις βανίλιες και το ξύσμα.

Σε ένα πυρέξ βάζουμε τα μισά φύλλα αφού προηγουμένως τα έχουμε βουτυρώσει, ρίχνουμε την κρέμα (για να βγει αφράτο το γαλακτομπούρεκο πρέπει η κρέμα να είναι αραιή και αυτό γίνεται όταν ρίχνουμε τη ζάχαρη) και από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα.

Ραντίζουμε με λίγο νερό το χαράζουμε σε κομμάτια και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 40-50 λεπτά να ροδίσει η επιφάνεια.

Το σιροπιάζουμε κρύο σορόπι και χλιαρό γαλακτομπούρεκο και πασπαλίζουμε με κανέλα. Το σερβίρουμε χλιαρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου