Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Midye Dolması (Μύδια γεμιστά)

Midye Dolması (Μύδια γεμιστά)

Πολλές είναι οι εικόνες απο υπαίθριο φαγητό στην Istanbul. Δυο όμως είναι πιο συχνές, νόστιμες και γραφικές: Τα σιμίτια και τα γεμιστά μύδια.
Γεμιστά μύδια βρίσκεις παντού, κοντά σε καφέ, σε παραλιακούς δρόμους, στους ντόκους με τα καραβάκια του Βόσπορου, και φυσικά στην γέφυρα του Γαλατά.
Θα δεις να παίρνουν μύδια για επιτόπου κατανάλωση αλλά και για το σπίτι.
Οι πωλητές, με τους μικρούς πάγκους τους, πεντακάθαροι, εκθέτουν το φρεσκομαγειρεμένο εμπόρευμά τους έξυπνα. Τα μύδια ανοιχτά ίσα να φαίνεται η γέμιση και η πορτοκαλιά τους σάρκα, μπόλικα λεμόνια και πρόθυμοι να σου μάθουν πως τρώγεται, παίρνεις το μισό, στάζεις λεμόνι επάνω και χρησιμοποιείς το άλλο μισό όστρακο σαν κουτάλι…..Μην τα σνομπάρετε…σας διαβεβαιώνω ότι είναι πεντανόστιμα.
Αυτοί οι επαγγελματίες, δεν αχνίζουνε τα μύδια, τα ανοίγουν όσο είναι ζωντανά. 
Είναι εύκολο, αλλά θέλει εξάσκηση.
Η συνταγή είναι από αυτούς τους επαγγελματίες …κάπως προσαρμοσμένη για οικιακή χρήση.

Τι θα χρειαστούμε για 6 άτομα 
30 Μύδια μεγάλα
150 γρ. Ρύζι για πιλάφι (όχι μακρύκοκο).
(Υπολογίστε 1 Κ.σ. ωμό ρύζι για κάθε 3 μύδια)
1 Κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
2 σκελίδες Σκόρδο ψιλοκομμένο
1 φλιτζανάκι έξτρα παρθένο Ελαιόλαδο
3 Κ.σ. Φιστίκια Αιγίνης ανάλατα, ή κουκουνάρι
2 Κ.σ Σουλτανίνα
1 κ.γ. Μπαχάρι τριμμένο
½ κ.γ. Πιπέρι μαύρο
1 Ντομάτα γινωμένη τριμμένη
1 πρέζα αλάτι

..κι’ άντε να δούμε πως θα τα μαγειρέψουμε
και πως θα τα σερβίρουμε για να ευχαριστηθούν οι καλεσμένοι μας κι’ εμείς μαζί.

Ξεπλένουμε καλά το ρύζι και το βάζουμε σε ζεστό νερό να μείνει πάνω από ώρα.
Πλένουμε καλά τα μύδια και τα τρίβουμε απ’ έξω με σκληρή βούρτσα να φύγουν όλα τα υπολείμματα. Κόβουμε τις τριχούλες που περισσεύουν και τα ξεπλένουμε καλά.
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο βραστό νερό να αχνιστούν 2-3 λεπτά και να μισανοίξουν λιγάκι. Οσα δεν ανοίξουν τα πετάμε. Κρατάμε το νεράκι τους.
Μαλακώνουμε την σταφίδα σε χλιαρό νερό για 10-15 λεπτά και την στραγγίζουμε καλά.
Ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα φυστίκια σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το φυστίκι, αλλά να μην τσιγαριστεί το κρεμμύδι. Ίσα να τσιρίξει το λάδι !!! Αλατίζουμε.
Προσθέτουμε το ρύζι αφού το έχουμε στραγγίξουμε καλά και το γυρνάμε για 5-7 λεπτά. Βάζουμε τα μπαχάρια την ντομάτια και τις σταφίδες. Προσθέτουμε λίγο ζεστό νεράκι ίσα να σκεπάσει το ρύζι. Ανακατεύουμε.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα πολύ καλά και αφήνουμε να σιγοψηθεί για 15 λεπτά μέχρι να απορροφήσει το νεράκι του. Το κατεβάζουμε την φωτιά, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Στο σημείο αυτό μπορούμε να προσθέσουμε λίγο άνηθο και μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Ανοίγουμε με προσοχή τα μύδια (δεν τα χωρίζουμε τελείως) και τα γεμίζουμε με μια κουταλιά κρύο πιλάφι. Τα πιέζουμε και πάλι να κλείσουν.
Σε φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε ένα μεταλλικό σουρωτήρι ή το ειδικό καλαθάκι. Τοποθετούμε τα μύδια όρθια και στριμωχτά. Προσθέτουμε το νεράκι τους και ακόμα λίγο να γίνει περίπου ½ λίτρο.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια νοτισμένη πετσέτα και ψήνουμε τα μύδια για 20 λεπτά. 
Αφήνουμε τα μύδια να κρυώσουν και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον. 


Afiyet olsun

ΠΗΓΗ  http://thalassa-mazi.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου