Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Κάστανο γλυκό του κουταλιού - Kestane Şekeri

Κάστανο γλυκό του κουταλιού - Kestane Şekeri



Οι καστανιές βρίσκονται στις ορεινές περιοχές του Μαρμαρά και της Μαύρης θάλασσας. Τα πιό φημισμένα είναι αυτά του Uludag (Ολυμπος) στη
ν Bursa. Οι καστανιές στο Uludag είναι πραγματικά επιβλητικές. Ο καρπός συλλέγεται από τον Οκτώβρη μέχρι τέλος Δεκέμβρη, γι' αυτό και καταναλώνεται κυρίως τον χειμώνα. 
Τα κάστανα όταν είναι φρέσκα, είναι πολύ σκληρά και γεμάτα άμυ
λο (όπως οι πατάτες και το ρύζι), όσο όμως ωριμάζουν το άμυλο μετατρέπεται σε σάκχαρα και το κάστανο χάνει την υγρασία του.

Όταν αγοράζουμε κάστανα,διαλέγουμε αυτά που είναι γυαλιστερά, χονδρά και όχι τα πλατιά, να μην έχουν τρύπες, να είναι βαριά σε σχέση με τον όγκο τους και να μην υποχωρεί η φλούδα όταν τα πιέζουμε. 
Επειδή το κάστανο είναι πολύ θρεπτικός καρπός, καταναλώνεται ή συντηρείται με πολλούς τρόπους: Ψητά στα κάρβουνα, στον φούρνο, στην σόμπα, σε 
φαγητά, βραστά, καστανάλευρο σε διάφορα σκευάσματα, σαν κρέμα σε τούρτες και πάστες, βουτηγμένα σε σοκολάτα, σαν μαρμελάδα, ζαχαρωμένα τυλιχτά αλλά και γλυκό του κουταλιού. Το γλυκό αυτό είναι απλούστατο. Η μόνη δυσκολία έγκειται στο καθάρισμα.Για να κάνουμε πιό εύκολη αυτή τη δουλειά, χαράζουμε έναν σταυρό με ένα κοφτερό κοπίδι στην επίπεδη πλευρά του κάστανου, όχι πολύ βαθειά. Προσοχή να μην κοπείτε.
Βάζετε 7-8 χαραγμένα κάστανα σε ένα πυράντοχο π
ιάτο με τις χαρακιές προς τα πάνω, σκεπάζετε καλά με πλαστική σακούλα το πιάτο και το βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων στην μέγιστη ισχύ για ένα λεπτό.
Αφήνετε 10
-15 δευτλ. και μετά καθαρίζονται πανεύκολα, μόνο προσοχή να μην σας σπάσουν και χαλάσει η εμφάνιση του γλυκού. Συνεχίζετε σιγά-σιγά με τα υπόλοιπα. 
Άλλος τρόπος για να καθαρίσετε τα κάστανα για γλυκό είναι να τα βράσετε για 5 λεπτά ή να τα ψήσετε για λίγο στο φούρνο ή σε τηγανάκι.


Τα υλικά
1 κιλό Κάστανα φρέσκα
1 κιλό Ζάχαρη
4 1/3 ποτήρια νερό
2 βανίλιες ή ένα λουβί 
Μισό λεμόνι

Υπολογίστε λίγα παραπάνω κάστανα γιατί μπορεί να βρείτε κάποια χαλασμένα. Πετάξτε αυτά που έχουν έστω και την παραμικρή τρυπούλα ή σαπίλα. Αρκεί ένα χαλασμένο κάστανο για να χαλάσει όλο το γλυκό!
Πάμε να φτιάξουμε το γλυκάκι

Το γλυκό περυχαίνει μόνο με φρέσκα κάστανα. Αν τα κάστανα που έχετε είναι πολυκαιρισμένα, δοκιμάστε να τα βράσετε (πριν τα καθαρίσετε) για 10 λεπτά.
Σε κατσαρόλα βάζετε την ζάχαρη και το νερό και βράζετε για 10-12 λεπτά. Ρίχνετε τα κάστανα με προσοχή και μόλις πάρουν β
ράση, χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε για 20-25 λεπτά να βράσουν μέχρι να αρχίσει να δένει το σιρόπι. Αν σχηματιστεί αφρός, τον αφαιρούμε για να μείνει το γλυκό μας διάφανο.
Σβήνετε την φωτιά, σκεπάζετε με πετσέτα και αφήνετε το γλυκό όλο το βράδυ.
Την επόμεν
η μέρα αφαιρείτε τα κάστανα με τρυπητή κουτάλα, δοκιμάζετε ένα κάστανο για να δείτε πόσο βρασμένο είναι και έτσι κανονίζετε πόσο χρόνο επιπλέον χρειάζεται. Βλέπετε το σιρόπι και άν είναι πολύ πηχτό προσθέτετε 2-3 Κ.σ. νερό και βάζετε στη φωτιά το σιρόπι. Μόλις πάρει βράση, προσθέτετε την βανίλια και τα κάστανα και βράζετε για άλλα 10-20 λεπτά. Στο τέλος θα πρέπει να κρατάνε αλλά να είναι ποτισμένα με σιρόπι, κάτι που γίνεται μόνο με φρέσκα κάστανα.
Ρίχνετε το λεμόνι, ανακατεύετε και έτσι όπως είναι καυτό, γεμίζετε προσεχτικά το βάζο. Κλείνετε αμέσως με το καπάκι, αναποδογυρίζετε το βάζο και αφήνετε για 5 λεπτά. Ξαναγυρίζεται τα βάζα. Σε 5-10 λεπτά θα ακούσετε ένα "πλοπ" και το καπάκι θα πάει ελαφρά προς τα μέσα. Αυτό σημαίνει οτι το βάζο σφραγίστηκε
Αποθηκεύετε σε σκιερό και δροσερό μέρος ή αφήνετε να κρυώσει και....


Afiyet olsun
ΠΗΓΗ    http://thalassa-mazi.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου