Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

πίτσα με ελαιόλαδο, φρέσκια ντομάτα, ρίγανη και πιπεριές

πίτσα με ελαιόλαδο, φρέσκια ντομάτα, ρίγανη και πιπεριές


πίτσα με ελαιόλαδο, φρέσκια ντομάτα, ρίγανη και πιπεριές

Στα επιτήδεια χέρια των πιτσαδόρων η ζύμη της πίτσας γίνεται ένας εύπλαστος ιπτάμενος δίσκος που ανοίγει χορεύοντας σαν σούφι, πριν καθήσουν πάνω στη ζαλάδα της τα υλικά και οδηγηθεί στο ψήσιμο. Μίνι σόου της ειδικότητας που έχει όμως τη μαγεία του και που οι επιδόσεις σε μια αβίαστη -φαινομαινικά τουλάχιστον- κινησιολογία το κάνουν ακόμη πιο γοητευτικό. Από τα λειτουργικά παιχνίδια της κουζίνας που κρύβει η εποχή του ντελίβερι κι αν σας έχει ξεφύγει, να το δείτε σε πρώτη ευκαρία.
Η πίτσα με φρέσκια ντομάτα, ρίγανη και πιπεριές είναι από τις αγαπημένες απλές μαζί με την μαργαρίτα, για την οποία έχουμε ήδη γράψει. Η παρασκευή της ζύμης στο μίξερ μειώνει το χρόνο ενασχόλησης και τη γυμναστική των χεριών, ο τρόπος βέβαια δεν είναι καθοριστικός για το αποτέλεσμα. Αντιθέτως, η φρεσκάδα των υλικών και το άρωμά τους που η εποχή αναδεικνύει, προσθέτουν τους επιπλέον γευστικούς πόντους στην απλότητα. Μην παραλείψετε τη φρέσκια ρίγανη στο τέλος, η σπιρτάδα της δένει θαυμάσια με τη γλυκιά ντομάτα και ταιριάζει στις ομοϊδεάτισσες πιπεριές, κι αν σας αρέσουν τα ελαφρώς πικάντικα, μπορείτε να προσθέσετε είτε στη σάλτσα μια μικρή καυτερή πιπερίτσα είτε μια πρέζα μπούκοβο πριν το ψήσιμο.
ntomata kai piperies - syntagi gia pizzaΠροετοιμασία: 20 λεπτά απασχόλησης ή 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου όλα μαζί (με τα φουσκώματα αλλά χωρίς βιασύνες). Κάντε τη σάλτσα και την προθέρμανση του φούρνου όσο φουσκώνει η ζύμη. Εύκολη συνταγή.
Υλικά (για 4 ατομικές πίτσες των 25 εκατ. ή 2 μεγάλες)
για τη ζύμη
2 1/2 κ.σ. φρέσκια μαγιά (25 γραμ.) ή 1 1/2 κ.σ. ξερή (σε φακελλάκι)
300 ml ζεστό νερό
1 πρέζα ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
450 γραμ. αλεύρι κατά προτίμηση σκληρό
30 ml ελαιόλαδο
για τη σάλτσα και την επιφάνεια
400 γραμ. ντομάτες ψιλοκομμένες ή οι αντίντοιχες σε κουτί
150 ml χυμό ντομάτας (ή πασάτα)
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 κ.γ. ρίγανη και 1 κ.γ. θυμάρι
1 φύλλο δάφνης
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
—————————-
40 ml ελαιόλαδο και έξτρα για το σερβίρισμα
3-4 μικρές ντομάτες σε φέτες, χωρίς τα σπόρια
4 πράσινες πιπεριές κέρατα (ή πράσινες και κόκκινες (περί τα 200 γραμ.), χωρίς τα σπόρια, κομμένες σε ροδέλες
φρέσκια ρίγανη και ξερή
250 γραμ. μοτσαρέλα σε μικρούς κύβους
200 γραμ. φέτα σε μικρούς κύβους
pizza με piperiesΕτοιμάζετε τη ζύμη: Ρίχνετε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο ζεστό νερό και αφήνετε το μείγμα να αφρίσει (5-10 λεπτά). Βάζετε το αλάτι και τα 3/4 της ποσότητας του αλευριού στο μίξερ (με τις λεπίδες), το βάζετε σε λειτουργία και ρίχνετε σταδιακά το μείγμα νερού-μαγιάς και το ελαιόλαδο. Αφήνετε το μηχάνημα να δουλεύει μέχρι να δείτε ότι η ζύμη διαμορφώνεται σε 1 ή 2 μπάλες. Σταματάτε το μίξερ και ελέγχετε αν η ζύμη κολλάει πολύ. Αν ναί, προσθέτετε λίγο ακόμη αλεύρι και το επαναλειτουργείτε μέχρι να ενσωματωθεί. Μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένη (με αλεύρι από την υπόλοιπη ποσότητα) επιφάνεια, την ζυμώνετε για 2-3 λεπτά και την κάνετε μπάλα.
Λαδώνετε ελαφρά ένα μπολ, τοποθετείτε μέσα τη ζύμη και σκεπάζετε με μια νοτισμένη, πάνινη, καθαρή πετσέτα κουζίνας. Την αφήνετε έτσι σκεπασμένη σε ζεστό μέρος και μακριά από αέρηδες για 40-50 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Για να ελέγξετε αν η ζύμη έχει φουσκώσει αρκετά, πιέστε την με τα δυο δάχτυλα. Αν είναι έτοιμη, τα σημάδια θα μείνουν.
Σημείωση: Ο φούρνος της κουζίνας είναι ένα ασφαλές μέρος αν δεν υπάρχει άλλο ζεστό. Στις κρύες εποχές, ανάψτε τον για 10 λεπτά στους 150-160 βαθμούς C πριν το ζύμωμα, σβήστε τον στη συνέχεια και τοποθετείστε μέσα το μπολ. Eναλλακτικά, κρατήστε μια ομοιόμορφη χαμηλή θερμοκρασία περί τους 40 βαθμούς C σε όλη τη διάρκεια του φουσκώματος.
pizza me piperiesΑφαιρείτε την πετσέτα, ρίχνετε μια κανονική μπουνιά στη ζύμη (ναι, ακριβώς ;) εννοείται πως σοβαρολογώ) ώστε να φύγει ο αέρας. Την ξαναζυμώνετε για 1-2 λεπτά και την μοιράζεται στα 2 ή στα 4 κομμάτια-μπάλες, ανάλογα με το αν θέλετε να κάνετε ατομικές ή 2 μεσαίες.
Ανοίξτε με τον πλάστη κυκλικούς δίσκους διαμέτρου 25 εκατ. (για τις ατομικές) και πάχους 5-7 χιλ. πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Αν χρησιμοποείτε ειδικά ταψάκια για πίτσα, μπορείτε να ανοίξετε το φύλλο περί τα 7 χιλ. μεγαλύτερο, ώστε η περίμετρος να καλύπτει το ανασηκωμένο τελείωμα του ταψιού και γυρίστε τη ζύμη σαν στρίφωμα (προς τη μεριά του ταψιού) αν θέλετε να φουσκώνει κάπως γύρω-γύρω. Αν χρησιμοποιείτε μεγαλύτερο ταψί, πιέστε με τα δάκτυλα από το κέντρο προς την περίμετρο. Λαδώστε ελαφρώς τα ταψάκια πριν μεταφέρετε πάνω τους τη ζύμη.
Σημείωση: Στη φωτό η ζύμη έχει μοιραστεί στα 2 και έχει τοποθετηθεί σε ταψί φούρνου 90 εκατ. Τα τελειώματα είναι επίτηδες ακανόνιστα κατά την προσφιλή μας συνήθεια να υπερβάλλουμε ενίοτε τον ρουστίκ χαρακτήρα του συγκεκριμένου πιάτου, παίζοντας.
Η ζύμη είναι πια έτοιμη να δεχθεί τα υπόλοιπα υλικά.
pizza me freskia ntomata, rigani kai piperiesΕτοιμάζετε τη σάλτσα (όσο φουσκώνει η ζύμη): Βάζετε τα 6 πρώτα υλικά σε κατσαρόλι και μέτρια φωτιά. Σκεπάζετε και μόλις αρχίσουν να βράζουν, αφαιρείτε το καπάκι και χαμηλώνετε τη φωτιά. Σιγομαγειρεύετε έτσι για 20 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας 2-3 φορές, μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220 βαθμούς C (να έχει πιάσει τη θερμοκρασία 15 λεπτά πριν βάλετε την πίτσα).
Βάζετε τη σάλτσα ντομάτας πάνω στη ζύμη και την απλώνετε με κουτάλι ομοιόμορφα. Βάζετε με πινέλο λίγο λάδι ολόγυρα στην περίμετρο κάθε πίτσας. Μοιράζετε πάνω τους τα φετάκια της ντομάτας, τις πιπεριές και το τυρί ή κάνετε -όπως εμείς- την μία με μοτσαρέλα και την άλλη με φέτα. Προσθέτετε την ξερή ρίγανη και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και πιπέρι και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η επιφάνεια.
Σερβίρισμα: Προσθέστε τα φυλλαράκια της φρέσκιας ρίγανης, από μία λεπτούτσικη γραμμή ωμού ελαιόλαδου και κατευθείαν στο τραπέζι.  Πηγή pandespani.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου