Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Πρασόπιτα Δυτικής Μακεδονίας

Πρασόπιτα Δυτικής Μακεδονίας: μάθημα γεωγραφίας κατ' οίκον


by pandespani

syntagi prasopita Dytikis MakedoniasΗ συνταγή μπήκε στο σπίτι σαν εργασία του σχολείου. Ήταν αρκετά χρόνια πριν, η κόρη μου έκανε ακόμη χαριτωμένα ορθογραφικά λάθη και το μάθημα της γεωγραφίας προέβλεπε την παρασκευή αυτής της πίτας σε κανονικό ταψί. Έκτοτε, την κάνουμε από καιρού εις καιρόν, πειράζοντας καμιά φορά λίγο τα υλικά και προσθέτοντας κάποιο αρωματικό όπως άνηθο, που πολύ της πάει και ενισχύει την γεύση.
syntagi handwritten -prasopita dytikis makedoniasΕδώ σας δίνω την αυθεντική συνταγή, γραμμένη στο 'ιστορικό' χαρτί, όπως πρωτοήρθε απ' το σχολείο στην κουζίνα. Είναι -θα έλεγα- κάπως αυστηρή και πειθαρχημένη στα ελάχιστα υλικά. Τα δύο φύλλα που χρειάζονται στην πίτα δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των υλικών, προφανώς γιατί είναι χειροποίητα και θεωρείται αυτονόητο να γίνουν. Αντικαταστήστε τα, για τη βάση, με 2 φύλλα μεσαίου πάχους (αυτά που είναι για πίτες) έτοιμα ή 3-4 από τα λεπτότερα.
Το αποτέλεσμα είναι πιο ενδιαφέρον αν κάνετε τη συνταγή όπως στη φωτογραφία, διπλώνοντας τα φύλλα σε φακελλάκια. Το πλεονέκτημα δεν έγκειται μόνο στο θέμα της παρουσίασης, που όντως κάθε κομμάτι πίτας είναι πιο ωραίο στο πιάτο, αλλά κυρίως στο ότι κάθε ξεχωριστό κομμάτι ψήνεται γύρω-γύρω, οπότε το φύλλο είναι τραγανό παντού και ξετρελλαίνει ειδικά όσους έχουν βίτσιο με τις κρατσανιστές γωνίες. Προτείνω λοιπόν, μ' αυτόν τον τρόπο να την δοκιμάσετε.
prasopita dytikis makedoniasΠροετοιμασία: 20-30 λεπτά και 1 ώρα το ψήσιμο. Να βάλετε τον μαϊντανό και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Θυμηθείτε να διατηρείτε σκεπασμένα τα φύλλα όσο δουλεύετε μ' αυτά, ώστε να μην ξεραίνονται. Εύκολη συνταγή.
Υλικά (για ένα ταψί 25 x 33 εκατ. περίπου ή περίπου 10 κομμάτια φακέλλους)
3 μέτρια πράσα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
2 ποτήρια νερό
250 γραμ. φέτα, ψιλοτριμμένη
2 αβγά
1 κ.σ. αλεύρι
1 φλυτζανάκι (=1/3 φλυτζ.) γάλα
1/2 ματσάκι μαϊντανό (προαιρετικά)
4 φύλλα μεσαίου πάχους ή 6 λεπτότερα
-----------------
3-4 κ.σ. άνηθο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 φλυτζ. περίπου ελαιόλαδο
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C.
Ετοιμάζετε την γέμιση: Βράζετε τα πράσα στο νερό για 8-10 λεπτά. Τα σουρώνετε πιέζοντάς τα να στραγγίξουν καλά. Τα μεταφέρετε σε άνετο μπολ, προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά.
prasopita dytikis makedonias
ΑΝ ΤΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΣΕ ΤΑΨΙ

Κάνετε την πίτα: Λαδώνετε το ταψί και προσθέτετε τα φύλλα 2 ή 4 για την βάση, ανάλογα με το πάχος τους, αλείφοντας με πινέλο το καθένα πριν προσθέσετε πάνω του επόμενο. Αδειάζετε την γέμιση και την στρώνετε ισόπαχα. Γυρίζετε πάνω στη γέμιση το φύλλο που περισσεύει και σκεπάζετε με 2 φύλλα, κάπως σουρωμένα, το ένα αριστερά το άλλο δεξιά.

prasopita dytikis makedoniasTην ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο στην 3η σχάρα (που είναι πιο κοντά στη βάση του φούρνου) για 1 περίπου ώρα, μέχρι να ροδίσει.
Την βγάζετε, την ραντίζετε ελαφρά με νερό και την σκεπάζετε με καθαρή πετσέτα μέχρι κάπως να κρυώσει.
Σημείωση: Eλέγξτε, στα 45 λεπτά, σηκώνοντας με ένα μαχαίρι ή σπάτουλα ελαφρά την πίτα από το ταψί για να δείτε το ψήσιμο των κάτω φύλλων της. Αν δεν έχει ψηθεί, κατεβάστε το ταψί να ακουμπάει στη βάση του φούρνου και αν στο μεταξύ έχει πάρει το σωστό χρώμα, σκεπάστε την με αλουμινόχαρτο, για να μην καεί επάνω.
Σερβίρισμα: Την κόβετε με κοφτερό μαχαίρι -καλά ακονισμένο και στην μύτη του- σε τετράγωνα και μεταφέρετε σε πιατέλα.
ΑΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΑ ΦΑΚΕΛΛΑΚΙΑ
Θα χρειαστείτε μερικά φύλλα παραπάνω. Χρησιμοποιείστε κάθε φορά 2 λεπτά φύλλα (ή 1 μεσαίου πάχους), αλείφοντας την επιφάνεια του κάτω φύλλου με λάδι. Τα κόβετε μαζί στη μέση. Προσθέτετε στο κέντρο κάθε πλευράς 2 κ.σ. γέμιση και αλείφετε με πινέλο το τμήμα του φύλλου γύρω από αυτή. Διπλώνετε πρώτα τις πλευρές (αριστερά και δεξιά) και μετά πάνω και κάτω, ώστε να σχηματιστεί ένας κανονικός φάκελλος. Θυμηθείτε πως όπου τα φύλλα ακουμπάνε μεταξύ τους, πρέπει να είναι αλειμένα με λάδι.
prasopita dytikis makedoniasΤοποθετείτε τα φακελλάκια σε ελαφρά λαδωμένο ταψί (δεν χρειάζεται αν είναι αντικολλητικό ή βάλετε λαδόκολλα) και τα ψήνετε όπως αναφέρεται παραπάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου