Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Εύκολοι λαχανοντολμάδες

Εύκολοι  λαχανοντολμάδες

Φτιάξτε εύκολους λαχανοντολμάδες με 3 ευρώ!
Πάντα υπάρχει μια ακόμη συνταγή που μας προκαλεί να την δοκιμάσουμε! Φτιάξτε νόστιμους λαχανοντολμάδες χωρίς κιμά, αλλά το ίδιο γευστικούς και λαχταριστούς!

ΥΛΙΚΑ

1 μέτριο λάχανο (κραμπί),
2 κουταλιές ξίδι,
½ φλ. ελαιόλαδο,
1 φλ. ψιλοκομμένα κρεμμύδια,
2 φλ. μανιτάρια ψιλοκομμένα,
6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα,
1 μεγάλο καρότο (ή 1 ρίζα μάραθο), περασμένο από χοντρό τρίφτη,
3/4 φλ. ρύζι γλασέ ή Καρολίνα, μουλιασμένο για 10 λεπτά σε ζεστό νερό,
1 πρέζα πιπέρι καγιέν,
1 φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος,
1 κουταλιά άνηθος ψιλοκομμένος,
1 κουταλιά ψιλοκομμένος, φρέσκος δυόσμος,
½ λεμόνι, ο χυμός,
Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφαιρείτε το σκληράδι της βάσης και ζεματάτε το λάχανο σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει με 2 κουταλιές ξίδι. Όταν τα φύλλα μαλακώσουν αρκετά, για να μπορείτε να τα ξεκολλήσετε, το βγάζετε με τρυπητή κουτάλα.

Κρατάτε το νερό στην κατσαρόλα. Ζεσταίνετε σε βαθύ τηγάνι το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε μέσα το κρεμμύδι και τα μανιτάρια, για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το καρότο (ή το μάραθο)  και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά. Ανακατεύετε μέσα το ρύζι, στραγγισμένο και αποσύρετε το τηγάνι από την φωτιά. Προσθέτετε το μαϊντανό, τον άνηθο, το δυόσμο, αλατοπίπερο και το καγιέν.

Ξεκολλάτε τα λαχανόφυλλα, τα ρίχνετε πίσω στην κατσαρόλα με το νερό που βράζει, τα αφήνετε να βράσουν για 5 λεπτά και τα ξαναστραγγίζετε καλά. Βγάζετε το «νεύρο» τους, βάζετε πάνω μια κουταλιά γέμιση και τα τυλίγετε σε ντολμάδες.

Απλώνετε τα «νεύρα» που βγάλατε από τα φύλλα στον πάτο μιας κατσαρόλας και βάζετε από πάνω τους ντολμάδες σε στρώσεις. Τους περιχύνετε με 3/4 φλιτζάνι νερό, το χυμό του λεμονιού και το υπόλοιπο λάδι, τους σκεπάζετε μ’ ένα πιάτο για να μένουν στη θέση τους και όταν πάρουν μια βράση, σκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και τους αφήνετε να σιγοψηθούν για 40 περίπου λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου