Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

5 συνταγές για γλυκά με σιμιγδάλι

5 συνταγές για γλυκά με σιμιγδάλι

Το σιμιγδάλι είναι βασικό συστατικό της παραδοσιακής ελληνικής ζαχαροπλαστικής (βλέπε: χαλβά και μελομακάρονα), καθώς προκύπτει από το βασικότερο καλλιεργήσιμο δημητριακό της χώρας, το σιτάρι. Για την ακρίβεια, το σιμιγδάλι προκύπτει από την άλεση κόκκων σιταριού και πιθανώς άλλων σιτηρών και μπορεί να έχει όγκο μικρό (π.χ. στο μέγεθος των κόκκων αλατιού) ή μεγαλύτερο (π.χ. στο μέγεθος των κόκκων ζάχαρης).
Πρόκειται, επίσης, για ένα ιδιαίτερα θρεπτικό συστατικό, ενδεικτικά 100 γρ. σιμιγδαλιού περιέχουν 360 θερμίδες, 12,68 γρ. πρωτεΐνης και 72,83 γρ. υδατανθράκων, καθώς και ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, φώσφορο και ψευδάργυρο. Δεν έχετε, λοιπόν, κανέναν λόγο να διστάσετε να το χρησιμοποιήσετε στις σπιτικές συνταγές που θα ετοιμάσετε για την οικογένεια και δη για τα παιδιά.
Παρακάτω συγκεντρώσαμε δύο κλασικές και τρεις πιο πρωτότυπες συνταγές γλυκών με σιμιγδάλι, για να δοκιμάσετε και να μας πείτε τη γνώμη σας!

Χαλβάς σιμιγδαλένιος

Υλικά:
500 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
220 γρ. ελαιόλαδο
1,1 λ. νερό
250 γρ. ζάχαρη καστανή
50 γρ. μέλι
1 κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
1 χούφτα καρύδια ή αμύγδαλα
3 κ.σ. καβουρδισμένο σουσάμι
200-300 γρ. ψιλοκομμένα ξερά φρούτα (χουρμάδες, σταφίδες, δαμάσκηνα, ή ότι άλλο σας αρέσει)
φλούδα από ένα λεμόνι
1-2 ξύλα κανέλας
Προαιρετικά: ½ κ.γ. κουταλιά μαστίχα σε σκόνη
Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα βάζετε το νερό, τη ζάχαρη, τη φλούδα του λεμονιού και την κανέλα. Ανακατεύετε για να διαλυθεί η ζάχαρη, το αφήνετε να βράσει και χαμηλώνετε τη θερμοκρασία.
Σε άλλη -μεγαλύτερη- κατσαρόλα, σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, ρίχνετε το ελαιόλαδο και το σιμιγδάλι και ανακατεύετε καλά μέχρι να πάρει ρόδινο χρώμα. Αφαιρείτε τα ξύλα κανέλας και τη φλούδα λεμονιού από το σιρόπι και το αδειάζετε στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι. Ανακατεύετε καλά, προσθέτετε ξηρούς καρπούς και φρούτα, και συνεχίζετε μέχρι το σιμιγδάλι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, την σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τοποθετείτε το καπάκι της, για να απορροφηθεί η υγρασία.
Φορμάρετε τον χαλβά σε πλαστικό σκεύος και σερβίρετε πασπαλίζοντας με κανέλα.
Συνταγή: www.glykokyriakis.gr.

Γαλακτομπούρεκο

Υλικά:
500 γρ φύλλο κρούστας
1 λ. γάλα, μείον ένα φλιτζάνι
½ φλ. ζάχαρη
1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
5 αυγά
3 κουταλιές βούτυρο φρέσκο
2 βανίλιες
½ φλ. βούτυρο ή βιταμ λιωμένο, για τα φύλλα
Για το σιρόπι:
3 ½ φλ. ζάχαρη
2 ½ φλ. νερό
1 φλούδα λεμονιού
1 κ.γ. χυμό λεμόνι
Εκτέλεση:
Βάζετε το γάλα στη φωτιά να ζεσταθεί. Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνετε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε συνέχεια για να πήξει.
Χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια να ασπρίσουν και τα ρίχνετε σιγά-σιγα στο σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνέχεια, τραβώντας την κατσαρόλα από το μάτι. Ρίχνετε το φρέσκο βούτυρο και ανακατεύετε για να διαλυθεί. Αφήνετε την κρέμα να κρυώσει καλά, ανακατεύοντας πού και πού για να μην πιάσει κρούστα.
Βουτυρώνετε ένα ταψί και στρώνετε τα μισά φύλλα κάτω, αλείφοντας με βούτυρο το κάθε ένα ξεχωριστά (προσέχετε τα φύλλα να προεξέχουν από το ταψί για να μη φύγει η κρέμα).
Ρίχνετε την κρέμα και την απλώνετε να πάει παντού ομοιόμορφα. Διπλώνετε τα φύλα που προεξέχουν προς τα μέσα και από πάνω βάζετε τα υπόλοιπα, βουτυρώνοντας τα ένα-ένα και διπλώνοντας τις άκρες τους προς τα κάτω.
Χαράζετε προσεκτικά σε κομμάτια και αλείφετε με βούτυρο την επιφάνεια. Ραντίζετε με λίγο νερό και ψήνετε στους 180 βαθμούς, πάνω-κάτω, για 30-40 λεπτά.
Ωστόσο, ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί (7-8 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει).
Μόλις βγει το γλυκό απ το φούρνο το αφήνετε 3 λεπτά να σταθεί και το περιλούζετε με κρύο σιρόπι. Μόλις πιεί όλο το σιρόπι, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
Συνταγή: agapameandolmas.blogspot.gr

Σιμιγδαλάτο

Υλικά:
1 πακέτο σιμιγδάλι ψιλό
3 αυγά
300 γρ. ζάχαρη
2 γιαούρτια
2 κ. σ. λιωμένο βούτυρο
1 κ. γ. σόδα λιωμένη σε χυμό από 1 λεμόνι
ξύσμα από λεμόνι ή πορτοκάλι
½ ποτήρι του κρασιού λικέρ (ό,τι προτιμάτε)
Για το σιρόπι:
3 ποτήρια νερό
½ ποτήρι ζάχαρη
Εκτέλεση:
Ανακατεύετε όλα τα υλικά για το μίγμα στο σκεύος το οποίο θα χρησιμοποιήσετε για τον φούρνο και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς (πάνω-κάτω) μέχρι να ροδίσει.
Ωστόσο, φτιάχνετε το σιρόπι, βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη για 15 λεπτά. Μόλις βγάλετε το γλυκό από τον φούρνο, το περιχύνετε όπως είναι ζεστό. Όταν κρυώσει το κόβετε σε ό,τι σχήμα θέλετε. Τρώγεται καλύτερα κρύο.
Μπορείτε αν θέλετε να το σερβίρετε με μία κουταλιά από γλυκό του κουταλιού ή με παγωτό της αρεσκείας σας.
Συνταγή: www.yumyum.gr

Τάρτα με κρέμα σιμιγδαλιού και σοκολάτα

Υλικά:
Για την ζύμη:Για την κρέμα:Για την γκανάς:
125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
25 γρ. άμυλο καλαμποκιού
75 γρ. βούτυρο αγελάδας
1 αυγό και 1 κρόκο
80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
το ξύσμα από τη φλούδα ενός ακέρωτου λεμονιού
125 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
500 ml φρέσκο γάλα
250 γρ. ρικότα
190 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
50 ml βινσάντο
το ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι
1 αυγό και 1 ασπράδι
200 γρ. κουβερτούρα (70% κακάο)
200 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
Εκτέλεση:
Ετοιμάστε τη ζύμη της τάρτας, ως εξής:
Βγάλτε το βούτυρο από το ψυγείο και κόψτε το σε μικρά καβάκια. Στη συνέχεια, τρίψτε το στο μίξερ ώστε να γίνει σαν άμμος. Προσθέστε στο μίξερ το αλεύρι και το αλάτι και ανακατέψτε τα (με τον γάντζο ή με τις λάμες) μέχρι να γίνουν σαν άμμος ή σαν σιμιγδάλι. Αδειάστε το μίγμα στην επιφάνεια εργασίας, προσθέστε την ζάχαρη και κάντε στη μέση μια λακκουβίτσα. Εκεί θα ρίξετε τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης και τους κρόκους των αυγών. Με ένα πιρούνι, χτυπήστε ελαφρά τους κρόκους και αρχίστε να σχηματίζετε τη ζύμη. Προσπαθήστε να την «δουλέψετε» γρήγορα, μέχρι να γίνει λεία.
Τυλίξτε την σε διάφανη μεμβράνη και αφήστε την να «ξεκουραστεί» στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.
Για το γλυκό:
Ενώ η ζύμη σας «ξεκουράζεται» στο ψυγείο, βάλτε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και βάλτε το στη φωτιά. Μόλις πάει να βράσει και πριν αρχίσει να φουσκώνει, προσθέστε το σιμιγδάλι, ρίχνοντάς το σαν βροχή και ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να μην σβολιάσει. Συνεχίστε να ανακατεύετε το σιμιγδάλι επάνω στη φωτιά, για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Κατεβάστε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.
Χωρίς να χάνετε χρόνο, στραγγίστε τη ρικότα από το ζουμί της και χτυπήστε την για λίγο στο μίξερ, μαζί με την ζάχαρη, τα αυγά και το βινσάντο, μέχρι να γίνει ομοιογενές το μίγμα. Προσθέστε αμέσως το σιμιγδάλι, το όποιο δεν πρέπει να σταθεί για πολλή ώρα για να μην σφίξει, και το ξύσμα του πορτοκαλιού και αναμείξτε.
Βγάλτε την ζύμη από το ψυγείο και ανοίξτε την σε ένα φύλλο με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από το ταψάκι μέσα στο οποίο θα βάλετε την τάρτα (25cm). Βουτυρώστε ελαφρά το ταψάκι και στρώστε μέσα το φύλλο της ζύμης. Αφαιρέστε τα κομμάτια που περισσεύουν και με ένα πιρούνι τρυπήστε όλη την επιφάνεια της ζύμης.
Ρίξτε μέσα την κρέμα του σιμιγδαλιού και στρώστε την επιφάνειά της. Ψήστε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C (πάνω-κάτω) για 45 λεπτά. Βγάλτε την τάρτα από τον φούρνο και ετοιμάστε την γκανάς. Βάλτε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις πάει να βράσει, κατεβαστέ το από την φωτιά, προσθέστε την σοκολάτα κομμένη σε κομματάκια και αναμείξτε τη μέχρι να διαλυθεί τελείως. Καλύψτε την τάρτα με την γκανάς και ισιώστε την επιφάνειά της. Μόλις στερεοποιηθεί η γκανάς, η τάρτα είναι έτοιμη για να την σερβίρετε.

Μπανάνα με σιμιγδάλι και σοκολάτα

Υλικά:
4 μπανάνες
300 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
3 ½ φλ. του τσαγιού γάλα
70 γρ. βούτυρο
150 γρ. ζάχαρη
4 αυγά
1 ½ φλ. φρυγανιά τριμμένη
½ κ.σ. χυμό λεμόνι
1 κ.γ. ξύσμα από λεμόνι
1 πρέζα αλάτι
Για το γλάσο:
500 γρ. κουβερτούρα
1 ½ κ.σ. βούτυρο
½ φλ. γάλα
Εκτέλεση:
Βράζετε το γάλα σε μια κατσαρόλα μαζί με το αλάτι, προσθέτετε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε γρήγορα για να μην σβολιάσει. Το βράζετε για περίπου 15 λεπτά και μετά αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτετε το βούτυρο, το ξύσμα λεμονιού, τη ζάχαρη, ανακατεύετε καλά και αφήνετε να κρυώσει. Χτυπάτε τα αυγά ελάχιστα, τα ρίχνετε στο μείγμα και ανακατεύετε.
Καθαρίζετε τις μπανάνες, τις κόβετε λωρίδες και τις ραντίζετε με τον χυμό του λεμονιού. Βουτυρώνετε ένα ταψί ή πυρέξ, ρίχνετε την τριμμένη φρυγανιά και πάνω σε αυτήν βάζετε μια στρώση από το μείγμα που φτιάξατε, μετά βάζετε μια στρώση από μπανάνες, ξανά μια στρώση μείγμα, μια στρώση μπανάνες και τέλος μια στρώση μείγμα.
Βάζετε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 60 λεπτά. Αφού ψηθεί το αφήνετε να κρυώσει και τοποθετείτε το γλυκό σε μια πιατέλα. Στη συνέχεια ετοιμάζετε το γλάσο, ζεσταίνοντας το γάλα σε μια κατσαρόλα. Αφού ζεσταθεί προσθέτετε την κουβερτούρα, που την έχετε κόψει σε κομμάτια, και το βούτυρο και ανακατεύετε καλά, να μην κολλήσει. Το γλάσο πρέπει να γίνει ούτε πολύ ρευστό αλλά ούτε και πολύ πηχτό. Αφού κρυώσει λίγο περιχύνετε με αυτό το γλυκό.
Συνταγή: www.chefoulis.gr
ΠΗΓΗ: http://www.mama365.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου