Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Λαχταριστά τρίγωνα Πανοράματος

Λαχταριστά τρίγωνα Πανοράματος


trigona_panoramatos_439242444.jpg

Τα τρίγωνα πρωτοεμφανίστηκαν το 1960 στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης και ονομάστηκαν έτσι από το σχήμα τους και την περιοχή. Από τότε μέχρι και σήμερα αποτελούν μια λαχταριστή λιχουδιά για μικρούς και μεγάλους.
Η συνταγή που σας προτείνουμε είναι του Άκη Πετρετζίκη από την εκπομπή του Mega Πρωινό μου.
Υλικά

Για την κρέμα

950 γρ. γάλα (700 + 250)
3 βανίλιες
300 γρ. ζάχαρη
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
65 γρ. κρόκος αυγού (περίπου 4)
50 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. κρέμα γάλακτος
40 γρ. άχνη

Για το φύλλο

1 πακέτο φύλλο κρούστας
200 γρ. βούτυρο για άλειμμα

Για το σιρόπι

500 γρ. ζάχαρη
400 γρ. νερό

Για γαρνίρισμα

σαντιγί
αμύγδαλο φιλέ
σοκολάτα
Εκτέλεση

Για το φύλλο

Ανάβουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Λιώνουμε το βούτυρο και το κρατάμε στο πλάι με ένα πινέλο. Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε ένα κατσαρόλι και με το που πάρουν βράση τα αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι μας να κρυώσει. Κόβουμε αντικολλητικό χαρτί φούρνου σε τετράγωνα 10Χ10 και τα τσαλακώνουμε κάνοντας μπαλάκια.
Βάζουμε το φύλλο μπροστά μας με την στενή μεριά του προς τα εμάς. Το χωρίζουμε νοητά σε 3 κάθετες λωρίδες και το κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι. Βάζουμε όλες τις λωρίδες μαζί και τις σκεπάζουμε με μια νοτισμένη πετσέτα για να μην στεγνώσουν. Παίρνουμε μια λωρίδα και την απλώνουμε μπροστά μας. Με τη βοήθεια του πινέλου την πιτσιλάμε με βούτυρο. Από πάνω βάζουμε και μια ακόμα που τη βουτυρώνουμε με τον ίδιο τρόπο. Ξεκινάμε και διπλώνουμε σαν να κάνουμε τρίγωνο πιτάκι.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το τρίγωνο σε δυο μικρότερα ορθογώνια τριγωνάκια. Ανοίγουμε το κάθε ένα σαν χωνάκι από παγωτό και βάζουμε μέσα ένα τσαλακωμένο μπαλάκι από το χαρτί. Αραδιάζουμε τα τριγωνάκια σε ένα ταψί που στον πάτο του έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί φούρνου. Βουτυρώνουμε και από πάνω τα τρίγωνα και τα βάζουμε στο φούρνο μέχρι να ξεροψηθούν και να πάρουν ένα όμορφο χρυσό χρώμα μέχρι μέσα. Περίπου μισή ώρα είναι αρκετή. Αμέσως τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για μερικά δευτερόλεπτα. Αφαιρούμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.

Για την κρέμα

Βάζουμε τα 700 γρ γάλα με τη ζάχαρη και τις βανίλιες σε μια κατσαρόλα και τα φέρνουμε σε βρασμό. Ποτέ δεν ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το γάλα πριν ζεσταθεί καλά έτσι ώστε να μην καεί το γάλα στον πάτο της κατσαρόλας. Το υπόλοιπο γάλα το βάζω σε ένα μπολ μαζί με τα αυγά και το ανακατεύω. Προσθέτω και το αλεύρι και με ένα σύρμα το κάνω μια πάστα με τα υγρά του μπολ.
Όταν ζεσταθεί το γάλα με τη ζάχαρη τα ανακατεύω καλά και ρίχνω κουτάλα κουτάλα από αυτό το μείγμα μέσα στο μείγμα με τα αυγά και το αλεύρι. Αυτό το κάνω για να πάρουν σιγά σιγά θερμοκρασία τα αυγά και να μην γίνουν ομελέτα. Αφού έχει ζεσταθεί το μείγμα με τα αυγά το αδειάζω στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα περιμένω να αρχίζει να πήζει.
Προσέχω το μάτι να είναι σε μέτρια θερμοκρασία (4-5 αν η κουζίνα φτάνει το 9) και αφαιρώ από το μάτι όταν χρειάζεται αν βλέπω το μείγμα να πήζει και να μην το προλαβαίνω στο ανακάτεμα. Στην αρχή του ψησίματος η κρέμα θα έχει μια ελαφριά γεύση αλευριού αλλά καθώς ανακατεύω δοκιμάζω συχνά γιατί σε κάποια στιγμή ψήνεται πια το αλεύρι και φεύγει αυτή η μυρωδιά.
Όταν συμβεί αυτό αφαιρώ από τη φωτιά, προσθέτω τα 50 γρ. βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να αφομοιωθεί και αδειάζω την κρέμα σε ένα ταψί. Από πάνω βάζω μεμβράνη που να εφάπτεται με την κρέμα και βάζω το ταψί στο ψυγείο για να κρυώσει. Τη μεμβράνη τη βάζω για να μην κάνει κρούστα η κρέμα. Ετοιμάζω μια ελαφριά σαντιγί με την κρέμα και την άχνη.
Όταν κρυώσει η κρέμα στο ψυγείο τη βάζω στο μίξερ να αφρατέψει και προσθέτω την σαντιγί. Βάζω το μείγμα σε κορνέ και κρατώ στο ψυγείο μέχρι να τα χρειαστώ. Αν θέλω μπορώ να ετοιμάσω σαντιγί για να γαρνίρω τα τρίγωνα, καθώς επίσης αμύγδαλο φιλέ ή λιωμένη σοκολάτα. Συναρμολογώ βάζοντας την κρέμα μέσα στα τρίγωνα και τα διακοσμώ αν θέλω με σαντιγί, αμύγδαλα ή σοκολάτα.

TIP: Καλό είναι μιας και πανιάζουν εύκολα τα τρίγωνα αν τα έχετε στο ψυγείο γεμιστά να κρατάτε την κρέμα στο ψυγείο, τα τρίγωνα δε εκτός ώστε να τα τρώτε φρέσκα όποτε θέλετε.
Καλή σας απόλαυση!
Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου