Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2013

Ρετσέλι από σύκο

Ρετσέλι από σύκο

image
Ένα παραδοσιακό γλυκό των Ποντίων. Δεν είναι γλυκό του κουταλιού, μα ούτε και μαρμελάδα… είναι κάτι άλλο, κάτι μοναδικό!
Στις μέρες μας, το συνηθίζουν στην Βόρεια Ελλαδα…

Για το γλυκό του κουταλιού χρειάζεσαι άγουρα συκαλάκια. Για την μαρμελάδα ώριμα και λειωμένα. Στο βασιλικό όμως «Ποντιακό» ρετσέλι, τα σύκα τα θέλουμε ώριμα και ολόκληρα! Με το κοτσανάκι τους, για να μην διαλυθούν.
    

Ρετσέλι από σύκο

Υλικά
  • 2 κιλά σύκα ολόκληρα (με το κοτσάνι)
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 2-3 ποτήρια νερό

Τρόπος παρασκευής
  • Πλένουμε τα σύκα πολύ καλά!
  • Φτιαχνουμε σιρόπι, βράζοντας σε μεγάλη κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη, σε σιγανή φωτιά.
  • Μετά από 1-2 βράσεις, ρίχνουμε τα σύκα.
  • Τα αφήνουμε να σιγοβράσει για 1½ ώρα, γιατί τα σύκα θα βγάλουν τα νερά τους. Σε αραιά διαστήματα αφαιρούμε τον αφρό και ανακατεύουμε.
  • Όταν τα σύκα μαραθούν, τότε το γλυκό μας είναι έτοιμο!
  • Μπορούμε να τα διατηρήσουμε σε γυάλινα βάζα που είναι πολύ καλά πλυμένα και τελείως στεγνά. Πριν βιδώσετε το καπάκι, βάλτε πάνω στον λαιμό ένα αλουμινόχαρτο. Τα συντηρείτε στο ψυγείο, αλλά δεν είναι απαραίτητο.

Συμβουλές
  • Μην σας ανησυχήσει το γεγονός πως τα πιο μελωμένα σύκα θα ανοίξουν στο μαγείρεμα. Αυτό είναι καλό.
  • Ρίξτε μια σταγόνα σιρόπι στο νύχι σας. Αν δεν απλώσει, αλλά σταθεί όπως πέσει, το σιρόπι έχει δέσει καλά! Αν απλώσει, αφήστε το να δέσει.
  • Το γλυκό πρέπει να κρυώσει τελείως, πριν το βάλουμε σε βαζάκια. Αυτό σημαίνει πολλές ώρες. Περίπου 12.
  • Αν το σιρόπι δεν έχει δέσει καλά ή δεν είστε σίγουροι πως έχει δέσει, αποστειρώστε τα βαζάκια. Ειδάλλως δεν χρειάζεται.
  • Διατηρείται πάνω από χρόνο.

Ιδέες
  • Τρώγεται σκέτο, αλλά είναι “άπαιχτο” πάνω σε παχιά φέτα χωριάτικου ψωμιού, με λίγο βούτυρο!
  • Μπορειτε να το φάτε σαν μαρμελαδα με το ψωμι σας, αλλά συνοδεύει τέλεια και το γιαούρτι!


ΠΗΓΗ http://www.lelevose.eu/
Πηγή
  http://www.lovecooking.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου