Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Για τέλειες μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού

Για τέλειες μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού






Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τέλειες μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού.
Μερικά φρούτα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πηκτίνη από κάποια άλλα γι’ αυτό αυτά που έχουν την μικρότερη προσθέτουμε αν θέλουμε να κάνουμε μαρμελάδα και κάνα δυο μήλα που έχουν την περισσότερη.
Τα φρούτα που θα διαλέξουμε για τα γλυκά του κουταλιού πρέπει να είναι καλής ποιότητας χωρίς σημάδια και σχετικά άγουρα.
Για ν’ αποφύγουμε το ζαχάρωμα πρέπει να αφήσουμε τα φρούτα να μείνουν μέσα σε νερό που περιέχει ξινό (κιτρικό οξύ).
Το σιρόπι για να μη ζαχαρώσει πρέπει να βράσει με 1-2 κουταλιές γλυκόζη.
Τα φρούτα που είναι πικρά (πορτοκάλια, καρύδια, νερατζιά) χρειάζονται πρώτα ξεπίκρισμα, δηλαδή βράσιμο σε νερό που θα αλλάξουμε 2-3 φορές.
Το ασβεστόνερο που συναντάμε συχνά σε παλιές συνταγές για γλυκά του κουταλιού χρησιμοποιείται για να σφίξουν τα ευαίσθητα φρούτα (καρπούζι, βερύκκοκο). Για να το φτιάξετε χρείαζεσθε 2-3 κουταλιές σβησμένο ασβέστη που θα βρείτε σε υλικά για μάντρες οικοδομών, διαλυμένο σε 2 λίτρα νερό. Το φιλτράρετε, ρίχνετε μέσα τα φρούτα και τα αφήνετε για 2-3 ώρες.
Η αναλόγια φρούτων ζάχαρης είναι συνήθως και για το γλυκό του κουταλιού και για τις μαρμελάδες 1 προς 1. Η ζάχαρη βοηθάει τις μαρμελάδες να πήξουν.
Ένα τουλπάνι με τα φλούδια και τα κουκούτσια των μήλων λόγω της πηκτίνης επίσης βοηθάει τις μαρμελάδες να πήξουν, γι’ αυτό και το βουτάμε στην κατσαρόλα μέσα στη μαρμελάδα.

Aποθήκευση μαρμελάδας και γλυκού του κουταλιού
Ξέρατε ότι πριν βάλουμε μια μαρμελάδα ή ένα γλυκό του κουταλιού σ΄ένα βάζο πρέπει να το αποστειρώσουμε; Χρειαζόμαστε μια κατσαρόλα, το ύψος της οποίας να είναι περίπου 8 εκατοστά ψηλότερο από τα βάζα που θα χρησιμοποιήσουμε.
Τοποθετούμε στον πάτο της κατσαρόλας μία μεταλλική σχάρα, έτσι ώστε τα βάζα να μην έρχονται σε απευθείας επαφή με τη φωτιά. Αφού πλύνουμε τα βάζα, τα τυλίγουμε ένα - ένα με μία βαμβακερή πετσέτα, για να μην χτυπήσουν μεταξύ τους και σπάσουν, και τα τοτποθετούμε στην κατσαρόλα. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με ζεστό νερό τόσο όσο χρειάζεται για να τα καλύπτει, την σκεπάζουμε και ανάβουμε το μάτι.
Μόλις το νερό στην κατσαρόλα αρχίσει να βράζει, μετράμε 5 λεπτά και κλείνουμε τη φωτιά. Βγάζουμε προσεκτικά τα βάζα από την κατσαρόλα, τα αφήνουμε λίγο να στραγγίσουν και τα γεμίζουμε με τη μαρμελάδα, αφήνοντας 2-3 εκατοστά κενό από την επιφάνεια της μαρμελάδας έως το καπάκι κάθε βάζου.

ΠΗΓΗ  http://www.lovecooking.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου