Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Φτιάχνω τυρί

Φτιάχνω τυρί


Αυτό το"μαγικό" υγρό είναι η πυτιά τύρου. Η μαγιά που πήζει το γάλα και το μετατρέπει σε τυρί! Αυτό το μικρό μπουκαλάκι το 50αράκι πήζει μέχρι και 80 κιλά γάλα!!!!!
οπότε υπολογίζουμε περίπου ένα γραμμάριο για κάθε κιλό γάλακτος που θέλουμε να κάνουμε τυρί.
Ζεσταίνουμε το παστεριωμένο γάλα που αγοράσαμε στους 35 βαθμούς (το γράφει και στο μπουκαλάκι της πυτιάς)  και μετά ρίχνουμε την πυτιά και ανακατεύουμε να φτάσει παντού. Αφήνουμε το γάλα έτσι να σταθεί περίπου μια ώρα, ίσως και λίγο περισσότερο. Αφού έχει πήξει το κόβουμε με μια σπάτουλα και αμέσως το παίρνουμε με μια κούπα από την κατσαρόλα και το ρίχνουμε στην τσαντίλα, το ύφασμα αυτό που είναι ειδικό για το στράγγισμα του τυριού.
[αν βάλουμε φρέσκο γάλα αμέσως μόλις το πάρουμε από το ζώο, θα πρέπει να το παστεριώσουμε εμείς φτάνοντάς το στους 95 βαθμούς για να σκοτωθούν αν υπάρχουν μικρόβια και έπειτα ακολουθούμε τη διαδικασία με τους 35 βαθμούς κανονικά]

Μετά τη μια ώρα το γάλα έχει πήξει
και μόλις το κόψουμε θα φαίνεται έτσι.
Κάτι σαν άσπρο ζελεδάκι....












Και όταν το ρίξουμε στην τσαντίλα
θα φαίνεται έτσι....
Η διαδικασία με την τσαντίλα παίρνει χρόνο κι αυτό γιατί το τυρί πρέπει να στραγγίξει καλά από το νερό που έχει.






Πρέπει να βρούμε τρόπο να κρεμάσουμε κάπου την τσαντίλα για να στραγγίζει συνέχεια και κάθε φορά που θα σφίγγουμε το δέσιμό της.

Δένουμε λοιπόν κάθε λίγες ώρες την τσαντίλα πιο σφιχτά μέχρι να φτάσουμε στο καθαρό στραγγισμένο τυρί. Θα το αφήσουμε το λιγότερο μια μέρα να στραγγίζει.




Μετά βάζουμε αλάτι και το αφήνουμε να αλμυρίσει.
Και μετά..... το τρώμε!!!!!
Όπως βλέπετε έχει πάρει το σχήμα της τσαντίλας οπου ήταν κρεμασμένο για να στραγγίξει απο τα υγρά. Θα μπορούσαμε να το βάλουμε σε ένα ειδικό μπολ με τρύπες ώστε να στραγγίζει αλλά ταυτόχρονα να παίρνει και το σχήμα που έχει το μπολ. 

Για να φτιάξω 1 κιλό περίπου τυρί φέτα χρησιμοποίησα 4 λίτρα φρέσκο γάλα με όλα τα λιπαρά του και 3 γρ. πυτιά διαλυμένη σε 9 γρ. νερό.
Καλή επιτυχία αν το δοκιμάσετε! 








ΠΗΓΗ  http://as-mageirepsoume.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου