Τρίτη, 1 Οκτωβρίου 2013

Περέκ ποντιακά φυλλωτά στο τηγάνι

    Περέκ ποντιακά φυλλωτά στο τηγάνι


Περιγραφή
Μια πανεύκολη  και νόστιμη τυρόπιτα στο τηγάνι, σε ελάχιστο χρόνο,  φτιαγμένη με τα ξερά ποντιακά φύλλα περέκ. Τα περέκ τα βρίσκουμε σε καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα.
Συστατικά

  • 3 φύλλα περέκ
  • Λίγο βούτυρο ή λάδι
  • Τυρί φέτα γύρω στα 150 γρ
  • Τυρί κατίκι μισό φλιτζάνι
  • Λίγο δυόσμο φρέσκο ή ξερό
  • Νερό για το βρέξιμο των φύλλων
Οδηγίες
  1. Φτιάχνουμε τη γέμιση σε μπολ, ανακατεύοντας τα τυριά μας και τον ψιλοκομμένο δυόσμο.
  2. Βάζουμε σε μεγάλο τηγάνι λίγο βούτυρο ή λάδι  και το αφήνουμε να κάψει.
  3. Παίρνουμε ένα φύλλο και το βρέχουμε κάτω από τη βρύση για λίγο, δε θέλουμε να μαλακώσει πολύ. Το σπάμε σε μεγάλα κομμάτια να χωρέσει στο μεγάλο τηγάνι μας.
  4. Ρίχνουμε τα κομμάτια τακτοποιημένα στο τηγάνι μας και περιμένουμε να ροδίσει η κάτω πλευρά. Στη συνέχεια  γυρίζουμε την έτοιμη πλευρά προς τα πάνω  και τοποθετούμε τη μισή μας γέμιση απλωτά να πάει παντού. Βρέχουμε και το δεύτερο φύλλο μας, το σπάμε και το τοποθετούμε πάνω στη γέμιση. Εν τω μεταξύ έχει ψηθεί η κάτω πλευρά.
  5. Κρατώντας τώρα το φύλλο το επάνω το άψητο με το χέρι μας ή με το καπάκι από κατσαρόλα το αναποδογυρίζουμε, ώστε το άψητο φύλλο να πάει κάτω και το ψημένο να έρθει πάνω,  για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε από το πλάι του κάτω φύλλου και ανασηκώνοντας,  1 κ.γλ. βούτυρο ακόμα, περιστρέφοντας την πίτα να πάει το βούτυρο παντού και αφήνουμε να ροδίσει.
  6. Ξανά επαναλαμβάνουμε το ίδιο. Στην νέα ψημένη πλευρά του φύλλου βάζουμε γέμιση και ξανά βρεγμένο φύλλο και το γυρίζουμε το πάνω κάτω να ροδίσει, βάζοντας λίγο βούτυρο στο κάτω φύλλο.
  7. Αφού ψηθεί και η αυτή η πλευρά,την αναποδογυρίζουμε για τελευταία φορά και τη σερβίρουμε ζεστή. 
Λίγα μυστικά ακόμα
  • Μπορούμε στη γέμιση να βάζουμε ότι θέλουμε, φτάνει τα υλικά να έχουν συνοχή.
  • Μπορούμε να βάλουμε και τυρί ή τυριά που να λιώνουν.
  • Η συνταγή και μερικές άλλες, βρίσκονται στη συσκευασία του φύλλου.
  • Προσέχουμε στη συγκεκριμένη συνταγή να μη βρέξουμε πολύ το φύλλο μας και παραμαλακώσει.
  • Πατάμε λίγο τα φύλλα που βάζουμε με το χέρι μας ώστε να έχουμε ομοιόμορφη επιφάνεια.
  • Τα φύλλα αυτά έχουν μακρά διάρκεια ζωής και έτσι μπορούμε να τα έχουμε στο ντουλάπι μας και να φτιάχνουμε ανά πάσα στιγμή το μεζεδάκι μας.

ΠΗΓΗ http://mageirikesdiadromes.gr/recipes/category/grigores-eykoles-syntages.html


Περέκ

image
Προψημένα και αποξηραμένα φύλλα, φτιαγμένα με αλεύρι, νερό και αλάτι. Ψημένα στο τζάκι με φυσική φωτιά ή στο ειδικό σκεύος το σάτσι*…
Τα περέκ ήταν η λύση των Ποντίων γυναικών για να φτιάχνουν πίτες, χωρίς να ανοίγουν εκείνη τη στιγμή φύλλο. Πίτες που την μοναδική τους γεύση την οφείλουν, κατά κύριο λόγο, σε αυτά τα εξαιρετικά φύλλα!
Αποτελούσαν βασικό στοιχείο της διατροφής των Ποντίων!
Συνήθιζαν να ετοιμάζουν τα περέκ κάθε Σεπτέμβριο και να τα φυλάνε στο σπίτι τους σε σκιερό μέρος, για τουλάχιστον ένα χρόνο (λόγω της αφυδάτωσης που προέκυπτε, από το ψήσιμο).

Τα περέκ μπορείτε να τα προμηθευτείτε από μαγαζιά με Ποντιακά παραδοσιακά προϊόντα. Εναλλακτικά μπορείτε να τα φτιάξετε! Ακολουθεί συνταγή για τα φύλλα περέκ, καθώς και υπο-συνταγές με ιδέες για γέμιση!

Υλικά
  • 1 κιλό Αλεύρι
  • 600 γραμμάρια Νερό
  • 10 γραμμάρια Αλάτι

Εκτέλεση
Οι πίτες περέκ παρασκευάζονται σε διαδοχικά στάδια. Αρχικά, πρέπει να παρασκευαστεί η ζύμη.
  1. Σε μια λεκάνη, βάζουμε το αλάτι, το αλεύρι και το νερό ανακατεύουμε και σιγά-σιγά ζυμώνουμε, μέχρι να πετύχουμε ένα ομοιογενές ζυμάρι.
  2. Έπειτα, αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί, σκεπάζοντάς το με ολοκάθαρο βαμβακερό ύφασμα, για 1 ώρα περίπου.
  3. Στη συνέχεια, χωρίζουμε το ζυμάρι σε μικρά μπαλάκια, μετρώντας με το «κούντ» (ζυγαριά) 60 γραμ. κάθε κομμάτι.
  4. Αμέσως μετά ανοίγουμε το περέκ σε αλευρωμένο τραπέζι, με την βοήθεια ενός πλάστη. Για να μην κολλάει το φύλλο πάνω στο πλάστη πασπαλίζουμε με αλεύρι, όσο χρειαστεί.
  5. Στο επόμενο στάδιο ψήνουμε τα φύλλα Περέκ στο τζάκι, στο σάτς, προσεχτικά και από τις δύο μεριές.
Τα περέκ μαγειρεύονται με διάφορους τρόπους. Η γέμιση μπορεί να είναι γλυκειά ή αλμυρή, καθώς το φύλλο έχει ουδέτερη γεύση.
Βάλτε τα περέκ στο τραπέζι σας, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας!


Περέκ με τυρί φέτα
Βρέχουμε 3 φύλλα και τα στρώνουμε σε ένα τηγάνι με καυτό λάδι.
Αλείφουμε το τρίτο φύλλο με μία κουταλιά λάδι και πασπαλίζουμε με το τυρί. Στρώνουμε επάνω τα άλλα τρία φύλλα, αφού τα βρέξουμε κι εκείνα. Στο τελευταίο φύλλο αλείφουμε μία κουταλιά λάδι.
Μόλις ροδίσει η πίτα από τη μία πλευρά, τη γυρίζουμε να τηγανιστεί και από την άλλη. Σερβίρουμε το περέκ ζεστό.

Περέκ με κασέρι ή άλλη γέμιση
Υλικά: Βούτυρο ή ελαιόλαδο ή μαργαρίνη. Κασέρι ή άλλη γέμιση που σας αρέσει (ακόμη και χορταρικά).
Παίρνουμε τα φύλλα περέκ και τα μουσκεύουμε να βραχούν καλά χωρίς να γίνουν “λάσπη”.  Αφήνουμε να σταθούν για λίγο, ώστε να μαλακώσουν και να αποκτήσουν ελαστικότητα.
Βάζουμε τη γέμιση που έχουμε επιλέξει. Σε τηγάνι βάζουμε λίγη από την λιπαρή ουσία που επιλέξαμε και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα περέκ και από τις 2 μεριές. Σερβίρονται ζεστά!
Περέκ με παστουρμά
Βρέχουμε ελαφρώς το περέκ και το διπλώνουμε στα δύο και μετά στα τέσσερα. Παίρνει την μορφή κρέπας. Το γεμίζουμε με: φέτα, ντομάτα, κεφαλοτύρι και παστουρμά.
Στη συνέχεια, το τηγανίζουμε σε λίγο λάδι και είναι έτοιμο!

Περέκ με πελτέ ντομάτας
Βρέχουμε 1 φύλλο. Απλώνουμε πάνω στο φύλλο, πελτέ τομάτας και λάδι. Το ψήνουμε στο φούρνο για λίγα λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανό. Προσθέτουμε στο τέλος ψιλοτριμμένη φέτα και σερβίρουμε μια… διαφορετική πίτσα!
Είναι να κάνεις την αρχή με αυτά τα φύλλα! Μετά θα εμπνευστείς χρήσεις και γέμιση, ανάλογα με τις συνήθειές σου.

* Σάτσι:
 Μεταλλική επιφάνεια στηριγμένη πάνω στην πυροστιά, πάνω από κάρβουνα.

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΣΕ VIDEO 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου