Τρίτη, 1 Οκτωβρίου 2013

Περέκ πίτες


Περέκ πίτες


Η παραδοσιακή, ποντιακή πιτούλα



1 κιλό αλεύρι
600 γραμ. νερό
10 γραμ. αλάτι


Υλικά
νερό -
αλάτι -
Εκτέλεση


Οι πίτες περέκ παρασκευάζονται σε διαδοχικά στάδια. Αρχικά, πρέπει να παρασκευαστεί η ζύμη. Έτσι, σε μια λεκάνη, βάζουμε το αλάτι, το αλεύρι και το νερό ανακατεύουμε και σιγά-σιγά ζυμώνουμε, μέχρι να πετύχουμε ένα ομοιογενές ζυμάρι.

Έπειτα, αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί σκεπάζοντάς το με ολοκάθαρο βαμβακερό ύφασμα για 1 ώρα περίπου.

Στη συνέχεια, χωρίζουμε το ζυμάρι σε μικρά μπαλάκια, μετρώντας με το «κούντ» (ζυγαριά) 60 γραμ. κάθε κομμάτι.

Αμέσως μετά ανοίγουμε το περέκ σε αλευρωμένο τραπέζι με την βοήθεια ενός πλάστη. Για να μην κολλάει το φύλλο πάνω στο πλάστη πασπαλίζουμε με αλεύρι, όσο χρειαστεί.

Στο επόμενο στάδιο ψήνουμε τα φύλλα Περέκ στο τζάκι, στο σάτς, προσεχτικά και από τις δύο μεριές.

Τα περέκ μαγειρεύονται με διάφορους τρόπους και διατηρούνται σε αυτή τη μορφή σε δροσερό μέρος για 1 περίπου χρόνο.

ΠΗΓΗ  http://www.toarkoudi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου