Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013

Το «πράσινο» κέικ!




Το «πράσινο» κέικ!

Θα μπορούσαμε να το αφιερώσουμε τούτο το κεκάκι και όσους είναι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού… κάτι που τυχαίνει να συμβαίνει για τους περισσότερους άντρες της οικογενείας μας.
Αν και ο μικρός μας τελευταίως δηλώνει διάφορα…και θα έχουμε επεισόδια :-))
Πάντως όταν το έκανα, την ομάδα ... δεν την είχα κατά νου!
Τα φυστίκια είχα ... και γι’ αυτά ήθελα  το κατάλληλο ντεκόρ.

Για μια κλασσική φόρμα κέικ θα χρειαστείτε:
500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του,
1 φλιτζάνι ζάχαρη άσπρη,
180 γραμ. βούτυρο ανάλατο,
80 γραμ. ελαιόλαδο,
4 αυγά,
6 μέτρια μανταρίνια (τον χυμό τους και λίγο από το ξύσμα τους)
1 ποτήρι γάλα φρέσκο,
1 φακελάκι βανίλια αρωματισμένη με πορτοκάλι,
1 κουταλάκι μπεϊκιν πάουντερ,
100 γραμ. φυστίκι Αιγίνης ανάλατο και χοντροκομμένο,
100 γραμ. αμύγδαλο ξασπρισμένο επίσης χοντροκομμένο.

Κλασσικά χτυπάτε το βούτυρο, το λάδι και την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
Προσθέτετε σταδιακά τ’ αυγά και συνεχίζετε το χτύπημα, εγώ τα ρίχνω ανά δύο συνήθως και όχι ένα-ένα.
Στο μείγμα ρίχνετε, κατόπιν τον χυμό, το ξύσμα, το γάλα, τη βανίλια, τα αμύγδαλα και τα φυστίκια και ενώνετε καλά. Τελευταία ενσωματώνετε το αλεύρι και το μπεϊκιν πάουντερ, μέχρι να πάρετε έναν ωραίο, σε υφή, χυλό.

Σε καλά βουτυρωμένη φόρμα του κέικ θα μεταφέρετε τον χυλό σας και θα τον «στρώσετε» καλά. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, με αέρα, στους 180 βαθμούς για 35 με 40 λεπτά, μέχρι να βγει το μαχαιράκι που θα βυθίσετε μέσα στο κεϊκ στεγνό.

Το αφήνετε να κρυώσει για μισή ώρα περίπου, πάνω στην σχάρα του φούρνου και μετά το γυρίζετε σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Στο διάστημα αυτό ετοιμάζεστε για το "ντεκόρ" σας. Δηλαδή …βανίλια υποβρύχιο ½ κούπα, στην οποία θα ρίξετε 3-4 σταγόνες χυμού καθώς και 6-7 σταγόνες χρώματος ζαχαροπλαστικής.
Εάν έχετε πράσινο απευθείας, αλλιώς από μπλε και κίτρινο μαζί, με μεγαλύτερη αναλογία ως προς το κίτρινο. Δηλαδή  2 σταγόνες μπλε 4-5 σταγόνες κίτρινο.

Ζεσταίνετε την βανίλια υποβρύχιο στο φούρνο μικροκυμάτων για 20-30’’ για να μαλακώσει και μ’ ένα πιρούνι ανακατεύετε τον χυμό και το χρώμα για να πάρετε το ως αποτέλεσμα το «έγχρωμο» υποβρύχιο.
Με την βοήθεια πιρουνιού κάνετε σχέδια στην επιφάνεια του κέικ και όσο το γλάσσο είναι ζεστό (αν κρυώσει, απλώς το ξανά ζεσταίνετε για λίγο) σκορπίζετε στην επιφάνειά του μερικά ακόμη φυστίκια Αιγίνης.

Εντυπωσιακό, αφράτο και πολύ γευστικό! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου