Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2013

ΖΑΡΚΑΔΙ





Υλικά για 6 άτομα
2 κιλά μπούτι
250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
αλάτι
πιπέρι

Για τη μαρινάδα
λίγα κλωνάρια σέλινο
λίγα κλωνάρια μαιντανό
1 καρότο κομμένο σε φέτες
1 κρεμμύδι καθαρισμένο
1 πράσο κομμένο σε φέτες
ξύδι νερό

Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη βάζουμε το σέλινο, το μαϊντανό, το καρότο, το κρεμμύδι, το πράσο και το κρέας αφού το έχουμε πλύνει καλά.
Ρίχνουμε ξύδι και νερό σε ίδια αναλογία μέχρι να σκεπαστεί το κρέας και το αφήνουμε για 24 ώρες.
Βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα, το στραγγίζουμε και το κόβουμε σε κομμάτια.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και σοτάρουμε καλά το κρέας μέχρι να κοκκινίσει.
Σε ένα πυρέξ ή μια γάστρα βάζουμε το κρέας το αλατοπιπερώνουμε και το ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει αρκετά ρίχνοντας κατά διαστήματα το βούτυρο. Αντί για βούτυρο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λαρδί για να βοηθήσουμε στο ψήσιμο του κρέατος επειδή το ζαρκάδι έχει αδύνατο κρέας.




ΥΛΙΚΆ (6 ΜΕΡΊΔΕΣ) :

1 κιλό ζαρκάδι
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 πιπεριά πράσινη
10 μανιτάρια φρέσκα (διάφορα)
1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο
1 κύβο κρέατος
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
μαϊντανό για το γαρνίρισμα)
1/2 φλιτζ. κρασί λευκό
1 κ.σ. αλεύρι
4 κ.σ. κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. μουστάρδα
1 φύλο δάφνης

ΕΚΤΈΛΕΣΗ:Σοτάρουμε λίγο το κρεμμύδι και το σκόρδο στην χύτρα ταχύτητος. Μετά ρίχνουμε το κρέας σε κύβους μέτριους κομμένους, έπειτα την πιπεριά και τα φρέσκα μανιτάρια μέτρια κομμένα και σοτάρουμε. Μόλις σοταρίστουν καλά ρίχνουμε το πιπέρι, το αλάτι, τη ρίγανη και το φύλο δάφνης. Σβήνουμε με το κρασί και τελειώνουμε με τον. Κλείνουμε την χύτρα και βράζουμε για 45 λεπτά.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, τη μουστάρδα, το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Ανοίγουμε το καπάκι την χύτρα και ανακατεύοντας γρήγορα παίρνουμε ζουμί από την κατσαρόλα, το ρίχνουμε στην κρέμα και ανακατεύουμε. Έπειτα το ρίχνουμε στο φαγητό μας ανακινώντας καλά την κατσαρόλα . Σερβίρεται με ριζότο ή ό,τι άλλο θέλετε.

Καλή επιτυχία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου