Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013

Μελομακάρονα

Μελομακάρονα

Μελομακάρονα



Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και όλοι ανυπομονούμε να μαζευτούμε γύρω από το οικογενειακό τραπέζι. Αναπόσπαστο κομμάτι αυτών των εορτών είναι και τα γλυκίσματα που τις συνοδεύουν, με κυρίαρχο τα Μελομακάρονα.

Υλικά:

3,5 φλυτζάνια τσαγιού καλαμποκέλαιο
1 φλυτζάνι του καφέ κονιάκ
1 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
1 κουταλιά του γλυκού σόδα
2 κουταλιές του γλυκού αμμωνία
1 κουταλιά κοφτή της σούπας κανέλλα
1 κουταλιά κοφτή της σούπας γαρύφαλλο
1 φλυτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
8 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Σιρόπι:

4 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη κρυσταλική
4 φλυτζάνια τσαγιού νερό
2 φλυτζάνια τσαγιού μέλι 

Διακόσμηση:

Μπόλικο ψιλοκομμένο καρύδι

Εκτέλεση:

Σε λεκάνη ρίχνουμε το λάδι, το κονιάκ, τη ζάχαρη άχνη, την κανέλα, το γαρύφαλο και το ξύσμα πορτοκαλιού. Χτυπάμε με το χέρι καλά.

Ρίχνουμε την αμμωνία στο χυμό του πορτοκαλιού, πάνω απο τη λεκάνη γιατί αφρίζει, ώστε ο αφρός να πέσει μέσα στα υπόλοιπα υλικά.

Προσθέτουμε τη σόδα, το σιμιγδάλι και το αλέυρι ανακατεύοντας καλά να γίνει μια μαλακή ζύμη.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μπαλίτσες πλατιές και τα απλώνουμε σε ταψί λαδωμένο.

Τα τρυπάμε με ένα πιρούνι στην επιφάνεια τους λίγο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς στο κάτω ράφι για 30 λεπτά περίπου.

Όταν κρυώσουν τα σιροπιάζουμε σε ζεστό σιρόπι.

Για να φτιάξουμε το σιρόπι βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά και αφού πάρει βράση ρίχνουμε το μέλι.

Τα αραδιάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τριμένο καρύδι.

Καλές γιορτές σε όλους!

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και όλοι ανυπομονούμε να μαζευτούμε γύρω από το οικογενειακό τραπέζι. Αναπόσπαστο κομμάτι αυτών των εορτών είναι και τα γλυκίσματα που τις συνοδεύουν, με κυρίαρχο τα Μελομακάρονα.

Υλικά:

3,5 φλυτζάνια τσαγιού καλαμποκέλαιο
1 φλυτζάνι του καφέ κονιάκ
1 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
1 κουταλιά του γλυκού σόδα
2 κουταλιές του γλυκού αμμωνία
1 κουταλιά κοφτή της σούπας κανέλλα
1 κουταλιά κοφτή της σούπας γαρύφαλλο
1 φλυτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
8 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Σιρόπι:

4 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη κρυσταλική
4 φλυτζάνια τσαγιού νερό
2 φλυτζάνια τσαγιού μέλι

Διακόσμηση:

Μπόλικο ψιλοκομμένο καρύδι

Εκτέλεση:

Σε λεκάνη ρίχνουμε το λάδι, το κονιάκ, τη ζάχαρη άχνη, την κανέλα, το γαρύφαλο και το ξύσμα πορτοκαλιού. Χτυπάμε με το χέρι καλά.

Ρίχνουμε την αμμωνία στο χυμό του πορτοκαλιού, πάνω απο τη λεκάνη γιατί αφρίζει, ώστε ο αφρός να πέσει μέσα στα υπόλοιπα υλικά.

Προσθέτουμε τη σόδα, το σιμιγδάλι και το αλέυρι ανακατεύοντας καλά να γίνει μια μαλακή ζύμη.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μπαλίτσες πλατιές και τα απλώνουμε σε ταψί λαδωμένο.

Τα τρυπάμε με ένα πιρούνι στην επιφάνεια τους λίγο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς στο κάτω ράφι για 30 λεπτά περίπου.

Όταν κρυώσουν τα σιροπιάζουμε σε ζεστό σιρόπι.

Για να φτιάξουμε το σιρόπι βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά και αφού πάρει βράση ρίχνουμε το μέλι.

Τα αραδιάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τριμένο καρύδι.

Καλές γιορτές σε όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου