Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Γεμιστά με αποξηραμένες μελιτζάνες (kuru patlıcan dolması)

Γεμιστά με αποξηραμένες μελιτζάνες

(kuru patlıcan dolması)

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ (05)





















Για να μαγειρέψουμε το φαγητό αυτό χρειαζόμαστε απαραίτητα αποξηραμένες μελιτζάνες. Οπότε θα χρειαστεί να τις έξετε έτοιμες από το καλοκαίρι για να μαγειρέψετε το νωρίτερο τον χειμώνα. Η διαδικασία είναι η εξής: 

Πλένουμε τις μελιτζάνες καλά και τις στραγγίζουμε. Αφαιρούμε το κοτσάνι, τις κόβουμε σε δυο-τρία ίσα κομμάτια (στη μέση όχι κατά μήκος) και βγάζουμε τη ψίχα. (Η κάθε μελιτζάνα που θα γεμίσουμε θα μοιάζει με φλιτζανάκι του καφέ). Εδώ βέβαια θα πρέπει να προσέξουμε να έχουμε το κάθε κομμάτι κλειστό στη μια άκρη γιατί αργότερα θα γίνει ο πάτος μας για το γέμισμα. Το επόμενο που θα κάνουμε είναι να περάσουμε τις μελιτζάνες σε σπάγκο, (σαν τα μανταλάκια στο σχοινί για τη μπουγάδα) και εκεί θα τις αφήσουμε να αποξηραθούν. Το ιδανικότερο μέρος για να απλώσουμε το σχοινί με τις μελιτζάνες είναι το μπαλκόνι. Χρειαζόμαστε πολύ ήλιο και να φροντίσουμε να μην είναι σε μέρος που θα σκονίζονται.

Υλικά για γεμιστά με αποξηραμένες μελιτζάνες (kuru patlıcan dolması)
30 αποξηραμένες μελιτζάνες
4-5 κρεμμύδια
2 σκόρδα ολόκληρα
1 κουταλιά της σούπας σάλτσα ντομάτας
1 κουταλιά της σούπας σάλτσα πιπεριάς
2 κούπες ρύζι
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
Πιπέρι, κόκκινο πιπέρι, κύμινο, αλάτι
Χυμό από δύο λεμόνια (ή 3-4 κουταλιές ξύδι ροδιού)
Μαϊντανό και δυόσμο

Εκτέλεση

Ζεματίζουμε τις αποξηραμένες μελιτζάνες σε βραστό νερό μέχρι να τρυπιούνται με το πιρούνι. 
Για να φτιάξουμε τη γέμιση, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε ελαφρά τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Προσθέτουμε τις σάλτσες και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε και το πλυμένο και στραγγισμένο ρύζι και σοτάρουμε. Προσθέτουμε μια κούπα ζεστό νερό, το αλάτι και τη ζάχαρη και μαγειρεύουμε. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τα φρέσκα χορταρικά και ανακατεύουμε. Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με ένα δάχτυλο κενό από πάνω γιατί θα φουσκώσει το ρύζι. 
Στρώνουμε στην κατσαρόλα τα γεμιστά μας με τον πάτο του ενός να κλείνει την ανοιχτή μεριά του άλλου... Όταν ολοκληρώσουμε ρίχνουμε λίγο αλατάκι από πάνω. Προσθέτουμε νερό που έχουμε μόλις βράσει, όσο ένα δάχτυλο χαμηλότερα από τους ντολμάδες και σιγοψήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Λίγο πριν σβήσουμε τη φωτιά προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού ή το ξύδι ροδιού και ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου