Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013

Σαρμάδες (Ποντιακοί λαχανοντολμάδες)

Σαρμάδες (Ποντιακοί λαχανοντολμάδες)






Συστατικά



1 λάχανο μεγάλο (ή λάχανο τουρσί)

Για τη σάλτσα

2 κονκασέ ντομάτα (ή φρέσκια ντομάτα)
αλάτι, πιπέρι, κανέλλα

Για τη γέμιση

1/2 κιλό κιμάς χοιρινός
1/2 κιμάς μοσχαρίσιος
1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
3 μέτρια κρεμμύδια
1 ματσάκι μαϊντανός
μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο

Εκτέλεση

- Ζυμώνουμε όλα τα υλικά με τον κιμά.

- Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο λάχανο και τυλίγουμε τους σαρμάδες (σε μέγεθος παλάμης) βάζοντας γέμιση.

- Τοποθετούμε τους σαρμάδες στην κατσαρόλα εφόσον πρώτα βάλουμε μέσα λίγο λάδι και στρώσουμε τον πάτο με λίγα φύλλα λάχανου.

- Έπειτα περιχύνουμε με τη σάλτσα της ντομάτας (στην οποία έχουμε προσθέσει κανέλλα, πιπέρι, αλάτι).

- Εάν το λάχανο δεν είναι τουρσί, τότε στύβουμε ένα λεμόνι και ρίχνουμε το χυμό στην κατσαρόλα με τους σαρμάδες.

- Τοποθετούμε ένα πιάτο πάνω στους λαχανοντολμάδες πριν κλείσουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για μία ώρα περίπου.

- Αν χρειαστεί συμπληρώστε με βρασμένο νερό.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου