Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Ποντιακή πίτα με κιντέατα - Τσουκνιδόπιτα

Ποντιακή πίτα με κιντέατα - Τσουκνιδόπιτα
pita_kinteata_tsouknidopita_355232538.jpg
Μια πολύ θρεπτική και υγιεινή πίτα είναι η Τσουκνιδόπιτα ή Ποντιακή πίτα με κιντέατα. Μην σας τρομάζει η ιδέα της τσουκνίδας. Η γεύση της είναι σαν της χορτόπιτας και ίσως πολύ καλύτερη.
Υλικά για το φύλλο:
3 κούπες αλεύρι για πίτες
αλάτι και νερό
λίγες σταγόνες ξύδι
2 κουταλιές της σούπας λάδι
(Εναλλακτικά μπορείτε να προμηθευτείτε έτοιμο χωριάτικο φύλλο από το εμπόριο)
Υλικά για τη γέμιση:
1 1/2 κιλό κορυφές από τσουκνίδες
5-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2-3 σκελίδες σκόρδο
πιπέρι
1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/2 ματσάκι άνιθος ψιλοκομμένος
3-4 αυγά
400 γρ. τυρί φέτα
1 κούπα ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Φτιάχνουμε τη ζύμη και την αφήνουμε 1 ώρα στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Στη συνέχεια ανοίγουμε φύλλα όσο πιό λεπτά μπορούμε.
Γέμιση:
Πλένουμε καλά τα κιντέατα (τσουκνίδες) και τις ζεματίζουμε, σε βραστό νερό. Τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι για φύγουν όλα τα υγρά.
Στη συνέχεια, αφού στραγγίσουν καλά, βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο. Μόλις ροδίσουν, προσθέτουμε και τις τσουκνίδες και μαζί το πιπέρι και το μαϊντανό και τον άνηθο. Αλάτι προσθέτουμε μόνο αν δεν βάλουμε το τυρί.
Ανακατεύουμε τα αυγά με τη φέτα που έχουμε θρυμματίσει. Αυτά μπορούμε να τα παραλείψουμε και γίνεται νηστίσιμη.
Λαδώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε τα μισά φύλλα λαδωμένα, το ένα πάνω στο άλλο. Από πάνω ρίχνουμε το μίγμα της γέμισης και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και αυτά λαδωμένα.

Χαράζουμε με μαχαίρι όλη την επιφάνεια της πίτας και αλείφουμε, με λάδι. Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει.
Απολαύστε την. Καλή σας όρεξη!
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου