Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

TIPS ΚΑΙ Μυστικά για Κέικ


Μυστικά για Κέικ






Ψάχνοντας στο internet και ρωτώντας μαμάδες, γιαγιάδες και θείες, συγκέντρωσα όλα εκείνα τα μυστικά και τα κολπάκια για ένα πετυχημένο κέικ:

Όταν πλέον έχουμε βάλει τη ζύμη στη φόρμα, με μια σπάτουλα κάνουμε μια χαρακιά γύρω από το κέντρο, για να αναπνέει το κέικ όσο ψήνεται και να βγαίνει με επίπεδη βάση και όχι με "καμπούρα".

Χτυπήστε τα αβγά και τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και όχι παραπάνω. Έτσι θα αποφύγετε τη δημιουργία ενός στεγνού κέικ. Σκοπός είναι μέρος της ζάχαρης να λιώσει κατά το ψήσιμο, ώστε το κέικ να διατηρήσει την απαραίτητη υγρασία και αφού ψηθεί.

Πάντα να κοσκινίζετε το αλεύρι, την μαγειρική σόδα και τα μπαχαρικά, για να αποφύγετε τους σβόλους.

Για να επιταχύνετε το μαλάκωμα του κρύου βουτύρου, κόψτε το σε λεπτές φέτες και αφήστε το για 10'.

Για πιο αφράτα κέικ, χωρίστε τα αυγά. Προσθέστε τους κρόκους στο μείγμα του βουτύρου. Χτυπήστε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και προσθέστε την στο μείγμα τελευταία, ανακατεύοντας πολύ απαλά στο χέρι με κουτάλα. Χωρίστε τα αυγά όταν είναι παγωμένα για μεγαλύτερη ευκολία.

Χρησιμοποιήστε κακάο αντί γι' αλεύρι για να πασπαλίσετε το ταψί όταν κάνετε κέικ σοκολάτα.

Αν θέλουμε να βάλουμε ξερά φρούτα στο κέικ, θα πρέπει πρώτα να τα αλευρώσουμε καλά και μετά να τα ανακατέψουμε πολύ ελαφρά με το μείγμα του κέικ, έτσι ώστε να μη χάσουν το αλεύρι τους. Αυτό θα εμποδίσει την απορρόφηση υγρασίας από το φρούτο, αποφεύγοντας έτσι τον επηρεασμό της ζύμης γύρω από το φρούτο.

Ψήνετε το κέικ σε φούρνο προθερμασμένο στους 175-180 βαθμούς σε αντιστάσεις και όχι σε αέρα.

Όταν ψηθεί το κέικ μην το αφήνετε μέσα στο φούρνο γιατί θα γίνει στεγνό. Είναι καλύτερο να το βγάλετε και να το σκεπάσετε με μια πετσέτα.

Το κέικ θα βγει ευκολότερα από την φόρμα, αν αμέσως μόλις το βγάλετε από το φούρνο , την ακουμπήσετε για λίγα λεπτά σε βρεγμένη πετσέτα.

Λίγο αλάτι ενισχύει την γεύση της σοκολάτας.

Αποφύγετε να κόψετε το κέικ όταν είναι πολύ ζεστό.

Αντί για βούτυρο χρησιμοποιώ καμιά φορά σπορέλαιο και το κέικ γίνεται πιο αφράτο και κρατά περισσότερο.

Ο φούρνος πρέπει να είναι προθερμασμένος και να μην ανοίξετε καθόλου το φούρνο κατά την πρώτη μισή ώρα που ψήνεται το κέικ. Πρέπει η θερμοκρασία να παραμείνει σταθερή για να φουσκώσει καλά το κέικ.

Για να δούμε αν είναι έτοιμο το κέικ βυθίζουμε σ αυτό ένα μαχαίρι και αν το μαχαίρι βγει στεγνό, τι κέικ είναι έτοιμο. Εναλλακτικά μπορούμε να το ελέγξουμε και με οδοντογλυφίδα.

Και κάτι που δεν έχω δοκιμάσει ακόμα: όταν φτιάχνετε κέικ πασπαλιψετε τη φόρμα με τριμμένο μπισκότο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου