Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2013

Λικέρ από διάφορα φρούτα

Λικέρ από διάφορα φρούτα


Λικέρ από ρόδι, μανταρίνι, λεμόνι ή κράνα. Το φθινόπωρο είναι η πιο κατάλληλη εποχή για να τα φτιάξουμε, όχι μόνο επειδή οι καρποί ωριμάζουν τότε, αλλά και διότι τα λικέρ χρειάζονται αρκετές μέρες ανάπαυσης. Οπότε, μέχρι την Πρωτοχρονιά είναι πανέτοιμα, είτε για να τα πιούμε με τους αγαπημένους μας ανθρώπους είτε για να τα βάλουμε σε όμορφα γυάλινα μπουκάλια, να τα στολίσουμε με φιόγκους και να τα χαρίσουμε με όλη μας την αγάπη.

ΛΙΚΕΡ ΡΟΔΙ
  

ΥΛΙΚΑ: 10 ρόδια, 1 κιλό ζάχαρη, 1 κιλό τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, 2 ξυλάκια κανέλας, 2-3 γαρίφαλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 
Κόβουμε τα ρόδια στη μέση. Με το πίσω μέρος ενός κουταλιού χτυπάμε τα ρόδια από την πλευρά της φλούδας για να βγουν εύκολα οι σπόροι. Βάζουμε μέσα σε βάζο τα σπόρια του ροδιού, τη ζάχαρη, τα γαρίφαλα και την κανέλα. Κλείνουμε καλά το βάζο και το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για περίπου ένα μήνα. Το ανακινούμε τακτικά και ελέγχουμε: η ζάχαρη πρέπει να αρχίσει να διαλύεται και να παίρνει το όμορφο ζεστό χρώμα του ροδιού. Μόλις περάσουν οι 25-30 μέρες, προσθέτουμε το τσίπουρο και το φυλάμε πάλι σε ζεστό μέρος για άλλες 15 μέρες. Το σουρώνουμε και το βάζουμε σε μπουκάλια μέχρι να ωριμάσει.


ΛΙΚΕΡ ΚΡΑΝΑ
  

ΥΛΙΚΑ: 
1 κιλό κράνα, 
1 κιλό κονιάκ, 
6 κούπες ζάχαρη, 
2 ξυλάκια κανέλας, 
4-5 γαρίφαλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 

Πλένουμε τα κράνα και τα τοποθετούμε σε γυάλινο βάζο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα και τα γαρίφαλα. Κλείνουμε καλά το βάζο, το αφήνουμε έτσι για 2 εβδομάδες και φροντίζουμε να το ανακινούμε κατά διαστήματα, για να λιώνει η ζάχαρη. Μετά τις 15 μέρες, προσθέτουμε το κονιάκ και το αφήνουμε για ένα μήνα σε ζεστό μέρος. Πριν το βάλουμε σε μπουκάλια, το σουρώνουμε αρκετές φορές.


ΛΙΚΕΡ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ
  

ΥΛΙΚΑ: 
1 κιλό μανταρίνια ακήρωτα (με κουκούτσια), 
1/2 κιλό τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, 
400 γραμμ. ζάχαρη, 
1 ξυλάκι κανέλας, 
5-6 γαρίφαλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 
Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε 5 μανταρίνια και κρατάμε τις φλούδες τους. Στύβουμε τα υπόλοιπα και βάζουμε το χυμό τους να βράσει μαζί με τη ζάχαρη για 6-7 λεπτά. Η ζάχαρη πρέπει να λιώσει και να γίνει ένα ωραίο σιρόπι. Τοποθετούμε τις φλούδες μέσα σε βάζο, προσθέτουμε το σιρόπι, το τσίπουρο, τα γαρίφαλα και τα ξυλάκια κανέλας. Τα αφήνουμε για 30 μέρες σε ζεστό μέρος, ανακινώντας ανά τακτικά χρονικά διαστήματα. Μόλις περάσουν οι 30 μέρες, σουρώνουμε και τοποθετούμε το λικέρ μας σε μπουκάλια.


ΛΙΚΕΡ ΛΕΜΟΝΙ
  


ΥΛΙΚΑ: 
6 μεγάλα λεμόνια ακήρωτα και με χοντρή φλούδα, 
3 φλιτζ. λευκό ρούμι ή βότκα, 
2 φλιτζ. νερό, 
2 φλιτζ. ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 
Πλένουμε πολύ καλά τα λεμόνια και τρίβουμε τη φλούδα τους. Ύστερα τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα τοποθετούμε μαζί με το ξύσμα μέσα σε βάζο. Προσθέτουμε το ποτό, κλείνουμε το βάζο και το αφήνουμε σε ζεστό και σκιερό μέρος για 15 μέρες, ανακινώντας το ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μετά τις 15 μέρες, σουρώνουμε καλά και κρατάμε την πούλπα (πολτό) των λεμονιών. Τη βάζουμε να βράσει μαζί με το νερό και τη ζάχαρη για 6-7 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα σιρόπι. Σουρώνουμε το σιρόπι και το ανακατεύουμε με το ποτό. Το αφήνουμε για μία εβδομάδα ακόμα και ύστερα μοιράζουμε σε μπουκάλια.Λικέρ Ρόδι Με VotkaΛικεράκι αρωματικό και πανεύκολο στην παρασκευή του

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό καθαρισμένους σπόρους ροδιού
600 γραμμάρια ζάχαρη
750 ml βότκα

Σε μεγάλη γυάλα βάζουμε τα σπόρια και τη ζάχαρη! Κλείνουμε το βάζο και αφήνουμε για ένα βράδυ κοντά σε ζεστό μέρος κουνώντας συνέχεια τη γυάλα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη!

Την άλλη μέρα το βάζουμε στο ψυγείο και το ξεχνάμε για 4 μέρες. Βγάζουμε από το ψυγείο και σουρώνουμε. Αν έχουμε αποχυμωτή βάζουμε τα σπόρια στον αποχυμωτή για να πάρουμε όλο τον χυμό. Αν δεν έχουμε τα πατάμε καλά με κουτάλα στο σουρωτήρι για να βγει όσο πιο πολύ χυμός γίνεται! Επειδή σίγουρα στο βάζο θα έχει μείνει ζάχαρη ζεσταίνουμε ένα ποτήρι από το χυμό και το ρίχνουμε στο βάζο για λιώσει η ζάχαρη.

Ανακατεύουμε με τη βότκα. Σε αυτό το σημείο αν θέλουμε βάζουμε ένα μικρό ξυλάκι κανέλας μέσα στο ποτό. Μετά από 3 μέρες περνάμε το λικέρ από γάζα ή από φίλτρο καφέ τουλάχιστον 3 φορές για να γίνει διαυγές! Αφαιρούμε και την κανέλα και το ποτό είναι έτοιμο. Βέβαια όσο μένει τόσο καλύτερο γίνεται. Αν το θέλετε πιο ελαφρύ βάζετε λιγότερο αλκοόλ μέσα , αν το θέλετε πιο βαρύ βάζετε περισσότερο. Εγώ μέτρησα το υγρό και έβαλα 2 κούπες σιρόπι με μια κούπα αλκοόλ και έγινε κατά κοινή ομολογία τέλειο.
Η κατάλληλη εποχή για να φτιάξουμε το λικεράκι μας είναι ο Νοέμβρης γιατί πιο πριν τα ρόδια δεν είναι αρκετά ώριμα και το χρώμα τους δεν είναι σκούρο οπότε δεν δίνουν το σωστό άρωμα και χρώμα στο ποτό!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου