Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Καλτσόνε

 Καλτσόνε



Enlarge this image Click to see fullsize


Η σκεπαστή Ιταλική πίτσα γνωστή για το σχήμα μισοφέγγαρου που παίρνει η ζύμη. Μπορούμε να την απολαύσουμε σαν πλήρες γεύμα ή ακόμα και σαν σνακ, μια και το κλειστό ζυμάρι που περιέχει ότι γέμιση μπορούμε να φανταστούμε, διευκολύνει στο να το πάρουμε μαζί μας στη δουλειά ή να το δώσουμε στα παιδιά για το σχολείο. 
Αν και η γέμιση μπορεί να περιλαμβάνει ότι και μια πίτσα, οι Ιταλοί προτιμούν όταν τα φτιάχνουν να τα γεμίζουν με τα περισσεύματα από το φαγητό της προηγούμενης ημέρας, στα οποία προσθέτουν ντομάτα και φρέσκια μοτσαρέλα.


Για τη ζύμη
250-300  ml χλιαρό νερό 
1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 25 γρ. νωπή  
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη 
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο 
2 κουτ. γλυκού αλάτι 
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Για τη γέμιση
Χυμός ντομάτας συμπυκνωμένος *
Ζαμπόν κομμένο σε καρεδάκια
Τυρί γκούντα τριμμένο
Πιπεριά πράσινη

Εναλλακτικές ιδέες για γέμιση
σπανάκι-τυρί
κιμάς-αυγό-τυριά τριμμένα
μπέϊκον ή λουκάνικο
μανιτάρια
ακόμα και γλυκιά γέμιση με μαρμελάδα ή σοκολάτα και μασκαρπόνε
 
Σε ένα μπωλ βάζουμε λίγο χλιαρό νερό με αλεύρι, λίγο από το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά να γίνουν ένας παχύρευστος χυλός και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ανέβουν. Στο μεταξύ κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και προσθέτουμε σταδιακά τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας. Όταν έχει φουσκώσει η μαγιά τη ρίχνουμε στη λεκάνη με το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη κι ελαστική. Προσθέτουμε στο χέρι μας λίγο επιπλέον λάδι και αλείφουμε τη ζύμη εξωτερικά. Αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη και φουσκώσει.

Στη συνέχεια τη χωρίζουμε σε ισομεγέθεις μπαλίτσες και και με τη βοήθεια του πλάστη την ανοίγουμε σε στρογγυλά φυλλαράκια. Φροντίζουμε να μην είναι πολύ χοντρά.  Αλείφουμε με λίγο από το χυμό ντομάτας την επιφάνεια της ζύμης και απλώνουμε τα υλικά της γέμισης στη μία πλευρά και κλείνουμε σε μισοφέγγαρα πατώντας τις άκρες με ένα πηρούνι για να κολλήσει η ζύμη και να μη χυθεί η γέμιση κατά το ψήσιμο. 

 
Enlarge this image Click to see fullsize



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν πάνω κάτω.
 
* Ο χυμός ντομάτας και όχι φρέσκια ντομάτα βοηθάει να κρατηθεί η ζύμη στεγνή εσωτερικά. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκια ντομάτα κατά το ψήσιμο θα βγάλει  υγρά και θα νοτίσει τη ζύμη μας. 


Enlarge this image Click to see fullsize

ΠΗΓΗ  http://delicieuses.forumotion.net/forum

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου