Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Πουγκιά μελιτζάνας με κεφτέ(Kürdan/islim kebabı )



Kürdan/islim kebabı 


(Πουγκιά μελιτζάνας με κεφτέ)

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ (28)













Τα υλικά που χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε kürdan ή islim kebabı είναι:
400-450 γραμμάρια κιμά
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
2-3 φέτες ψίχα ψωμιού
1 αβγό
Μισό ματσάκι μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι
Κύμινο
Ρίγανη (προαιρετικά)
Για να κλείσουμε τα πουγκάκια μελιτζάνας με κεφτέ θα χρειαστούμε:
2 ντομάτες
2 πιπεριές ψιλές
Και οδοντογλυφίδες
Και τέλος για να φτιάξουμε τη σος θέλουμε:
1 ½ κουταλιά σάλτσα
2 σκελίδες σκόρδο
1 ½ κουταλιά λάδι
Αρκετό ζεστό νερό
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τιε μελιτζάνες κατά μήκος και τις κόβουμε σε φέτες. Αφού τις μουλιάσουμε για λίγη ώρα σε αλατισμένο νερό, τις ξεπλένουμε και τις στεγνώνουμε καλά για να τις τηγανίζουμε σε πολύ καυτό λάδι αλλά όχι εντελώς. Τις βγάζουμε σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το πολύ λάδι.
Ζυμώνουμε τον κιμά με το τριμμένο κρεμμύδι, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το σκόρδο, την ψίχα ψωμιού, το αβγό, το αλάτι και τα μπαχαρικά. Κόβουμε κομματάκια σε μέγεθος καρυδιού και τα πατικώνουμε ελαφρά μέσα στην παλάμη για να γίνουν σαν μικρά μπιφτέκια. Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και τα βγάζουμε και αυτά σε χαρτί κουζίνας.
Και τώρα η προετοιμασία των πουγκιών. Στο ταψί που θα τα ψήσουμε βάζουμε πρώτα δυο φέτες μελιτζάνα, μία κάθετη και μια οριζόντια και φτιάχνουμε έναν σταυρό. Τοποθετούμε τον κεφτέ στο κέντρο και κλείνουμε πρώτα με τη φέτα μελιτζάνας την εξωτερική και έπειτα με αυτήν που είναι μέσα. Καρφώνουμε μια οδοντογλυφίδα στο δέσιμο και αναποδογυρίζουμε το πουγκάκι προσεκτικά έτσι ώστε το δέσιμο να ακουμπάει στη βάση του ταψιού. Πάνω βάζουμε ψιλή φέτα ντομάτας και πιπεριάς και τα σταθεροποιούμε με την ήδη περασμένη οδοντογλυφίδα. Κάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα υλικά και γεμίζουμε το ταψί μας με πουγκιά μελιτζάνας με κεφτέ.
Για τη σος ζεσταίνουμε το λάδι με τη σάλτσα, προσθέτουμε και το τριμμένο σκόρδο και μπόλικο νερό. Όταν βράσει περιχύνουμε το ταψί με τις μελιτζάνες.
Ψήνουμε σε φούρνο θερμοκρασίας 190 βαθμών μέχρι να ψηθούν οι ντομάτες και οι πιπεριές με τα οποία στολίσαμε τα πουγκάκια.
Και μια πρόταση για περισσότερη νοστιμιά: Τοποθετήστε πατατούλες στα κενά του ταψιού ανάμεσα στις μελιτζάνες.
Καλή όρεξη ή… Afiyet olsun!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου