Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

κεφτές από πλιγούρι με γέμιση κιμά(İçli köfte)


İçli köfte

 

(κεφτές από πλιγούρι με γέμιση κιμά)

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ (40)





















Τα υλικά που χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε içli köfte, είναι:
2 φλιτζάνια πλιγούρι ψιλό
1 μέτριο κρεμμύδι
1 κουταλιά σάλτσα πιπεριάς
Μισό κουταλάκι κύμινο
1,5 φλιτζάνι σιμιγδάλι
1 κουταλάκι αλάτι
2 φλιτζάνια ζεστό νερό (για να βρέξουμε το πλιγούρι και το σιμιγδάλι)
Για τη γέμιση
Μισό κιλό κιμά
125 γραμμάρια μαργαρίνη
4 μέτρια κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
Μισό κουταλάκι κόκκινο πιπέρι
1 κουταλάκι πιπέρι
1 κουταλάκι αλάτι
Μισό κουταλάκι κύμινο
Λίγο άνηθο ή μαϊντανό
Εκτέλεση:
Βρέχουμε το πλιγούρι με ένα φλιτζάνι νερό, το αφήνουμε να φουσκώσει καλά για μία ώρα. Βρέχουμε και το σιμιγδάλι. (Να μην είναι πολύ νερουλό).
Αφού περάσει μία ώρα τρίβουμε το κρεμμύδι μέσα στο πλιγούρι. Προσθέτουμε το κύμινο, τη σάλτσα και το αλατάκι και ζυμώνουμε καλά. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ξαναζυμώνουμε.
Τσιγαρίζουμε τη μαργαρίνη με τον κιμά. Έπειτα προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Παίρνουμε από τη ζύμη με το πλιγούρι ένα κομμάτι λίγο μεγαλύτερο από το καρύδι. Ανοίγουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο με το δάχτυλο και του δίνουμε σχήμα θήκης για τον κιμά που θα τοποθετήσουμε μέσα. Θέλει μια κουταλιά κιμά για κάθε θήκη πλιγουριού. Μόλις βάλουμε τη γέμιση κλείνουμε προσεκτικά τη θήκη. Κάνουμε το ίδιο ακριβώς με την υπόλοιπη ζύμη και γέμιση.
Στύβουμε ένα κουταλάκι λεμόνι στο νερό που βράζει στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε και λίγο αλάτι και ρίχνουμε μέσα τα içli köfte όσο να σκεπάσουν τον πάτο της κατσαρόλας. Προσοχή! Να μην είναι το ένα πάνω στο άλλο. Ανακατεύουμε ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα. Μόλις πάρουν βράση, περιμένουμε για δέκα λεπτά περίπου και έπειτα τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα.
Αν θέλουμε τα περιχύνουμε με λιωμένο βούτυρο και τα σερβίρουμε ζεστά.
Μια άλλη εκδοχή είναι να τα βουτήξουμε σε χτυπημένο αβγό και έπειτα να τα τηγανίσουμε, που είναι και η πιο αγαπημένη αλλά βέβαια το βραστό είναι πιο ελαφρύ...
Καλή σας όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου