Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

ΓΙΑΟΥΡΤΛΟΥ ΚΕΜΠΑΠ



ΓΙΑΟΥΡΤΛΟΥ ΚΕΜΠΑΠ


Το γιαουρτλού κεμπάπ είναι καθαρά ανατολίτικο έδεσμα, φερμένο απ’ την πόλη. Το βασικό του συστατικό είναι ο αρνίσιος κιμάς, αλλά υπάρχουν και παραλλαγές με μείγμα αρνίσιου και μοσχαρίσιου κιμά.

Όλη η μαγεία της γεύσης του όμως κρύβεται στα μπαχαρικά. Ο συνδυασμός και η αναλογίες των μπαχαρικών ποικίλουν, ανάλογα με τα γούστα και το μεράκι του καθ’ ενός.

Το κεμπάπ συνοδεύει σάλτσα ντομάτας και σάλτσα γιαουρτιού πάνω σε ψημένη πίτα. Διευρύνοντας έτσι την παλέτα των γεύσεων.

Παρακάτω περιγράφω μια συνταγή για γιαουρτλού κεμπάπ με ένα καλό συνδυασμό μπαχαρικών και μυρωδικών.



ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ



ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ

1 κιλό κιμά από μπούτι αρνίσιο

1 αυγό

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.





ΤΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ


1 κουτ. κοφτή σούπας αλάτι

1 κουτ. γλυκού κανέλα

1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά

½ κουτ. γλυκού πιπέρι

Λίγο μοσχοκάριδο και μπαχάρι

1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή






ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΥΡΩΔΙΚΑ



2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κουτ. γλυκού δυόσμο ψιλοκομμένο

1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο και στραγγισμένο

1 σκελίδα σκόρδο τριμένη

Στο κεμπάπ κανονικά δεν χρησιμοποιείται ψωμί ή φρυγανιά.






ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ

Σάλτσα ντομάτας, για την σάλτα κάνε κλικ εδώ

Σάλτσα γιαουρτιού,για την σάλτα κάνε κλικ εδώ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Προσθέτουμε όλα τα υλικά στον κιμά και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Αφήνουμε τον κιμά μέσα σε ένα σκεύος σκεπασμένο για τουλάχιστον 3-4 ώρες πριν το ψήσιμο στην ψησταριά μας.







Λίγο πριν ανάψουμε την φωτιά στην ψησταριά μας πλάθουμε τον κιμά σε 12-13 μακρόστενα τεμάχια και τα περνάμε σε καλαμάκι. Όταν τελειώσουμε με τα κεμπάπ πάμε στο bbq για να ανάψουμε φωτιά.








ΑΝΑΜΜΑ ΦΩΤΙΑΣ


Στην μέση της ψησταριάς μας, μέσα στην ειδική σκάφη ψησίματος, τοποθετούμε τα κάρβουνα σε σωρό σχηματίζοντας ένα μικρό βουναλάκι, στην κορυφή σε 2-3 σημεία τοποθετούμε βαμβάκι εμποτισμένο με οινόπνευμα και βάζουμε φωτιά. Σε 25-30 λεπτά τα κάρβουνα θα έχουν ανάψει και θα είναι έτοιμα, εύκολα, γρήγορα, χωρίς καπνό. Όταν -λοιπόν- τα κάρβουνα έχουν ανάψει και κοκκινίσει τα απλώνουμε στην ψησταριά μας και ελέγχουμε την ένταση τους, ρίχνοντας στάχτη αν χρειαστεί. Τα κεμπάπ θέλουν μέτρια με χαμηλής έντασης φωτιά, για να ψηθούν καλά χωρίς να μας καούν.


















ΨΗΣΙΜΟ ΚΕΜΠΑΠ ΣΤΗΝ ΨΗΣΤΑΡΙΑ

Τοποθετούμε την σχάρα ψησίματος πάνω απ’ τα κάρβουνα και πριν κάψει τοποθετούμε πάνω τα καλαμάκια με το κεμπάπ. Τα κεμπάπ πριν τα βάλουμε στην σχάρα τα λαδώνουμε για να μην μας κολλήσουν. Αφού τοποθετήσουμε όλα τα κεμπάπ πάνω στην σχάρα, αρχίζουμε να τα ανασηκώνουμε ελαφρά, για να μην προλάβουν να κολλήσουν.






Ψήνουμε απ’ όλες τις μεριές γυρίζοντας αρκετές φορές. Όταν ψηθούν καλά και πάρουν χρώμα τα απομακρύνουμε απ’ την φωτιά και τα κρατάμε ζεστά, ώσπου να ψήσουμε στην ψησταριά μας και τις πίτες.






Πριν βάλουμε τις πίτες για ψήσιμο πάνω στην σχάρα, ρίχνουμε πάνω στις πίτες λίγη γλυκιά πάπρικα, αλάτι και τις αλείφουμε με πολύ λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε μέχρι να πάρουν χρώμα, προσοχή μην τις κάψουμε. Απομακρύνουμε απ το bbq και είμαστε έτοιμη για το σερβίρισμα του γιαουρτλού κεμπάπ.






ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Σε ένα πιάτο τοποθετούμε μία ψημένη πίτα κομμένη στα 4, πάνω της απλώνουμε δύο κουταλιές απ’ την σάλτσα ντομάτας, στην μέση τοποθετούμε δύο κεμπάπ και αριστερά και δεξιά του κεμπάπ, βάζουμε από μία κουταλιά σάλτσα γιαουρτιού. Μπορούμε στην άκρη του πιάτου να προσθέσουμε λίγο λάχανο ψιλοκομμένο η λίγο μαρούλι.





Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με σαλάτα εποχής και καλό κόκκινο κρασί.

ΠΗΓΗ

George Mallioras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου