Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2013

ΤΡΑΧΑΝΟΣΟΥΠΑ (ΜΕ ΦΕΤΑ η ΓΙΑΟΥΡΤΙ)

ΤΡΑΧΑΝΟΣΟΥΠΑ (ΜΕ ΦΕΤΑ η ΓΙΑΟΥΡΤΙ)




Τραχανόσουπα (με φέτα η γιαούρτι)

Υλικά
230 γρ. τραχανάς γλυκός
1 κρεμμύδι ξερό
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 πράσα (το λευκό μέρος μόνο)
½ φλιτζανάκι κρασί (κόκκινο ξηρό κατά προτίμηση)
1 κουταλιά δυόσμο ξερό
1 μικρό (160 ml) κουτάκι χυμό λαχανικών
2 κουταλιές της σούπας συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
αλάτι
πιπέρι
πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή
τυρί φέτα
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα πράσα και τα σωτάρουμε σε βαθιά κατσαρόλα, με ελαιόλαδο. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τον χυμό λαχανικών, το συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, αλάτι (με προσοχή γιατί και η φέτα είναι αλμυρή), πιπέρι, τον δυόσμο, και 1,7 με 1,8 λίτρα νερό. Αφού πάρουν όλα μία βράση, προσθέτουμε τον τραχανά. Ανακατεύουμε 2-3 λεπτά και στην συνέχεια χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για 30-35 λεπτά (κοιτάμε και τις οδηγίες της συσκευασίας για τον χρόνο μαγειρέματος). ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο τραχανάς θέλει πολύ συχνό ανακάτεμα, δηλαδή κάθε 5 λεπτά ή και λιγότερο, φροντίζουμε να τον ανακατεύουμε για να μην μας κολλήσει. Αν θεωρείτε ότι η σούπα είναι αρκετά πηχτή προσθέστε όσο νερό χρειάζεται για να έχει την επιθυμητή πυκνότητα. Όταν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα. Πάνω από την σούπα τρίβουμε όση φετούλα μας αρέσει η το γιαούρτι. Λίγη γλυκιά η καπνιστή πάπρικα πάνω από την φέτα, θα απογειώσει την γεύση της σούπας μας. Μπορούμε ακόμα να προσθέσουμε ένα κομμάτι φέτα και στην κατσαρόλα, στο τέλος του μαγειρέματος, ώστε να λιώσει όμορφα μέσα στην σούπα. Επίσης όσοι θέλουν μπορούν να προσθέσουν στο πιάτο τους λίγο χυμό λεμονιού. Οι παραπάνω ποσότητες των υλικών, δίνουν 6-7 πιάτα νόστιμης τραχανόσουπας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου