Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013

ΕΚΛΕΡ


ΕΚΛΕΡ

Φωτογραφία: ΕΚΛΕΡ
ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
125 γρ. Γάλα
125 γρ. Νερό
110 γρ. Βούτυρο
5 γρ. Αλάτι (1 πρέζα)
5 γρ. Ζάχαρη (1 πρέζα)
140 γρ. Αλεύρι
250 γρ. Αυγό (5 μεσαίου μεγέθους αυγά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με το νερό, το βούτυρο, 
το αλάτι και τη ζάχαρη. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, ρίχνουμε 
το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για 1 
λεπτό περίπου για να γίνει σαν ζύμη. Την αφήνουμε για 20-30' 
να πέσει η θερμοκρασία.
Ρίχνουμε το μείγμα στο μίξερ και ανακατεύουμε σε χαμηλή 
ταχύτητα με το ανταλλακτικό που λέγεται «φτερό», όχι με το 
σύρμα, προσθέτοντας ένα-ένα τα αυγά μέχρι να γίνει μια λεία 
και μαλακιά ζύμη (αυτό μπορούμε να το πετύχουμε χωρίς μίξερ 
ανακατεύοντας με μία κουτάλα). Στη λαμαρίνα του φούρνου 
βάζουμε μία λαδόκολλα και προθερμαίνουμε στους 200οC.
Βάζουμε τη ζύμη σε σακουλα  και σχηματίζουμε ορθογώνια σχήματα 
για τα εκλέρ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC 
για 30-40 λεπτά έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Δεν 
ανοίγουμε το φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος και είναι 
προτιμότερο να ψήσουμε σε συμβατικό φούρνο όχι σε αέρα γιατί 
ο αέρας τα παραμορφώνει. Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε 
να κρυώσουν για μερικές ώρες και να στεγνώσουν.









































ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
125 γρ. Γάλα
125 γρ. Νερό
110 γρ. Βούτυρο
5 γρ. Αλάτι (1 πρέζα)
5 γρ. Ζάχαρη (1 πρέζα)
140 γρ. Αλεύρι
250 γρ. Αυγό (5 μεσαίου μεγέθους αυγά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με το νερό, το βούτυρο,
το αλάτι και τη ζάχαρη. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, ρίχνουμε
το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για 1
λεπτό περίπου για να γίνει σαν ζύμη. Την αφήνουμε για 20-30'
να πέσει η θερμοκρασία.
Ρίχνουμε το μείγμα στο μίξερ και ανακατεύουμε σε χαμηλή
ταχύτητα με το ανταλλακτικό που λέγεται «φτερό», όχι με το
σύρμα, προσθέτοντας ένα-ένα τα αυγά μέχρι να γίνει μια λεία
και μαλακιά ζύμη (αυτό μπορούμε να το πετύχουμε χωρίς μίξερ
ανακατεύοντας με μία κουτάλα). Στη λαμαρίνα του φούρνου
βάζουμε μία λαδόκολλα και προθερμαίνουμε στους 200οC.
Βάζουμε τη ζύμη σε σακουλα και σχηματίζουμε ορθογώνια σχήματα
για τα εκλέρ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC
για 30-40 λεπτά έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Δεν
ανοίγουμε το φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος και είναι
προτιμότερο να ψήσουμε σε συμβατικό φούρνο όχι σε αέρα γιατί
ο αέρας τα παραμορφώνει. Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε
να κρυώσουν για μερικές ώρες και να στεγνώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου