Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

ΜΟΥΣΑΚΑΣ


ΜΟΥΣΑΚΑΣ



ΥΛΙΚΑ

4-5 πατάτες

4-5 μελιτζάνες

λάδι για το τηγάνισμα

φρυγανιά τριμμένη


Για τη γέμιση


1 κιλό κιμά (ανάμικτο)

1 κρεμμύδι ξερό

300 - 400 γραμ. περίπου σάλτσα τομάτας

αλάτι - πιπέρι μαύρο

πιπέρι κόκκινο

μοσχοκάρυδο

κύμινο

1 φλυτζανάκι του καφέ κρασί άσπρο


Για την κρέμα μπεσαμέλ


4 φλυτζάνια τσαγιού γάλα

16 κουταλιές σούπας κοφτές αλεύρι

12 κουταλιές σούπας κοφτές βούτυρο

1 κούπα παρμεζάνα τριμμένη

αλάτι - πιπέρι

2 αυγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες. Κόβουμε τις μελιτζάνες φέτες και τις βάζουμε σε ένα μπολ με νερό και αλάτι να φύγει η πίκρα τους. Κόβουμε τις πατάτες φέτες και τις μισοτηγανίζουμε. ξεπλένουμε τις μελιτζάνες, τις στραγγίζουμε και τις μισοτηγανίζουμε κι αυτές. Βουτυρώνουμε το ταψί της κουζίνας και ρίχνουμε και τη φρυγανιά τριμμένη από πάνω για να μην κολλήσει το φαγητό στο ταψί αλλά και για να γίνει κρούστα τραγανή από κάτω. Στρώνουμε τις μισοτηγανισμένες πατάτες και ρίχνουμε λίγο αλάτι.


Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε σε μία κατσαρόλα με λάδι να τσιγαριστεί. Μόλις κοκκινίσει ρίχνουμε τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να ξεσβολιάσει και να διαλυθεί τελείως. Ρίχνουμε το κρασί. Ρίχνουμε τη σάλτσα τομάτας , ανακατεύουμε συνεχώς, ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο, το μοσχοκάρυδο, και το κόκκινο πιπέρι. Προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειαστεί και σιγοβράζουμε. μόλις πιει τα νερά του το ρίχνουμε στο ταψί πάνω από τις πατάτες. Σκεπάζουμε με τις μισοτηγανισμένες μελιτζάνες.


Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ.


Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε συνεχώς για λίγο , κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε λίγο - λίγο το γάλα, ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα για να μη σβολιάσει. μόλις πήξει κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα 2 αυγά ανακατεύοντας συνεχώς και 1 κούπα παρμεζάνα τριμμένη ή τυρί φέτα ή κεφαλοτύρι τριμμένο, αλάτι, και λίγο μοσχοκάρυδο.

Ρίχνουμε τη μπεσαμέλ στο ταψί να σκεπάζει τις μελιτζάνες και μερικές σταγόνες λάδι από πάνω. Προθερμαίνουμε το φούρνο και ψήνουμε το φαγητό για 1 ώρα περίπου στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου