Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Πατάτες Dauphinoise Ντοφινουάζ

Πατάτες Dauphinoise Ντοφινουάζ

Χρόνος προετοιμασίας: 20’


Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα και 30’

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ


ΥΛΙΚΑ ΒΑΣΗΣ

πατάτες 2 Kg
κρέμα γάλακτος 800 ml ή γάλα 500 ml
και κρέμα γάλακτος πηχτή 300 ml
παρμεζάνα 150 gr
βούτυρο 40 gr


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΨΙ

σκόρδο 2 σκελίδες
βούτυρο 50 gr


ΥΛΙΚΑ ΚΑΡΥΚΕΥΣΗΣ

αλάτι ψιλό
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο


ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 Καθαρίστε και πλύνετε τις πατάτες.
2 Καθαρίστε και αφαιρέστε την πράσινη φύτρα από τις σκελίδες του σκόρδου.
3 Τρίψτε την παρμεζάνα.


ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

4 Στραγγίστε και στεγνώστε τις.
5 Κόψτε τις με τη βοήθεια ενός mandoline. Μην πλύνετε τις φέτες πατάτας (το άμυλο της πατάτας χρειάζεται για το δέσιμο της κρέμας γάλακτος).
6 Στεγνώστε τις φέτες πατάτας χρησιμοποιώντας μια στεγνή πετσέτα.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΚΡΑΤΙΝΑΡΙΣΜΑ

7 Χρησιμοποιήστε δύο σκεύη (ταψάκια) για γκρατινάρισμα, στα οποία θα τρίψετε (σε τοιχώματα και βάσεις) τις σκελίδες σκόρδου.
8 Bουτυρώστε τα τοιχώματα και τις βάσεις των ταψιών.
9 Τοποθετήστε μια στρώση πατάτας στη βάση κάθε ταψιού.
10 Αλατοπιπερώστε και πασπαλίστε με φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο.
11 Συνεχίστε με μια στρώση τυριού τριμμένου (το μισό από την ολική ποσότητα).
12 Τοποθετήστε ακόμα μια στρώση πατάτας και συνεχίστε όπως παραπάνω.
13 Προτού ρίξτε το τυρί, προσθέστε την υγρή κρέμα γάλακτος ή την πηχτή που θα αραιώσετε με το γάλα.
14 Συνεχίστε με μια στρώση τυριού πασπαλίζοντας με αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο.
15 Τελειώστε με το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομματάκια.


ΨΗΣΙΜΟ ΤΩΝ DAUPHINOISE

16 Bάλτε τα ταψάκια σε φούρνο με χαμηλή θερμοκρασία 150-160 οC για 1,5 ώρα.


CHEF D’ OEUVRE
ΧΕΫΔΕΝ 20, ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ 104 34, ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 210.82.31.935

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου