Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Τιραμισού ελαφρύ


Τιραμισού ελαφρύ







H Τιραμισού είναι το πλούσιο γλυκό που λατρεύουν οι Ιταλοί.

Δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιόν ανήκει η συνταγή του παραδοσιακού, υπέροχου αυτού γλυκού αλλά φαίνεται ότι η γνώμες συγκλίνουν ότι μάλλον φτιάχτηκε στα δεύτερα μισά του εικοστού αιώνα στην πόλη Τρεβίζο κοντά στην Βενετία.

Η λέξη τιραμισού (Tiramisu) στα Ιταλικά σημαίνει «ανέβασε με» που σημαίνει μεταφορικά, κάνε με ευτυχισμένο.

Σήμερα μπορείτε να γίνετε διπλά ευτυχισμένοι μιά και σας προσφέρουμε μία εκδοχή πολύ πιο διαιτητική, αλλά εξ’ ίσου γευστική που θα σας ενθουσιάσει.

Μιά συνταγή εξαιρετική, χωρίς ζάχαρη, χωρίς τα ωμά αυγά που πολλοί – σωστά – αποφεύγουν, χωρίς το παχυντικό τυρί μασκαρπόνε! Θα σας φανεί απίστευτο, αλλά δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από την αυθεντική Ιταλική συνταγή.                                                                                    

Συνταγή για Τιραμισού ελαφρύ

28 μερίδες των 90 γρ. – 170 θερμίδες ανά μερίδα (με σπιτικά σαβαγιάρ)

Γλυκαιμικός δείκτης, GI: 12 (χαμηλός)

Γλυκαιμικό φορτίο ανά μερίδα 90 γρ., GL: 2 

(χαμηλό)
Θα χρειαστείτε:
  • 500 γρ. τυρί κρέμα  (Philadelphia)
  • 90 γρ. (6 κουταλιές της σούπας)  Stevia  Φυσικό Γλυκαντικό με Μηδέν θερμίδες
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιχτό 2% λιπαρά
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος 
  • 2 κουταλιές σούπας στιγμιαίο καφέ (συστήνουμε  Coffee Plus)
  • 4 κουταλιές σούπας κονιάκ, η ρούμι (εάν θέλετε)
  • ½ φλυτζάνι κακάο (για πασπάλισμα)
  • Ένα ποτήρι νερό
  • Σαβαγιάρ 300 γρ. (1 ½ πακέτο)
Τα σαβαγιάρ μπορείτε  να τα φτιάξετε και εσείς σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρέιτε στο τέλος της συνταγής για να είναι είναι πιο διαιτητικό.  
Προετοιμασία:
Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε  για 10 λεπτά με το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα - ή και με σύρμα με το χέρι -  Stevia Φυσικό Γλυκαντικό, την κρέμα γάλακτος, το γιαούρτι και το τυρί.
Βάζουμε το έτοιμο μπολ στο ψυγείο, μέχρι να ολοκληρωθούν τα υπόλοιπα βήματα.
Σε μια κατσαρόλα ή ένα μπoλ ανακατεύουμε το νερό, τον καφέ και το κονιάκ.
Βουτάμε τα σαβαγιάρ ένα-ένα για λίγα δευτερόλεπτα. (χρειάζεται να ετοιμάσουμε περίπου 1 ½ πακέτο).
Τα τοποθετούμε σ’ ένα επίπεδο ταψί ή πυρέξ, το ένα δίπλα στο άλλο μέχρι να γεμίσουμε την επιφάνεια.
Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο και σκεπάζουμε τα σαβαγιάρ με τη μισή κρέμα. Κρατάμε την άλλη μισή για το επόμενο βήμα.
Βάζουμε μιά δεύτερη στρώση σαβαγιάρ και σκεπάζουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
Πασπαλίζουμε με κακάο (χρησιμοποιούμε μικρό κόσκινο). Βάζουμε στο ψυγείο για 6-8 ώρες (το φτιάχνουμε το απόγευμα της πρώτης ημέρας και το απολαμβάνουμε ιδανικά την επόμενη). 
Σερβίρουμε σε τετράγωνα κομμάτια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου