Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2013

Κρεατόπιτα κεφαλονίτικη

Κρεατόπιτα κεφαλονίτικη







Εορταστική (και όχι μόνο) και θεϊκή η συγκεκριμένη πίτα, που τη λατρεύουμε οικογενειακώς και συνήθως μας περιμένει αχνιστή-αχνιστή όταν αριβάρουμε όλοι μαζί στην αγαπημένη μας Κεφαλονιά!



Εκεί βέβαια μας περιμένει με το συγκεκριμένο φύλλο που δίνω παρακάτω, εγώ αυτή τη φορά την έφτιαξα με το παραδοσιακό χοντρό φύλλο της Pillsbury (τι κι αν πέφτει διαφήμιση? Εμένα αυτό το φύλλο από όλα του εμπορίου με κάλυψε και για αυτό σας το προτείνω ανεπιφύλακτα για τη συγκεκριμένη πίτα που θέλει τόσο χοντρό φύλλο).





Υλικά


Για το φύλλο

650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτηράκι λευκό κρασί ή λευκό ξύδι
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι, νερό όσο πάρει



Για τη γέμιση

1 kg μοσχάρι ψιλ/νο
1 kg χοιρινό ψιλ/νο
1 kg τράγιο ψιλ/νο (το έχω από πριν βράσει με γαρύφαλλο, μπαχάρι και κρεμμύδι και έχω σουρώσει το κρέας)

αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, κανέλα, μοσχοκάρυδο
λίγη ματζουράνα (ξερή έβαλα εγώ)
1 μάτσο μαϊντανός
2 μεγάλες πατάτες ωμές σε κυβάκια
3 σκελίδες σκόρδο τριμένες
2 μεγάλα κρεμμύδια τριμένα
2 φλυτζανάκια του καφέ ρύζι (νυχάκι και γλασέ)
2 κ.σ. πελτές ντομάτας
λίγο ελαιόλαδο
1 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο




Εκτέλεση

Σωτάρουμε στο ελαιόλαδο  τα κρέατα που τα έχουμε ψιλοκόψει και τις πατάτες.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, όλα τα μυρωδικά, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τον πελτέ, λίγο νερό και αφού πάρει μία βράση ρίχνουμε και το ρύζι και το προσέχουμε να μην κολλήσει. Το αφήνουμε να πιει το νεράκι του και το κατεβάζουμε από τη φωτιά να ηρεμήσει.
Σε ελαφρά λαδωμένο ταψί στρώνουμε το ένα φύλλο, ρίχνουμε τη γέμιση που την έχουμε αφήσει να σταθεί προηγουμένως για λίγο, πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο.







Ψήνουμε για 1 ώρα στους 200 βαθμούς και για  1/2 ώρα ακόμα στους 150 βαθμούς, για το χειροποίητο φύλλο. Εγώ σε 1 ώρα την είχα στους 190 βαθμούς  πάνω-κάτω και ήταν έτοιμη, αυτά βέβαια εξαρτούνται από το φούρνο μας. Ενδιάμεσα πήρα ένα χαρτί αντικολλητικό, το έβρεξα και το έστυψα και σκέπασα την πίτα μου γιατί όσες φορές δεν το έκανα μου σκούραινε το φύλλο πολύ και δεν μου άρεσε. Αυτό όση ώρα ψήνεται η πίτα το έκανα δυο - τρεις φορές, το ίδιο χαρτί πάντα.


Καλή μας όρεξη!

ΠΗΓΗ  http://epipantosepistitou-efik.blogspot.de/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου