Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Empanada: η Λατίνα κρεατόπιτα με τη διεθνή φήμη

Empanada: η Λατίνα κρεατόπιτα με τη διεθνή φήμη

empanada 1 Empanada: η Λατίνα κρεατόπιτα με τη διεθνή φήμη
Πιο συγκεκριμένα, κάθε κουλτούρα έχει να σερβίρει μια κρεατόπιτα στους καλεσμένους της και κάθε μια από αυτές έχει κάτι ιδιαίτερο να παρουσιάσει. Από τη γαλλική chausson και την πικάντικη ινδική samosa (από την οποία πιθανότατα κατάγεται και η empanada), μέχρι την πιπεράτη εκδοχή από την Τζαμάικα, την κεφαλονίτικη κρεατόπιτα και την εβραϊκή knish.
Η αλήθεια ωστόσο είναι, πως τις καλύτερες empanadas θα τις βρείτε στην Αργεντινή, που ολόκληρος ο πληθυσμός κάνει για τις empanadas, όπως κάνουμε εμείς για τα σουβλάκια. Πρόκειται για ζύμη γεμισμένη με κιμά, τυρί και λαχανικά. Η αργεντίνικη empanada είναι η πιο πικάντικη από όλες της «οικογενείας», έχει μέγεθος μπουκιάς και τρώγεται καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, σαν ορεκτικό ή σαν σνακ ανάμεσα στα γεύματα, ψημένη ή τηγανισμένη, λαχταριστή σε όλες τις περιπτώσεις.
Στην Πορτογαλία, η empada, ετοιμάζεται σαν μεγάλη πίτα, που μετά κόβεται σε κομμάτια και προσφέρεται για δυναμωτικό κολατσιό στους εργαζόμενους. Η empada είναι συνήθως γεμιστή με τόνο, σαρδέλες, χοιρινό λουκάνικο ή ακόμα και μπακαλιάρο. Η γέμιση περιλαμβάνει ακόμα, σάλτσα ντομάτας, σκόρδο και κρεμμύδι και μοιάζει πολύ με την ισπανική εκδοχή της.
Όσο για την κεφαλονίτικη κρεατόπιτα, μας είναι ήδη πολύ οικεία. Φτιάχνεται με παραδοσιακό χωριάτικο φύλλο, ζιγούρι ή αρνί, χυμό ντομάτας, ρύζι, κρεμμύδι, σκόρδο και αρωματικά.
 Empanada: η Λατίνα κρεατόπιτα με τη διεθνή φήμη
Όποια εθνική συνταγή κι αν δοκιμάσετε, η κρεατόπιτα προσφέρεται για ένα γερό και τονωτικό κολατσιό. Οπότε αφήστε τις μπάρες δημητριακών κατά μέρος και δοκιμάστε κάτι διαφορετικό…
Η τέλεια πικάντικη empanada
Για τη ζύμη
• 450 γρ. αλεύρι απλό
• 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
• 1 κ.γ. αλάτι
• 60 γρ. βούτυρο, τεμαχισμένο σε κύβους
Για τη γέμιση
 Empanada: η Λατίνα κρεατόπιτα με τη διεθνή φήμη
• 2 αυγά
• 2 κ γ. ελαιόλαδο
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
• 400 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
• 1 κ.γ. πάπρικα
• 1 κ.γ. σκόνη τσίλι
• 30 γρ. σταφίδες
• 12 πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες
• 1 κ.γ. κύμινο
• 1 πρέζα αλάτι
• Λάδι για τηγάνισμα
Προετοιμασία
 Empanada: η Λατίνα κρεατόπιτα με τη διεθνή φήμη
Για τη ζύμη, ανακατέψτε σε ένα μπώλ, το αλεύρι, τη μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέστε το τεμαχισμένο βούτυρο και ανακατέψτε με τα χέρια σας μέχρι να πάρει τη μορφή τριμμένου ψωμιού. Προσθέτετε σταδιακά από ένα κουταλάκι παγωμένο νερό, ανακατεύοντας στο μεταξύ το μίγμα, μέχρι η ζύμη να ομογενοποιηθεί (το πιθανότερο είναι να αρκούν 3-6 κ.γ. νερό). Σχηματίστε μια μπάλα με τη ζύμη, τυλίξτε τη με μεμβράνη και αφήστε τη στο ψυγείο για μια ώρα.
Για τη γέμιση, βράστε τα αυγά για 10 λεπτά, ώστε να βγουν αρκετά σφιχτά. Βάλτε τα κάτω από τρεχούμενο νερό για να κρυώσουν, καθαρίστε και τεμαχίστε τα. Αφήστε τα στην άκρη.
Ζεστάνετε το ελαιόλαδο, σε ένα τηγάνι, προσθέστε το κρεμμύδι και τσιγαρίστε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο. Στη συνέχεια προσθέστε την πράσινη πιπεριά και τον κιμά και τηγανίστε σε υψηλή φωτιά, μέχρι να σκουρύνει το κρέας. Μετά, ρίξτε την πάπρικα και το τσίλι. Βγάλτε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέστε στη γέμιση, τις σταφίδες, τις ελιές, το κύμινο και τα βρασμένα αυγά.
Τέλος, προσθέστε το αλάτι, σε ποσότητα της αρεσκείας σας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Πηγή: mylamia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου