Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Χοιρινό κότσι στο φούρνο με... μπύρα!

Χοιρινό κότσι στο φούρνο με... μπύρα!

Χοιρινό κότσι στο φούρνο με... μπύρα!

Aυτή ίσως να είναι η πιο νόστιμη συνταγή για χοιρινό κότσι στο φούρνο! Μαζί με πουρέ πατάτας- καρότου είναι μια εξαιρετική συνταγή!

Υλικά:

1 χοιρινό κότσι (περίπου 1 κιλό)

5 σκελίδες σκόρδο

3 κλωνάρια δεντρολίβανο φρέσκο

αλάτι - πιπέρι - ρίγανη

1 κύβο λαχανικών

100 ml ελαιόλαδο

χυμό ενός λεμονιού

Για τον πουρέ πατάτας και καρότου (συνοδευτικό):

3 πατάτες μεγαλούτσικες

3 καρότα μεγάλα

αλάτι - πιπέρι - λίγο ελαιόλαδο

3 κ.σ. από το ζουμί του φαγητού

τα 5 σκόρδα της γάστρας

Για το μαρινάρισμα:

αλάτι - πιπέρι

σκόνη μουστάρδας

μπύρα

2 φύλλα δάφνης

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά το κότσι του χοιρινού μας.

Το στεγνώνουμε και το χαράζουμε.

Το βάζουμε σε ένα βαθύ σκεύος και το γεμίζουμε με μπύρα μέχρι να σκεπαστεί (αν δεν σκεπαστεί πολύ καλά, απλά το γυρίζουμε σταδιακά).

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, σκόνη μουστάρδας και 2 φύλλα δάφνης.

Αφήνουμε το κότσι να μαριναριστεί 12 ώρες ή μία ολόκληρη νύχτα, αναποδογυρίζοντας το συχνά.

Χρησιμοποιούμε γάστρα ή ταψί.

Στο πάτο βάζουμε κλωναράκια δεντρολίβανου, τοποθετούμε από πάνω το κότσι μας, ρίχνουμε λίγο ακόμα αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο μας, χυμό από ένα λεμόνι, ένα κύβο λαχανικών (αφού το λιώσουμε σε ζεστό νερό) και λίγο ρίγανη και ένα κλωναράκι ακόμα δεντρολίβανο από πάνω.

Επίσης μέσα στη γάστρα βάζουμε και 5 σκελίδες σκόρδου χωρίς να τις καθαρίσουμε (ολόκληρες).

Δεν προσθέτουμε νερό, ψήνεται με τα ζουμιά του, αλλά παρακολουθούμε κι αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο.

Προθερμάνουμε πολύ καλά το φούρνο κι όταν βάλουμε μέσα το φαγητό, χαμηλώνουμε στους 160 βαθμούς.

Αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί για 3,5 με 4 ώρες.

Άν χρησιμοποιήσουμε ταψί το τυλίγουμε με λαδόκολλα.

Ετοιμάζουμε τον πουρέ πατάτας και καρότου.

Καθαρίζουμε 3 πατάτες και 3 καρότα και τα βάζουμε να βράσοον σε μια κατσαρόλα με πολύ λίγο αλάτι.

Στη συνέχεια τα λιώνουμε όλα πολύ καλά να γίνουν πουρές.

Προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο, και όταν γίνει το κότσι, 3 κουταλιές της σούπας από το ζουμί και τα 5 λιωμένα σκόρδα.

Tα ανακατεύουμε πολύ καλά και ο πουρές μας είναι έτοιμος.

Στο σερβίρισμα ρίχνουμε λίγο φρέσκο πιπεράκι πάνω από τον πουρέ.

Όταν γίνει το κότσι και έχει ροδοκοκκινίσει καλά το βγάζουμε από το φούρνο.

Φτιάχνουμε μια συνοδευτική σάλτσα για το κρέας.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ζουμί που έχει μέσα η γάστρα (κοινώς το κατακάθι), προσθέτουμε λίγο αλευράκι (μια κουταλιά της σούπας), λίγο κόκκινο κρασί και τα βράζουμε ελάχιστα να ανακατευτούνε τα υλικά και να γίνει ομοιόμορφη η σάλτσα.

Την περιχύνουμε πάνω από το κότσι ή την βάζουμε σε μπωλ.

ΠΗΓΗ  http://www.briefingnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου