Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Αγγουράκια τουρσί. Τα ποντιακά στύπα

Αγγουράκια τουρσί. Τα ποντιακά στύπα

agouri_toursi_484794710.jpg

Ένας πολύ συνηθισμένος τρόπος, για τις Πόντιες νοικοκυρές που ήθελαν να διατηρήσουν για το χειμώνα τα λαχανικά του καλοκαιριού, ήταν να τα κάνουν στύπα δηλαδή τουρσί. Σήμερα θα σας δώσουμε τη συνταγή για αγγουράκια τουρσί.
Υλικά:
5 λίτρα νερό.
2 ½ - 3 κιλά αγγούρια (τα μικρά αγγουράκια είναι τα καλύτερα).
2 μεγάλα μάτσα φρέσκο άνηθο.
1 φλιτζάνι χοντρό αλάτι ή αλάτι της θάλασσας. 
15 σκελίδες σκόρδο ξεφλουδισμένες κομμένες σε λωρίδες.
5 σκελίδες.
1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους μουστάρδας.
1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους κόλιανδρου.
5 δαφνόφυλλα.
1/8 του φλυντζανιού χοντρό μαύρο πιπέρι.
* Αν σας αρέσουν τα ελαφρώς πικάντικα τουρσιά με το πρώτο δάγκωμα,  τότε δοκιμάστε να προσθέσετε αγριοράπανα ή λωρίδες από σποριασμένες κόκκινες πιπεριές τσίλι.
Εκτέλεση:
Καθαρίστε και απολυμάνετε όλα τα εργαλεία, τα δοχεία και  τις επιφάνειες. Πλύνετε και ξεπλύνετε καλά τα χέρια σας
Ετοιμάστε τα αγγούρια: Πλύνετέ τα προσεκτικά, καθαρίστε οποιαδήποτε χτυπημένα σημεία τους, και κόψτε τις άκρες. Τοποθετήστε τα σε ένα μεγάλο μπολ με παγωμένο νερό.
Βράστε το νερό σε μια καθαρή και αποστειρωμένη κατσαρόλα, και στη συνέχεια διαλύστε το αλάτι για τουρσί. Αυτό τώρα είναι η λεγόμενη «άλμη». Αφήστε το να κρυώσει  ελαφρώς πάνω από τη θερμοκρασία δωματίου.
Τοποθετήστε ένα μάτσο άνηθο στον πάτο του βάζου, και στη συνέχεια, βάλτε ένα στρώμα αγγουράκια όρθια,  έτσι ώστε  να μην είναι πολύ στριμωγμένα μεταξύ τους.
Ρίξτε το θερμό διάλυμα άλμης  πάνω από τα αγγουράκια μέχρι να σκεπαστούν καλά Προσθέστε το μισό  από τα υπόλοιπα συστατικά  πάνω από τα αγγουράκια. Στη συνέχεια προσθέστε ένα δεύτερο στρώμα αγγουράκια  πάνω από τα μπαχαρικά, και από πάνω  βάλτε τα υπόλοιπα μπαχαρικά.
Ρίχνετε την υπόλοιπη άλμη πάνω από τα αγγούρια, έτσι ώστε να καλύπτονται πλήρως. Τοποθετείστε ένα πιάτο με κάτι βαρύ από πάνω. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι τα αγγούρια  θα παραμένουν βυθισμένα σε όλη τη διαδικασία του τουρσιού .
Καλύψτε το σκεύος  ή το σταμνί με ένα πανί και τοποθετήστε το σε ξύλινα ράφια, η ράφια  διχτυωτά που επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα και κάτω από το σκεύος.
Σε δύο μέρες το  τουρσί θα είναι έτοιμο. Θα τα διατηρείσετε σε βάζα καλά κλεισμένα.
Καλή επιτυχία
Πηγή: rbth.gr
          http://www.pontos-news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου