Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΑΝΙΤΑΡΟΠΙΤΑ

ΜΑΝΙΤΑΡΟΠΙΤΑ + ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΦΥΛΛΟ + ΒΙΝΤΕΟ


Στο βίντεο που θα ακολουθήσει θα δείτε πώς γίνεται το μακεδονικό φύλλο, αλλά και πώς συναρμολογούμε μία πίτα με γέμιση, εν προκειμένω με γέμιση μανιταριών. Ετσι έκανε τις πίτες της η γιαγιά η Λίνα από το Νυμφαίο. Οι κλασικές της ήταν η κρεατόπιττα, με κιμά δηλαδή, η γλυκιά κολοκυθόπιτα, η τυρόπιτα, η πρασοτυρόπιτα. Το φύλλο μοιάζει με σφολιάτα, είναι κρατσανιστό και φουσκωτό. Ολοι οι τύποι φύλλου μου αρέσουν, αλλά με αυτή τη συγκεκριμένη εκδοχή κάτι παθαίνω. Μπορεί βλέποντας το βίντεο να θεωρήσετε ότι είναι σύνθετη η διαδικασία, αλλά δεν είναι. Για τη σημερινή γέμιση με μανιτάρια, η διαδικασία είναι απλή και το αποτέλεσμα πολύ νόστιμο. Εγώ την κάνω νηστίσιμη, αλλά εσείς μπορείτε να προσθέσετε και τυριά και αλλαντικά εάν θέλετε.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
ΥΛΙΚΑ
(δόση για 1 μεγάλο ταψί του φούρνου)
100 γρ (1 1/2 φλιτζάνι του καφέ) σπορέλαιο 
30 γρ (1/2 φλ.του καφέ) ξίδι
1 σουρωτή 250 μλ
1 κουτ. του γλυκού αλάτι
1 κιλό αλεύρι δυνατό (κατά προτίμηση ΜΥΛΟΙ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΠΛΕ)
1 αβγό
1 πακέτο μαργαρίνη (250 γρ)
νισεστές για το άνοιγμα των φύλλων
σπορέλαιο για το ψήσιμο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ περίπου 700γρ αλέυρι ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με το γάντζο μέχρι να σχηματιστεί μία ζύμη μαλακή και αφράτη που δεν κολλάει στα χέρια. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 μπαλάκια. Σχηματίζουμε πιτάκια (με διάμετρο το πιατάκι του καφέ). Στόχος είναι να σχηματίσουμε 4 πυργάκια από 3 πιτάκια το καθένα. Δηλαδή κάθε πυργάκι αποτελείται από πιτάκι-μαργαρίνη-πιτάκι-μαργαρίνη-πιτάκι. Βάζουμε τα πυργάκια στο ψυγείο  τυλιγμένα με μεμβράνη. Αφήνουμε τουλάχιστον για μία ώρα, αν και το ιδανικό είναι όλο το βράδυ. Οταν είμαστε έτοιμοι, έχουμε ετοιμάσει τη γέμιση, αυτή έχει κρυώσει, και έχουμε ξεκουράσει τη ζύμη (πυργάκια), λαδώνουμε το ταψί με σπορέλαιο και ρίχνουμε νισεστέ στον πάγκο. Ανοίγουμε το ένα πυργάκι σε φύλλο (μεγαλύτερο από διάμετρο ταψιού) και τοποθετούμε στη βάση του ταψιού, λαδώνουμε την επιφάνεια του και από πάνω του τοποθετούμε το δεύτερο πυργάκι ανοιγμένο σε φύλλο. Πάνω του τοποθετούμε τη γέμιση και κάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα 2 πυργάκια στο πάνω μέρος της γέμισης. Κόβουμε το φύλλο που περισσεύει στα πλαϊνά, τυλίγουμε τον κόθρο της πίτας και χαράζουμε την πίτα στα κομμάτια που θέλουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για περίπου 1 ώρα στην πιο χαμηλή θέση στο φούρνο και μέχρι να αποκτήσει ωραίο χρώμα από πάνω, αλλά και να έχει ψηθεί από κάτω.
ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
ΥΛΙΚΑ
500 γρ μανιτάρια λευκά κομμένα σε φέτες σοταρισμένα σε δυνατή φωτιά
500 γρ μαντάρια πλευρώτους καθαρισμένα από το σκληρό κοτσάνι και κομμένα σε κομμάτια σοταρισμένα σε δυνατή φωτιά
1 κιλό κρεμμύδια κομμένα σε μισές φέτες και σοταρισμένα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να καραμελώσουν
1 κουταλιά της σούπας πελτές
κύμινο-αλάτι-πιπέρι
1 αβγό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφού σοτάρουμε ξεχωριστά τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια, τα ανακατεύουμε σε μία κατσαρόλα επάνω από μέτρια φωτιά, προσθέτουμε αρτύματα και πελτέ, ανακατεύουμε και αφήνουμε για λίγο να ενωθούν οι γεύσεις. Στο τέλος, εκτός φωτιάς, ρίχνουμε το αβγό. Δε θέλουμε υγρά στη γέμιση. Αφού κρυώσει σχετικά, γεμίζουμε την πίτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου