Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου 2013

Φουσκωτή Πάρου, Τυρόψωμο

Μια εκπληκτική, τοπική συνταγή από την Πάρο, ένα από τα πιο όμορφα νησιά των Κυκλάδων!
Η φουσκωτή είναι ένα είδος τυρόψωμου, συνήθως φτιάχνεται από το ζυμάρι ψωμιού, οι Παριανές νοικοκυρές έκοβαν ένα κομμάτι ζυμαριού, το εμπλούτιζαν με τυρί και ετοίμαζαν το κολατσιό της ημέρας!
Το τυρί λιώνει μέσα στην ζύμη και της δίνει μοναδική γεύση!
Δοκιμάστε την πανεύκολη και πεντανόστιμη συνταγή για πίτα φουσκωτή!
  • ΠΟΣΟΤΗΤΑ: 1 φρατζόλα (12 Μεριδες)
  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 1 ώρα 10 λεπτά
  • ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 35 λεπτά
  • ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 1 ώρα 45 λεπτά

Φουσκωτή Πάρου, Τυρόψωμο  psomia suntages gia paidia pites zimes pites zymes pites almires %cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ad%cf%82 orektika mpoufes loipes suntages zimes pites elliniki topiki kouzina %ce%b4%ce%b9%ce%ac%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%b5%cf%82 %ce%b6%cf%8d%ce%bc%ce%b5%cf%82 fast cook













Φουσκωτή Πάρου, Τυρόψωμο
fouskoti suntagi parou

Υλικά για: 



Φουσκωτή Πάρου, Τυρόψωμο





Βήμα προς βήμα





  1. Σε ένα μπώλ ρίχνουμε την ζάχαρη και τη μαγιά.
    Προσθέτουμε το νερό, χλιαρό, ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.

    Φουσκωτή Πάρου, Τυρόψωμο  psomia suntages gia paidia pites zimes pites zymes pites almires %cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ad%cf%82 orektika mpoufes loipes suntages zimes pites elliniki topiki kouzina %ce%b4%ce%b9%ce%ac%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%b5%cf%82 %ce%b6%cf%8d%ce%bc%ce%b5%cf%82 fast cook


  2. Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά.
    Προσθέτουμε το αλάτι.


    Φουσκωτή Πάρου, Τυρόψωμο  psomia suntages gia paidia pites zimes pites zymes pites almires %cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ad%cf%82 orektika mpoufes loipes suntages zimes pites elliniki topiki kouzina %ce%b4%ce%b9%ce%ac%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%b5%cf%82 %ce%b6%cf%8d%ce%bc%ce%b5%cf%82 fast cook


  3. Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη, που δεν θα κολλάει στα χέρια.
    Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό ή αλεύρι.
    Αφήνουμε την ζύμη, σκεπασμένη, σε ζεστό σημείο για 40 λεπτά. 

    Φουσκωτή Πάρου, Τυρόψωμο  psomia suntages gia paidia pites zimes pites zymes pites almires %cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ad%cf%82 orektika mpoufes loipes suntages zimes pites elliniki topiki kouzina %ce%b4%ce%b9%ce%ac%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%b5%cf%82 %ce%b6%cf%8d%ce%bc%ce%b5%cf%82 fast cook


  4. Κόβουμε το τυρί σε κύβους.
    Ρίχνουμε την ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και την ζυμώνουμε ελαφρά και την πατάμε ελαφρά με την παλάμη. 

    Φουσκωτή Πάρου, Τυρόψωμο  psomia suntages gia paidia pites zimes pites zymes pites almires %cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ad%cf%82 orektika mpoufes loipes suntages zimes pites elliniki topiki kouzina %ce%b4%ce%b9%ce%ac%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%b5%cf%82 %ce%b6%cf%8d%ce%bc%ce%b5%cf%82 fast cook


  5. Ενσωματώνουμε το τυρί στην ζύμη και κλείνουμε την ζύμη σε μια μπάλα.
    Κατόπιν πατάμε την ζύμη με τις παλάμες μας να ανοίγει σε φρατζόλα λεπτή σαν την λαγάνα. 

    Φουσκωτή Πάρου, Τυρόψωμο  psomia suntages gia paidia pites zimes pites zymes pites almires %cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ad%cf%82 orektika mpoufes loipes suntages zimes pites elliniki topiki kouzina %ce%b4%ce%b9%ce%ac%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%b5%cf%82 %ce%b6%cf%8d%ce%bc%ce%b5%cf%82 fast cook


  6. Μεταφέρουμε την ζύμη σε δίσκο ψησίματος, όπου έχουμε στρώσει μια λαδόκολλα.
    Πατάμε με τα δάχτυλά μας την ζύμη να κάνει βαθουλώματα.


    Φουσκωτή Πάρου, Τυρόψωμο  psomia suntages gia paidia pites zimes pites zymes pites almires %cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ad%cf%82 orektika mpoufes loipes suntages zimes pites elliniki topiki kouzina %ce%b4%ce%b9%ce%ac%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%b5%cf%82 %ce%b6%cf%8d%ce%bc%ce%b5%cf%82 fast cook


  7. Αφήνουμε την ζύμη για 25 λεπτά σε ζεστό σημείο να φουσκώσει.
    Ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. 

    Φουσκωτή Πάρου, Τυρόψωμο  psomia suntages gia paidia pites zimes pites zymes pites almires %cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ad%cf%82 orektika mpoufes loipes suntages zimes pites elliniki topiki kouzina %ce%b4%ce%b9%ce%ac%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%b5%cf%82 %ce%b6%cf%8d%ce%bc%ce%b5%cf%82 fast cook

  8. Ψήνουμε την φουσκωτή σε προθερμασμενο φούρνο στους 170°C Κελσίου για 25 λεπτά και άλλα 10 λεπτά στους 180°C Κελσίου.

    Η φουσκωτή τρώγεται ζεστή και κρύα, σκέτη ή συνοδεύστε την με ντομάτα, ελιές, και ότι άλλο σας αρέσει!

    Φουσκωτή Πάρου, Τυρόψωμο  psomia suntages gia paidia pites zimes pites zymes pites almires %cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ad%cf%82 orektika mpoufes loipes suntages zimes pites elliniki topiki kouzina %ce%b4%ce%b9%ce%ac%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%b5%cf%82 %ce%b6%cf%8d%ce%bc%ce%b5%cf%82 fast cook

    ΠΗΓΗ  http://www.funkycook.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου