Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2013

Ρεβυθοκεφτέδες


Ρεβυθοκεφτέδες


Η κεφτέδα του άαααρχοντα!









για μία πιατέλα:
250 γρ. ρεβύθια (μουσκεμένα στο νερό και αλεσμένα στο μπλέντερ)
αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (όσο πάρει)
3 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
4-5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού άνηθο
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού δυόσμο (φρέσκο ή ξερό)
λίγο νερό
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
αρκετό ελαιόλαδο για τηγάνισμα
μπορνέλια (ντοματίνια) για γαρνίρισμα


Υλικά
αλεύρι -
κρεμμύδι -
σκόρδο -
άνηθος -
δυόσμος -
νερό -
αλάτι -
πιπέρι -
ελαιόλαδο -
ρίγανη -
ντοματίνια -
Εκτέλεση


Τα όσπρια - ρεβύθια, φακές, φασόλια, κουκιά - αποτελούσαν για πολλούς αιώνες βασική πηγή πρωτεΐνης για πληθυσµούς οικονοµικά ασθενέστερους, που δεν είχαν τη δυνατότητα να έχουν στο τραπέζι τους συχνά κρέας, ψάρια, αβγά, γάλα ή τυριά. Επικράτησε, λοιπόν, η αντίληψη ότι τα όσπρια είναι "των φτωχών" και κατά τους ολίγον τι σνομπ & προνομιούχους, ότι είναι τροφή υποδεέστερη. Στον 21ο αιώνα τα ρεβύθια (και γενικώς τα όσπρια) επιστρέφουν δυναμικά στο πιάτο εκείνου που θέλει να φάει αρχοντικά, περισσότερη πρωτεϊνή, κάλιο, φολικό οξύ, σίδηρο και μαγνήσιο και λιγότερα λιπαρά! Ρεβυθοκεφτέδια, λοιπόν… Πάει και με ουζάκι!

Σε μια λεκάνη βάζουμε τα αλεσμένα ρεβύθια, ένα ποτήρι του κρασιού νερό, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τον άνηθο, τη ρίγανη, το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο νεράκι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, έως ότου μαλακώσει και "δέσει" το μείγμα μας . Σταματάμε να πάρουμε μια ανάσα και συνεχίζουμε με το αλεύρι. Προσθέτουμε τόσο, όσο χρειάζεται για να φτιάξουμε ένα πηχτό χυλό. Τον αφήνουμε στην άκρη για περίπου μισή ώρα, έτσι ώστε να φουσκώσει. Πλάθουμε τους κεφτέδες μας και τους τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο. Σερβίρουμε σε μια ωραία πιατέλα και γαρνίρουμε με τα ντοματίνια.

Καλή μας όρεξη!

ΠΗΓΗ http://www.toarkoudi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου