Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

ΙΣΛΙΜ ΚΕΜΠΑΠ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ ( PATLICANLI ISLIM KEBAP)

ΙΣΛΙΜ ΚΕΜΠΑΠ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ( PATLICANLI ISLIM KEBAP)
 ISLIM KEBAP WITH EGGPLANT






ΙΣΛΙΜ ΚΕΜΠΑΠ

Η πληρης ονομασια αυτου του εξαιρετικου πιατου, ειναι Patlıcanlı İslim Kebab, και οπως καταλαβατε, προερχεται απο την Τουρκικη κουζινα. Προκειται για ενα ιδιαιτερα νοστιμο πιατο, ακομη μια ωδη στην μελιτζανα, μαζι με το χουνκιαρ αλλα και τον μουσακα. Η μελιτζανα παντρευεται υπεροχα με την ιδιαιτερη γευση του αρνιου, ενω η πικαντικη σαλτσα ντοματας, πλαισιωνει εξαισια και ανδεινκυει τις γευσεις και τα αρωματα. Αλλα το ισλιμ κεμπαμπ, εκτος απο γευστικο ειναι και ιδιαιτερα εντυπωσιακο, ως παρουσια! Συνοδεψτε το με ενα απλο ρυζακι πιλαφι, που δημιουργει και ωραια χρωματικη αντιθεση με την ζωηρη παρουσια του ισλιμ...
Δοση : για 6 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : 4/5
Υλικα
για το ραγκου : 1Kgr αρνακι ή κατσικακι,
1 κρεμμυδι ψιλοκομμενο,
3 σκελιδες σκορδο,
2 πικαντικα πιπερακια,
3 κουταλιες της σουπας παρθενο ελαιολαδο,
1 κουταλια της σουπας βουτυρο,
1 φλυτζανι ντοματα στον τριφτη,
3 δαφνοφυλλα,
1 κουταλακι του γλυκου τριμμενη μαντζουρανα,
6-7 κοκκους μπαχαρι,
1 κομματακι ξυλακι κανελλας,
1 κουταλακι του γλυκου παπρικα γλυκεια,
λιγο φρεσκοτριμμενο πιπερι,
αλατι.
για την σαλτσα : 1 φλυτζανι ντοματα στον τριφτη,
1 κουταλια της σουπας ντοματοπελτε,
1/2 φλυτζανι νερο,
1 κουταλακι του γλυκου ζαχαρη.
επισης : 1500gr μελιτζανες λαγκαδιανες,
ελαιολαδο για το τηγανισμα,
χοντρο αλατι,
1-2 ωριμες ντοματες,
3-4 πρασινες πιπεριες,
1 κρεμμυδι,
1 σκελιδα σκορδο,
παρθενο ελαιολαδο,
1/2 κουταλακι του γλυκου παπρικα γλυκεια,
αλατι.
Προετοιμασια : Καθαριστε και πλυντε τις μελιτζανες. Κοψτε τες σε μακροστενες φετες, παχους 0,5εκ, πασπαλιστε τες με χοντρο αλατι, βαλτε τες μεσα σε ενα τρυπητο και αφηστε τες για 1 ωρα τουλαχιστον, να βγαλουν τα υγρα τους. Ετοιμαστε επειτα το ραγκου. Παραδοσιακα αυτο το πιατο γινεται με αρνακι ή κατσικακι, αλλα εναλλακτικα μπορειτε να χρησιμοποιησετε και μοσχαρι; καποιοι συστηνουν και το κοτοπουλο, αλλα νομιζω οτι αν το χρησιμοποιησετε θα γινει λιγο ανοστο. Προτιμηστε την σπαλλα, που ειναι πιο καταλληλη για βραστο ή το μπουτακι. Ξεκοκκαλιστε το κρεας, αφαιρεστε το περιττο λιπος και κοψτε το σε μικρα κυβακια. Βαλτε σε μια σωτεζα το λαδι με το βουτυρο και ροδιστε ελαφρα το κρεμμυδι το σκορδο και τα πιπερακια, τσακισμενα. Προσθεστε το κρεας και σωταρετε το μεχρι να αρχισει να παιρνει χρωμα. Προσθεστε ολα τα μπαχαρικα, την ντοματα και 2-21/2 ποτηρια ζεστο νερο. Αλατιστε κατα το γουστο σας. Σκεπαστε την σωτεζα και αφηστε το φαγητο να σιγοβρασει για μιαμιση ωρα. Οταν το κατεβασετε πλεον απο την φωτια, αφαιρεστε τα κομματια των μπαχαρικων. Ξεπλυνετε τις μελιτζανες και στραγγιστε τες καλα. Τηγανιστε τες σε αφθονο ελαιολαδο, μεχρι να ροδισουν ελαφρα. Ακουμπηστε τες σε απορροφητικο χαρτι, για να στραγγισουν απο το πολυ λαδι. Κοψτε τις ντοματες και τις πιπεριες σε τετραγωνες φετες 3-4εκ. Βαλτε δυο κομματια μελιτζανας σταυρωτα το ενα επανω στο αλλο και στο κεντρο βαλτε μια κουταλια απο το ραγκου. Για να σχηματισετε το πακετακι, τυλιξτε τις μελιτζανες γυρω απο το ραγκου, βαλτε απο επανω ενα κομματι ντοματα, ενα κομματι πιπερια και τελος στερεωστε τα με μια οδοντογλυφιδα. Κοψτε σε λεπτες φετες το κρεμμυδι και στρωστε το μεσα σε ενα πυρεξ ή ενα ταψακι. Σκορπιστε απο επανω το ψιλοκομμενο σκορδο. Τοποθετηστε τα πακετακια με τις μελιτζανς επανω στο στρωμα των κρεμμυδιων. Αναμειξτε τα υλικα της σαλτσα και ριξτε την γυρω απο τα πακετακια. Περιχυστε τα πακετακια με λιγο ελαιολαδο. Ριξτε απο επανω λιγο αλατι και πασπαλιστε με την παπρικα. Ψηστε το ισλιμ κεμπαμπ σε προθερμασμενο φουρνο, στους 200°C, για 40 περιπου λεπτα, μεχρι να ροδισουν τα λαχανικα. Σερβιρετε το ζεστο και συνοδεψε το με σπυρωτο πιλαφακι, πουρε πατατας ή φαβα.
 —

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου