Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Γεμιστά μύδια(midye dolma)



Γεμιστά μύδια

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ (22)












Τα υλικά που χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε γεμιστά μύδια (midye dolma) είναι:
2 κιλά μύδια με το όστρακο
1 λίτρο νερό
Μισή κουταλιά αλάτι
Για τη γέμιση:
2 φλιτζάνια του τσαγιού ρύζι
2 φλιτζάνια νερό από εκείνο που θα βράσουμε τα μύδια
2 μεγάλα κεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3 κουταλιές σταφίδα κορινθιακή
3 κουταλιές κουκουνάρια
Μιάμιση κουταλιά ξερό δυόσμο
Ένα κουταλάκι κύμινο
Ένα κουταλάκι μπαχάρι
Μισό κουταλάκι φρεσκοαλεμένο μαύρο πιπέρι
Λιγότερο από μισό κουταλάκι κόκκινο πιπέρι
Ένα κουταλάκι ζάχαρη
Και λεμόνι στο σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Πλένουμε τα μύδια μας καλά με μπόλικο νερό. Τα μουλιάζουμε σε κρύο νερό και πετάμε τα σπασμένα. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε ένα λίτρο νερό και το αλάτι, ρίχνουμε μέσα τα μύδια και τα βάζουμε στη φωτιά.
Ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Μόλις ανοίξουν τα όστρακα σβήνουμε τη φωτιά και τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα. Αν κάποια μύδια επιμένουν να μην ανοίγουν, τα βάζουμε στην άκρη. Δεν πετάμε τον ζωμό μας γιατί θα τον χρειαστούμε για τη γέμιση.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε καλά σε λάδι που έχουμε ζεστάνει σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και τα κουκουνάρια και καβουρδίζουμε μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να γίνουν ανοιχτό καφέ. Στη συνέχεια προσθέτουμε το πλυμμένο και στραγγισμένο ρύζι, τον δυόσμο, το πιπέρι, το κύμινο, το μπαχάρι, τη ζάχαρη και το κόκκινο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε δυο φλιτζάνια από το ζωμό και τις σταφίδες και ανακατεύουμε. Σιγοψήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφήσει το ρύζι όλο το νερό αλλά προσοχή δεν θα ψηθεί σαν πιλάφι. Θα είναι δηλαδή μισοψημένο γιατί θα ξαναψηθεί μέσα στα μύδια.
Και τώρα το γέμισμα! Ανοίγουμε τα μύδια και τα γεμίζουμε προσέχονας να μην τα φουλάρουμε πολύ. Τα στρώνουμε σε ένα βαθύ σκεύος προσεκτικά και κάθετα, να έχουν δηλαδή την ανοιχτή μεριά προς τα πάνω.
Προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό που λογικά θα πρέπει να είναι γύρω στα δύο φλιτζάνια και άλλα δύο καθαρό νερό και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου ένα εικοσάλεπτο.
Έτοιμα τα λαχταριστά midye dolma. Καλή σας όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου