Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

ΙΤΣΛΙ Η ΙΣΛΙ ΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ

ΙΤΣΛΙ Η ΙΣΛΙ ΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ


Ισλί


Ιτσλί ή Ισλί Καισάρειας

Ήταν χριστουγεννιάτικο και πασχαλιάτικο γλυκό της Καππαδοκίας, καθώς και κέρασμα στους αρραβώνες και γάμους. Την περίοδο των νηστειών αντικαθιστούσαν το βούτυρο με σπορέλαιο ή παρθένο σησαμέλαιο. Την παράδοση αυτή συνέχισαν και στην Πόλη όσες οικογένειες κατάγονταν από την Καππαδοκία.

Υλικά
900 γραμμ. σκληρό αλεύρι (Αγίου Γεωργίου)
2 ποτήρια φρέσκο βούτυρο ή 2 ποτήρια λάδι
1 ποτήρι αλισίβα
1 κουταλάκι σόδα

Για τη γέμιση:
100 γραμμ. καρύδια ψιλοκομμένα
2 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλλα

Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
χυμό ½ λεμονιού

Εκτέλεση
Βάζουμε τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολάκι και τα ανακατεύουμε.
Ζυμώνουμε το αλεύρι με το βούτυρο ή το λάδι και το νερό και σχηματίζουμε ζύμη εύπλαστη, έτσι που «να κεντιέται». Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια. Παίρνουμε ένα μπαλάκι και το πλάθουμε σε τετράγωνο φύλλο 8 x 8 εκ. Βάζουμε στο κέντρο ένα κουταλάκι από τη γέμιση και κλείνουμε τη ζύμη, έτσι ώστε να σχηματίζει τρίγωνο. Κεντάμε την επιφάνεια του φύλλου με την άκρη του πιρουνιού, οριζόντια και κάθετα. Τοποθετούμε τα ιτσλί σε βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο επί 15 λεπτά στους 250°C και μετά επί 35 λεπτά στους 190°C. Όταν ψηθούν, τα βγάζουμε από το φούρνο. Περιμένουμε να περάσουν 5 λεπτά και τα περιχύνουμε με το σιρόπι κρύο.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!


Τι χρειαζόμαστε για το Ισλί


1/2 κιλό φρέσκο βούτυρο
30 γρ baiking powder
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 ποτήρι του νερού γάλα

Για το σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
χυμό απο 1/2 λεμόνι
1 μικρή φλούδα απο το λεμόνι

Για την γέμιση
1 νεροπότηρο καρύδια λεπτοαλεσμένα
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
Πως φτιάχνεται το Ισλί

Σε μία κατσαρόλα φτιάχνουμε το σιρόπι και αφού είναι έτοιμο το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Σε μία λεκάνη βάζουμε το βούτυρο και όσο το δουλεύουμε με το χέρι ρίχνουμε το γάλα και κουταλιά κουταλιά το αλεύρι που το έχουμε αναμείξει με το baiking powder, την κανέλα και το αλάτι. Προσέχουμε η ζύμη να μην είναι ούτε πολυ σκληρή αλλα ούτε και πολυ μαλακή. Στην συνέχεια ετοιμάζουμε την γέμιση, ανακατεύοντας μέσα σε ένα μπολ το καρύδι μαζί με λίγη κανέλα.



Κόβουμε μικρά μπαλάκια ζύμης, τα απλώνουμε λίγο στην παλάμη μας, τα γεμίζουμε με το μίγμα, τα κλείνουμε και τους δίνουμε σχήμα τριγώνου. Με ένα πιρούνι κάνουμε σχηματάκια πάνω στα γλυκά. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα και όπως είναι ζεστά τα ισλί τα βουτάμε στην κατσαρόλα με το κρύο σιρόπι. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα.


ΠΗΓΗ http://sintages365.eu/isli/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου