Φάβα (ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ)
Τα υλικά που χρειαζόμαστε για την φάβα είναι:
- Μισό κιλό ξερά κουκιά
- 4 μέτρια κρεμμύδια
- ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 4-5 φλιτζάνια νερό
- μισό ματσάκι άνηθο
- αλάτι
- 4 μέτρια κρεμμύδια
- ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 4-5 φλιτζάνια νερό
- μισό ματσάκι άνηθο
- αλάτι
Για τη σος με την οποία θα περιχύσουμε την φάβα στο τελείωμα χρειαζόμαστε:
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι
- 3-4 φύλλα άνηθο
- 1 λεμόνι
- 3-4 φύλλα άνηθο
Εκτέλεση:
Βρέχουμε τα κουκιά αποβραδίς. Την επόμενη μέρα τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα ρίχνουμε μέσα. Προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη και τέλος το νερό και τα σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει η φάβα.
Έπειτα περνάμε το υλικό μαζί με τον άνηθο στο μπλέντερ μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη κρέμα.
Βρέχουμε ένα βαθύ πορσελάνινο ή γυάλινο σκεύος και ρίχνουμε τη φάβα μέσα. Το κρατάμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4-5 ώρες. Καλύτερο όμως θα ήταν αυτό να γίνει μια μέρα πριν γιατί η φάβα θα πρέπει να πήξει καλά.
Όταν φτάσει η ώρα για το σερβίρισμα αναποδογυρίζουμε το σκεύος προσεκτικά και περιχύνουμε με το λαδολέμονο. Έπειτα κόβουμε σε κομμάτια μπακλαβά, ή όσο θέλετουμε να σερβίρουμε. Μια άλλη πολύ δημιουργική ιδέα είναι να βάλουμε τη φάβα να κρυώσει μέσα σε φόρμες για κρέμα καραμελέ και να φτιάξουμε ατομικούς μεζέδες. Τέλος, στολίζουμε με φυλλαράκια άνηθου.
Καλή σας όρεξη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου