Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013

Τα παραδοσιακά σουτζουκάκια της μαμάς!


Τα παραδοσιακά σουτζουκάκια της μαμάς!

Τα παραδοσιακά σουτζουκάκια της γιαγιάς!
Μυρωδάτα, λαχταριστά... απλά πεντανόστιμα!
Φτιάξτε τα και ικανοποιείστε τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους...

Υλικά:
  • 350-400 γραμμάρια ψωμί
  • 500 γραμμάρια βοδινό και 500 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο (αφαιρέστε την φύτρα για να μην είναι βαρύ)
  • 2 κουταλάκια κύμινο
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ κουταλάκι μαύρο πιπέρι
  • Αλάτι κατά βούληση (σίγουρα μια κουταλιά στο κιμά μέσα)
  • 1 κουταλιά ξύδι
  • 8 ώριμες ντομάτες τριμμένες ή 2 κουτιά ψιλοκομμένα ντοματάκια
  • Λίγη ζάχαρη αν είναι ξινή η σάλτσα
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 αβγά
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο μαζί με τα κοτσάνια
Εκτέλεση:
  1. Μουλιάζετε το ψωμί και κατόπιν αφαιρείτε την κόρα.
  2. Ζυμώνετε το κιμά μαζί με το ψωμί, τα αυγά, το κύμινο, το αλάτι το μαϊντανό, το πιπέρι, το ξίδι και το ελαιόλαδο.
  3. Πλάθετε μικρά σουτζουκάκια και τα περνάτε από ένα πιάτο με αλεύρι (αλευρώνετε ελαφρά).
  4. Σε καλής ποιότητας ελαιόλαδο τηγανίζετε τα σουτζουκάκια και τα βγάζετε από την κατσαρόλα.
  5. Ενώ καίει το λάδι, μαραίνετε λίγο το κρεμμύδι και προσθέτετε την ντομάτα, αλατοπιπερώνετε.
  6. Στη συνεχεία ρίχνετε μέσα τα σουτζουκάκια και σε χαμηλή φωτιά τα ψήνετε μέχρι να μελώσουν και να δέσει η σάλτσα.
  7. Φτιάχνετε ένα πουρέ πατάτας (είτε δικό σας, είτε έτοιμο σε σκόνη) και μόλις είναι έτοιμος ανακατεύετε μια γεμάτη κουταλιά φρέσκο βούτυρο για να αρωματιστεί.
  8. Σερβίρετε 4 σουτζουκάκια στο κέντρο ενός πιάτου, απλώνετε γύρω-γύρω πουρέ και πασπαλίζετε με φρέσκο μαϊντανό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μπόλικη σάλτσα.
Σημείωση: Αν θέλετε να είναι πιο αφράτα τα σουτζουκάκια, προσθέστε ένα ποτηράκι υγρή σόδα καθώς ζυμώνετε το κιμά. Ναί, ναί, το αναψυκτικό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου